Over dit product
Deze single malt is een perfect voorbeeld voor hoe een Speyside whisky moet zijn, die alleen maar op sherry vaten heeft gelagerd. Voor deze mooie whisky zijn vaten van zowel Amerikaans als Europees eiken gebruikt. Deze worden speciaal voor de distilleerderij samengesteld in Spanje, waarna de vaten eerst jaren met Oloroso sherry worden gevuld, om zo de vaten voor te bereiden voor de unieke Tamdhu whisky.
Proefnotities:
Neus: Vers kaneelbroodje met suikerglazuur. Zoet eiken en een vleugje munt.
Smaak: Mondvullende zijdezachtheid, banaan, moutkoekjes, klassieke diepte van sherry eiken.
Afdronk: Lang en in balans, gemalen specerijen, gedroogd fruit en een zacht Schots palet met slechts een klein beetje turfrook.
Er was een tijd dat de wereld voor de volgende innovatie naar Schotland keek. Van de stoommachine, die het begin van de industriële revolutie inluidde, tot de uitvinding van penicilline; het gebeurde allemaal in Schotland.
Gedreven door het optimisme dat heerste aan het eind van de 19e eeuw startten vijf Schotse whiskyhandelaren met een ambitieus plan: het produceren van 's werelds beste Single Malt Whisky.
Na een unieke locatie aan de oever van de Spey te hebben verworven wordt charles C. Doig Esq, een voorname distillery-architect en ingenieur, erbij betrokken. Doig dringt er op aan om alleen de meest geavanceerde technieken van whiskyproductie te gebruiken, om zo een ongeëvenaarde consistentie in kwaliteit te leveren.
In 1897, het jaar dat koningin Victoria haar diamanten jubileum viert, start de bouw van de meest geavanceerde distilleerderij van die tijd. Zo wordt een waterwiel onder de vloer geplaatst voor een optimale prestatie, ovens zijn zo ontworpen dat het warmteverlies wordt gereduceerd, het restafval van de Schroef van Archimedes wordt rechtstreeks afgevoerd naar het eigen station aan de (toenmalige) Strathspey Railway waar de spoorlijn zorgt voor een snelle aanvoer van ingrediënten en een snelle afvoer van de whisky.
Tamdhu wordt ook wel de "Can-Dhu-Spirit" van de grote Industriële Revolutie genoemd. De distilleerderij doorstaat vervolgens de ups en downs van de 20e eeuw, wordt een aantal maal gesloten en heropend, om in 2010 opnieuw gesloten te worden. Maar niet voor lang, want in 2011 neemt Ian Macloud, familiebedrijf en onafhankelijk bottelaar de distilleerderij over. Vanaf 2012 wordt er weer geproduceerd, geheel in de geest van de "founing fathers" van de distilleerderij.
De grondstoffen, zoals gerst en turf komen uit de directe omgeving van de distilleerderij en de whisky's van Tamdhu kenmerken zich doo hun opvoeding op ex-sherry vaten, dus eigenlijk de traditionele Speyside whisky's, zoals die heden ten dage nog maar weinig voorkomen.
Ervaar onze spirits zelf
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.