NEGRO Giovanni O-Dosage Metodo Classico Arneis

NEGRO Giovanni O-Dosage Metodo Classico Arneis

Wijnhuis Azienda Agricola NEGRO Angelo & Figli

Appellation Roero

Druiven Arneis

Gerechten

aperitief

Land van herkomst Italie

Houtlagering geen

Serveertemperatuur 5-6°C

Over deze wijn

De Giovanni, vernoemd naar huidige eigenaar Giovanni Negro, wordt volgens de méthode traditionelle gemaakt. Nadat de arneis druiven met de hand zijn geplukt, worden deze in hele trossen zacht geperst. Na de eerste vergisting rijpt de wijn 6 maanden op de fijne lie, met regelmatige batonnage. Na botteling en de tweede vergisting op fles, rijpt de wijn nog minimaal 5 jaar op de fles.
Het resultaat is een mousserende wijn met een strogele kleur met groene reflectie. De neus is intens en elegant, met frisse tonen van peer en witte bloemen. In de mond romig, maar door de mooie zuren ook knisperend fris en met een lange afdronk. Fijne en lang aanhoudende mousse. Serveer de wijn op een temperatuur van 5-6°C.

Sinds 1670 heeft de familie Negro wijngaarden in Roero. In de wonderschone heuvels van Piëmonte wijden ze hun leven aan het maken van prachtige wijnen van de witte druiven Favorita (Vermentino) en Arneis en de rode druivensoorten Nebbiolo, Barbera, Bonarda, Brachetto en Dolcetto. Momenteel bezitten ze 60 hectare wijngaard, verdeeld over verschillende percelen: o.a. de wijngaarden bij het historische familielandgoed Perdaudin in Monte Roero: de wijngaard San Vittore in Canale en Basarin in Neive. De wijndruiven groeien op de meest zonnige heuvels op kalkhoudende alluviale gronden die van heuvel tot heuvel verschillen. De verschillende terroirs en het microklimaat in de verschillende wijngaarden dragen bij tot rijke en smaakvolle wijnen.

De vele prijzen die deze karaktervolle wijnen hebben gewonnen, staan op het conto van Giovanni Negro. Hij wijdt zich met grote passie aan het nóg beter maken van de wijnen omdat het altijd nóg beter kan, vindt hij. Maar dat doet hij niet alleen. De hele familie doet mee: zijn zoon Gabriele is verantwoordelijk voor de wijngaarden; Angelo maakt samen met zijn vader de wijn; dochter Emanuela is verantwoordelijk voor de exportmarkt; Giuseppe voor de Italiaanse markt en zijn vrouw Marisa ontvangt bezoekers in de wijnkelder Santa Anna in Monteu Roero.

De geschiedenis van de Azienda Agricola Negro Angelo e Figli begon in 1670 toen Giovanni Dominico Negro de eigenaar was van wat nu het Perdaudin landgoed heet, een huis met een oven, een dorsvloer, een kelder en omringd door wijngaarden. Momenteel ligt het hart van het familiebedrijf in de Cascina Riveri wijnkelder in het kleine gehucht S. Anna. Hier worden de wijnen gemaakt. Daar is ook het wijnproeflokaal waar gasten de wijnen kunnen proeven en de mensen kunnen ontmoeten die de wijnen maken.