Door naar content

Nieuw bewijs voor Littlemill als oudste distilleerderij van Schotland

12 april 2019

OLDENZAAL - Vrijdag 12 april 2019

Er zijn in Schotland diverse distilleerderijen die claimen de oudste distilleerderij van Schotland te zijn. Ook Littlemill maakt aanspraak op deze titel. Pas geleden werd, middels historische documentatie, bewezen dat Littlemill inderdaad de oudste erkende whiskystokerij van Schotland is.

Gevelsteen

Meer dan 200 jaar lang was een datumsteen op de gevel van één van de pakhuizen van de distilleerderij uit 1772 het enige 'bewijs' voor de leeftijd van deze wereldberoemde distilleerderij. Maar tot dusverre was er nog geen documentatie of wettelijke bewijsvoering die de claim van 'oudste distilleerderij van Schotland' kon rechtvaardigen.

Justice of the Peace Dumbarton

Dit nieuwe 'bewijsmateriaal' is aan het licht gekomen na een ontdekking in de archieven van de lokale Justice of the Peace in Dumbarton. Hier is een document gevonden, gedateerd op 2 november 1773, waarin staat dat 'Robert Muir of Littlemiln' van de regering van koning George III, de allereerste licentie kreeg om 'retail ale, bier en andere accijnsplichtige sterke drank' te verkopen. Belastingambtenaren Bovendien werd in 1772 naast de distilleerderij een accommodatie gebouwd om de accijnsofficieren van de koning te huisvesten. Zij moesten ervoor zorgen dat elke distillatie naar behoren werd geregistreerd en de relevante belastingen werden berekend en betaald. Dit suggereert dat er al vóór 1772 activiteiten op het terrein plaatsvonden. Dit legitimeert Littlemill's claim de eerste en oudste erkende whisky distilleerderij van Schotland te zijn.

Littlemill

De Littlemill Distillery was gevestigd aan de oevers van rivier de Clyde bij Glasgow. Voor een lange tijd speelde de distilleerderij een leidende rol met innovatie en technische ontwerpen. Zo was men bijvoorbeeld in staat om drie stijlen single malts te distilleren, van 'full-bodied' tot licht. Lowlands Littlemill lag op de grens van de Lowlands en de Highlands, maar de whisky wordt normaal gesproken ingedeeld bij de Lowlands. Dit komt vanwege de op de distilleerderij toegepaste driedubbele distillatietechniek, welke gebruikelijk is voor de Lowlands.

Verwoestende brand

Het is voor eeuwig zonde dat Littlemill in 2004 werd verwoest door een uitslaande brand. De distilleerderij is helaas nooit meer in ere hersteld, waardoor er geen druppel whisky meer geproduceerd zal worden. Wel is een gedeelte van de voorraad bewaard gebleven. Dit betekent dat iedere druppel de laatste kan zijn!

Voorraad

De Monnik Dranken beschikt over enkele bijzondere flessen whisky van de oudste distilleerderij van Schotland:

108527 Littlemill 27 YO Privat Cellar edition 2017

109332 Littlemill  40 YO Celestial Edition    

Nieuw bewijs voor Littlemill als oudste distilleerderij van Schotland

Back to top