Door naar content
SELLA & MOSCA Vermentino di Sardegna

Over deze wijn

De vermentino is een druivenras dat bijzonder geschikt is voor de omstandigheden in de gebieden rond het westelijk deel van de Middellandse zee. In de Provence wordt hij ‘rolle’ genoemd.

Deze wijn is afkomstig het noordelijk deel van Sardinië, de natuurlijke thuisbasis van de vermentino, waar hij wordt verbouwd langs de kust en op de glooiende heuvels in het binnenland. Op het wijngoed van Sella & Mosca beslaat de aanplant van vermentino maar liefst ruim 150 hectares.

Na de oogst in de tweede week van september volgt een milde kneuzing van de druiven. Alleen het vrij aflopende sap wordt voor deze wijn gebruikt. Vergisting bij lage temperatuur.

Strogeel van kleur met groene reflecties.

De geur is verleidelijk en aromatisch, met de voor dit ras kenmerkende tonen van lentebloesem en tropisch fruit.

De smaak is droog, fris en opvallend fruitig, subtiel en verfijnd.

Over het wijnhuis Sella & Mosca

Het eiland Sardinië heeft een eigen, unieke positie, halverwege Italië en Spanje. Ook de wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als de vermentino en de cannonau. In 1899 besloten ingenieur Sella en advocaat Mosca uit Piemonte om hier een wijnbedrijf te beginnen. Binnen enkele jaren hadden ze een aantal in onbruik geraakte weilanden in een bloeiende wijngaard omgetoverd. Dankzij een combinatie van visie, gedrevenheid en kundigheid maakten zij van Sella & Mosca al snel de beste en meest gerenommeerde wijnproducent van Sardinië. die positie heeft het bedrijf tot op de dag van vandaag weten te behouden. Ver weg van andere wijngebieden, waren Sella en Mosca op zichzelf aangewezen en ontwikkelden ze een groot vakmanschap in de wijngaard. Zo waren zij één van de eersten die de Europese wijnstok wisten te enten op Amerikaanse onderstokken. Daarmee leverden ze een belangrijke bijdrage aan het her-planten van de Europese wijngaarden na de phylloxera-crisis.

Het wijngoed van Sella & Mosca, gelegen bij Alghero, in het noordwesten van Sardinië, is 650 ha groot. Het klimaat ter plaatse is zeer geschikt voor wijnbouw: mediterraan, met een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur, een verfrissende wind vanaf zee en tamelijk constante luchtvochtigheid. Het noordelijk deel van het wijngoed heeft een bodem van vulkanische oorsprong; naar het zuiden overwegend kalkhoudende en zandige bodems met een wisselend ijzergehalte. De kelders zijn hypermodern. Sella & Mosca koestert enerzijds de lokale druivenrassen, maar heeft daarnaast een lange ervaring met het verbouwen van internationale rassen.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Italie Druiven Vermentino Jaargang 2022 Serveertemperatuur 10 - 12 °C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten

Aperitief, frisse salades, gegrilde vis, mosselen, risotto met zeevruchten, lichte pastagerechten, wit vlees, diverse kazen.

Wijnhuis Sella & Mosca Appellation Vermentino di Sardegna Alcohol 11.5 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Monnik Wine Experience 2024
04 maart 2024

Monnik Wine Experience 2024

Op maandag 4 maart 2024 organiseren wij onze jaarlijkse proeverij, de Monnik Wine Experience, bij Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top