Door naar content
Littlemill

Littlemill was een kleine distilleerderij in het plaatsje Bowing. De Lowlands distilleerderij lag op de oevers van de Clyde River, op enkele kilometers van de Loch Lomond distilleerderij.

Closed distillery

Duncan Thomas is een belangrijke man in de rijke geschiedenis van Littlemill. Hij nam de distilleerderij in 1931 over en voerde enkele belangrijke veranderingen door.

Hij introduceerde een nieuw ontwerp van de Saladin-box voor de mouterij (met twee ventilatietorens en een enkele oven). Ook stapte de distilleerderij over van traditionele drievoudige Lowlands distillatie naar dubbele distillatie.

Er werden hybride koperen pot stills geïnstalleerd met rectificerende kolommen in plaats van een zwanenhals. Zo had men meer controle over het distillatieproces en konden er whisky's met verschillende karakters worden geproduceerd.

Gedurende deze tijd liep Littlemill voor op het gebied van innovatie en was men in staat om 3 stijlen single malts te creëren.

Voorgoed gesloten

Tijdens de wereldwijde economische crisis in de jaren 80 werd de distilleerderij al eens een paar jaar gesloten voordat in 1994 het doek voor Littlemill voorgoed viel.

In 1997 werd de distilleerderij volledig ontmanteld (waarbij de stills werden verplaatst naar de Loch Lomond distilleerderij). Toen in 2004 de distilleerderij tot op de grond toe afbrandde kwam er definitief een einde aan de lange geschiedenis van Littlemill.

Resterende voorraad

Hoewel de distilleerderij niet meer bestaat zijn er nog wel enkele vaten van Littlemill overgebleven. Deze vaten liggen veilig opgeborgen bij Loch Lomond.

Master blender Michael Henry heeft zich ontfermd over de laatste druppels Littlemill. Met zijn kennis en expertise selecteert hij de beste vaten en wanneer de tijd rijp is wordt een vat gebotteld, waardoor er weer een selectief aantal flessen beschikbaar komt voor de whiskyliefhebbers wereldwijd.

Littlemill Dutch Trilogy

Het is De Monnik Dranken gelukt om één zeldzaam vat met Littlemill whisky te bemachtigen. Daar wordt de komende jaren – onder toeziend oog van Michael Henry – een drietal batches van gebotteld.

De eerste batch – 60 flessen Littlemill 32 YO – is inmiddels beschikbaar en geïntroduceerd tijdens het in oktober 2022 georganiseerde Lowland Whisky Diner in Utrecht.

Arjan
Wilt u meer informatie over de whisky's van Littlemill? Neem dan contact op met Arjan Hartkamp.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top