Door naar content

Tamdhu Whisky Diner 2019 groot succes!

26 april 2019
Tamdhu Whisky Diner 2019 groot succes

Tamdhu Whisky Diner 2019 groot succes!

AMSTERDAM 24 april 2019 Afgelopen woensdag 24 april organiseerde De Monnik Dranken in samenwerking met het Schotse Ian Macleod Distillers een fantastisch Tamdhu Whisky Diner bij The Lobby Fizeaustraat in Amsterdam. Eigenaren van slijterijen, influencers, bloggers en whiskyjournalisten kwamen vanuit heel Nederland richting Amsterdam om deze speciale avond bij te wonen! Gordon Dundas (International Brand Ambassador voor Ian Macleod Distillers, Keeper of the Quaich en tevens alom bekende whiskygoeroe!) was speciaal overgekomen vanuit Schotland. Hij had voor de gasten verschillende interessante premium craft whisky’s meegenomen van het merk Tamdhu Whisky.
Tamdhu Diner 2019
De avond stond geheel in het teken van Tamdhu Speyside Single Malt Whisky in combinatie met Spaanse tapas pairing. Tamdhu heeft de core range reeds uitgebreid en dit prachtige merk verdient het dan ook om flink in de spotlight te worden gezet! Wat een uitmuntende kwaliteit van de spirit! Om 16:30 uur werden de gasten hartelijk ontvangen met een prachtige cocktail op basis van Tamdhu 12YO Speyside Single Malt Whisky. Waarna de gasten om 17:00 uur werden begeleid naar de Private Dining Room voor de masterclass. De slogan van Tamdhu Whisky is ‘from Spain to Speyside’.  En dat heeft alles te maken met de Oloroso Sherry vaten die worden gebruikt voor de rijping van Tamdhu Whisky. Dit werd dan ook door vertaald naar het thema van de avond; een line-up met de whisky's van Tamdhu, gecombineerd met Spaanse tapas. Tamdhu Whisky Diner 2019 groot succes_Gordon Dundas De line-up bij The Lobby zag er als volgt uit: • Tamdhu Speyside Single Malt Scotch Whisky 12YO • Tamdhu Speyside Single Malt Scotch Whisky 15YO • Tamdhu Speyside Batch Strength batch#3 58,3% • TAMDHU Speyside Batch Strength batch#4 57,8% Tevens had Gordon als verassing een new make spirit, een sample gelagerd op American Oak en European Oak meegenomen om de verschillen duidelijk uit te leggen!
Spaanse tapas & Tamdhu Pairing
Gedurende deze masterclass werden bij de verschillende whisky’s verschillende en bijzonder goede Spaanse tapas geserveerd, namelijk; • Manchego en amandelbrood & Tamdhu 12YO • Bakkeljauw van kroket met saffraan mayonaise & Tamdhu 15YO • Spaanse ham op crouton gecomplimenteerd door een heerlijke tomaten chutney & Tamdhu Batch Strenght #3 • Pulpo met aioli en gekonfijte aardappel & Tamdhu Batch Strenght #4 Tamdhu Whisky Diner 2019 groot succes_Tamdhu en Tapas
Whisky Café L&B
Na afloop van deze speciale avond gingen wij met een groep geïnteresseerden richting L&B Whiskybar te Amsterdam. Stipt om 20:40 uur stond de taxi klaar om ons richting L&B Whisky Café te brengen. Bij deze whiskybar staan +/- 2100 whisky’s op de plank! In deze prachtige bar hebben we nog heerlijk genoten van een Glengoyne 15YO en een Smokehead High Voltage om de avond op gepaste wijze mee af te sluiten!
Over Tamdhu Speyside Single Malt Whisky
Er was een tijd dat de wereld voor de volgende innovatie naar Schotland keek. Van de stoommachine, die het begin van de industriële revolutie inluidde, tot de uitvinding van penicilline; het gebeurde allemaal in Schotland. Gedreven door het optimisme dat heerste aan het eind van de 19e eeuw starten vijf Schotse whiskyhandelaren met een ambitieus plan: het produceren van ’s werelds beste Single Malt Whisky. Na een unieke locatie aan de oever van de Spey te hebben verworven wordt Charles C. Doig Esq, een voorname distillery-architect en ingenieur, erbij betrokken. Doing dringt er op aan om alleen de meest geavanceerde technieken van whiskyproductie te gebruiken, om zo een ongeëvenaarde consistentie in kwaliteit te leveren. In 1897, het jaar dat koningin Victoria haar diamanten jubileum viert, start de bouw van de meest geavanceerde distilleerderij van die tijd. Zo wordt een waterwiel onder de vloer geplaatst voor een optimale prestatie, ovens zijn zo ontworpen dat het warmteverlies wordt gereduceerd en het restafval van de Schroef van Archimedes wordt rechtstreeks afgevoerd naar het eigen station aan de (toenmalige) Strathspey Railway. Deze spoorlijn zorgde tevens voor een snelle aanvoer van ingrediënten en een snelle afvoer van de whisky. Tamdhu wordt ook wel de “Can-Dhu-Spirit” van de grote Industriële Revolutie genoemd. De distilleerderij doorstaat vervolgens de ups en downs van de 20e eeuw , wordt een aantal maal gesloten en heropend, om in 2010 opnieuw gesloten te worden. Maar niet voor lang, want in 2011 neemt Ian Macloud, familiebedrijf en onafhankelijk bottelaar de distilleerderij over. Vanaf 2012 wordt er weer geproduceerd, geheel in de geest van de ‘founding fathers’ van de distilleerderij. De grondstoffen, zoals gerst en turf komen uit de directe omgeving van de distilleerderij en de whisky’s van Tamdhu kenmerken zich door hun opvoeding op uitsluitend ex-sherry vaten, dus eigenlijk de traditionele Speyside whisky’s, zoals die heden ten dage nog maar weinig voorkomen.
Bedankt
Namens De Monnik Dranken willen wij het personeel van De Lobby Fizeaustraat hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid en hun professionele service van zowel de keuken als de bediening. Daarbij alle gasten voor hun aanwezigheid en enthousiasme. Tot slot gaat onze dank uit naar Gordon Dundas van Ian Macleod Distillers. Namens De Monnik Dranken waren Floor Zanderink, Thijs van Bavel, Joël de Kock en Frans Temmink van de partij!
Back to top