Door naar content
SELLA & MOSCA Vermentino di Gallura 'Monteoro'

Over deze wijn

De Vermentino’s uit Gallura zijn zo bijzonder dat ze een eigen DOCG hebben. De Monteoro is een buitengewoon expressieve, frisse witte wijn, afkomstig van de zuidelijke hellingen van de ruim 1.360 m hoge Monte di Limbara.

In de geur aanvankelijk veel fruit dat langzaam overgaat in tonen van tuinkruiden, bessen, bloesem en een heel lichte ziltigheid.

De smaak is zacht en complex, waarbij de heerlijke vruchtenzuren de wijn heel levendig maken en diepte geven. Een eigenzinnige, bij uitstek mediterrane wijn.

Over het wijnhuis Sella & Mosca

Het eiland Sardinië heeft een eigen, unieke positie, halverwege Italië en Spanje. Ook de wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als de vermentino en de cannonau. In 1899 besloten ingenieur Sella en advocaat Mosca uit Piemonte om hier een wijnbedrijf te beginnen. Binnen enkele jaren hadden ze een aantal in onbruik geraakte weilanden in een bloeiende wijngaard omgetoverd. Dankzij een combinatie van visie, gedrevenheid en kundigheid maakten zij van Sella & Mosca al snel de beste en meest gerenommeerde wijnproducent van Sardinië. die positie heeft het bedrijf tot op de dag van vandaag weten te behouden. Ver weg van andere wijngebieden, waren Sella en Mosca op zichzelf aangewezen en ontwikkelden ze een groot vakmanschap in de wijngaard. Zo waren zij één van de eersten die de Europese wijnstok wisten te enten op Amerikaanse onderstokken. Daarmee leverden ze een belangrijke bijdrage aan het her-planten van de Europese wijngaarden na de phylloxera-crisis.

Het wijngoed van Sella & Mosca, gelegen bij Alghero, in het noordwesten van Sardinië, is 650 ha groot. Het klimaat ter plaatse is zeer geschikt voor wijnbouw: mediterraan, met een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur, een verfrissende wind vanaf zee en tamelijk constante luchtvochtigheid. Het noordelijk deel van het wijngoed heeft een bodem van vulkanische oorsprong; naar het zuiden overwegend kalkhoudende en zandige bodems met een wisselend ijzergehalte. De kelders zijn hypermodern. Sella & Mosca koestert enerzijds de lokale druivenrassen, maar heeft daarnaast een lange ervaring met het verbouwen van internationale rassen.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Italie Druiven Vermentino Jaargang 2022 Serveertemperatuur 10⁰-12⁰C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten

Als aperitief, bij gegrilde vis of bij koude voorgerechten.

Wijnhuis Sella & Mosca Appellation Vermentino di Gallura Alcohol 14.5 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Monnik Wine Experience 2024
04 maart 2024

Monnik Wine Experience 2024

Op maandag 4 maart 2024 organiseren wij onze jaarlijkse proeverij, de Monnik Wine Experience, bij Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top