Door naar content
TAMDHU Speyside Quercus Alba Distinction 0,70 ltr***

Over dit product

Tamdhu Speyside Single Malt Whisky heeft met de Quercus Alba Distinction een bijzondere whisky uitgebracht. Deze release van de Speyside distilleerderij is een ode aan de karakteristieke rijping op ‘first-fill American oak sherry casks’.

Tamdhu onderscheidt zich van andere distilleerderijen door het rijpingsproces. Het is de enige Schotse distilleerderij waarbij de whisky volledig op ex-sherry vaten rijpt. Daarbij heeft men het gehele proces van vaten maken in eigen hand. Ze gebruiken daarbij zowel vaten van Europees als Amerikaans eiken vaten die in Spanje met sherry "op smaak worden gebracht". Bij deze botteling worden dus alleen de vaten van de Amerikaanse witte eik gebruikt. 

Proefnotities:

Neus: Moutig en romig. Met vanille, kaneel, honing, appel crumble, kersen, citrus en munt.
Smaak: Dik en fruitig. Met zacht kruidig eikenhout, pruimen, kruisbessen, chocolade en limoen.
Afdronk: Lang. Met sherrytonen die aanhouden in een fruitige afdronk met dadels en met siroop overgoten cake.

Er was een tijd dat de wereld voor de volgende innovatie naar Schotland keek. Van de stoommachine, die het begin van de industriële revolutie inluidde, tot de uitvinding van penicilline; het gebeurde allemaal in Schotland.

Gedreven door het optimisme dat heerste aan het eind van de 19e eeuw startten vijf Schotse whiskyhandelaren met een ambitieus plan: het produceren van 's werelds beste Single Malt Whisky.

Na een unieke locatie aan de oever van de Spey te hebben verworven wordt charles C. Doig Esq, een voorname distillery-architect en ingenieur, erbij betrokken. Doig dringt eropaan om alleen de meest geavanceerde technieken van whiskyproductie te gebruiken, om zo een ongeëvenaarde consistentie in kwaliteit te leveren.

In 1897, het jaar dat koningin Victoria haar diamanten jubileum viert, start de bouw van de meest geavanceerde distilleerderij van die tijd. Zo wordt een waterwiel onder de vloer geplaatst voor een optimale prestatie, ovens zijn zo ontworpen dat het warmteverlies wordt gereduceerd, het restafval van de Schroef van Archimedes wordt rechtstreeks afgevoerd naar het eigen station aan de (toenmalige) Strathspey Railway waar de spoorlijn zorgt voor een snelle aanvoer van ingrediënten en een snelle afvoer van de whisky.

De distilleerderij, die sinds 2012 deel uitmaakt van het familiebedrijf Ian Macleod Distillers, opende haar deuren in 1897 als de meest innovatieve distilleerderij in Schotland. In de loop der tijd produceerde Tamdhu vooral whisky wat in blends verdween en, hoewel de whisky van buitengewone kwaliteit is, kwam het merk als single malt niet echt van de grond.  In 2010 besloten de toenmalige eigenaren zelfs om de distilleerderij voorlopig te sluiten.

Na de overname van de distilleerderij en de voorraden is het besluit genomen om alle Tamdhu single malt alleen nog maar als single malt uit te brengen, als deze volledig op oloroso sherry vaten heeft gelagerd. Dit zorgt ervoor dat er een klassieke stijl Speyside whisky wordt geproduceerd op een manier die misschien duurder is, maar als je de whisky proeft weet je dat de juiste keuze is gemaakt.

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk Alcohol 48.0 Subgroep Whisky
Producent Tamdhu Distillery Groep Gedistilleerd

Ervaar onze spirits zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top