Door naar content
SELLA & MOSCA Terre Bianche Alghero Torbato DOC

Over deze wijn

Torbato is een eeuwenoud druiven ras, dat via de Foeniciërs vanuit het gebied rond de Egeische Zee op het Iberisch Schiereiland is terecht gekomen. Tijdens de Spaanse overheersing is de torbato op Sardinië terecht gekomen.

Tegenwoordig wordt het ras nog uitsluitend op het wijngoed van Sella & Mosca verbouwd, op een witte kalksteenbodem , waaraan torbato mede zijn unieke karakter ontleent.

Torbato is een laat rijpend ras, dat doorgaans eind september, begin oktober wordt geoogst. Het vruchtvlees van de torbato is vezelrijk. Dat vraagt om een bijzondere behandeling: na kneuzing blijft de most korte tijd bij lage temperatuur in contact met de vaste bestanddelen van het fruit. Dan treed een natuurlijk proces onder invloed van enzymen op, waarbij de textuur wordt verzacht en veel aroma wordt onttrokken. Dan wordt de most geklaard en gist hij 20 dagen lang bij lage temperatuur.

Strogeel een gouden weerschijn, dankzij het schilcontact voorafgaand aan de vergisting.

De geur is aanvankelijk vooral fruitig, waarna zich een intrigerend, complex bouquet ontvouwd dat karakeristiek voor de torbato is.

Droog van smaak, fris, aansprekend met een zachte textuur.

Over het wijnhuis Sella & Mosca

Het eiland Sardinië heeft een eigen, unieke positie, halverwege Italië en Spanje. Ook de wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als de vermentino en de cannonau. In 1899 besloten ingenieur Sella en advocaat Mosca uit Piemonte om hier een wijnbedrijf te beginnen. Binnen enkele jaren hadden ze een aantal in onbruik geraakte weilanden in een bloeiende wijngaard omgetoverd. Dankzij een combinatie van visie, gedrevenheid en kundigheid maakten zij van Sella & Mosca al snel de beste en meest gerenommeerde wijnproducent van Sardinië. die positie heeft het bedrijf tot op de dag van vandaag weten te behouden. Ver weg van andere wijngebieden, waren Sella en Mosca op zichzelf aangewezen en ontwikkelden ze een groot vakmanschap in de wijngaard. Zo waren zij één van de eersten die de Europese wijnstok wisten te enten op Amerikaanse onderstokken. Daarmee leverden ze een belangrijke bijdrage aan het her-planten van de Europese wijngaarden na de phylloxera-crisis.

Het wijngoed van Sella & Mosca, gelegen bij Alghero, in het noordwesten van Sardinië, is 650 ha groot. Het klimaat ter plaatse is zeer geschikt voor wijnbouw: mediterraan, met een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur, een verfrissende wind vanaf zee en tamelijk constante luchtvochtigheid. Het noordelijk deel van het wijngoed heeft een bodem van vulkanische oorsprong; naar het zuiden overwegend kalkhoudende en zandige bodems met een wisselend ijzergehalte. De kelders zijn hypermodern. Sella & Mosca koestert enerzijds de lokale druivenrassen, maar heeft daarnaast een lange ervaring met het verbouwen van internationale rassen.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Italie Druiven Torbato Jaargang 2022 Serveertemperatuur 10 - 12 °C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten Frisse salades, gegrilde vis, zeevruchten.
Wijnhuis Sella & Mosca Appellation Alghero Alcohol 12.5 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Monnik Wine Experience 2024
04 maart 2024

Monnik Wine Experience 2024

Op maandag 4 maart 2024 organiseren wij onze jaarlijkse proeverij, de Monnik Wine Experience, bij Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top