Over dit product
Deze voortreffelijke whisky wordt uitsluitend op individueel uitgezochte eikenhouten sherryvaten gerijpt. De whisky wordt daarna, niet koud gefilterd, zonder kleurstoffen met een hoog alcoholgehalte gebotteld. Elke batch is uniek. Per batch kan de stijl en het alcoholgehalte iets variëren.
Proefnotitie:
Neus: Kaneel en eik. Gevold door zoete honing en heerlijke vanille cake.
Smaak: De zoete worden opgevolgd door scherpe zomerse bessen. Wanneer er water wordt toegevoegd komen citroen en een vleugje vers eiken naar voren.
Afdronk: Eik en kruiden die over gaat in verse vijgen en net gepelde clementines.
Er was een tijd dat de wereld voor de volgende innovatie naar Schotland keek. Van de stoommachine, die het begin van de industriële revolutie inluidde, tot de uitvinding van penicilline; het gebeurde allemaal in Schotland.
Gedreven door het optimisme dat heerste aan het eind van de 19e eeuw startten vijf Schotse whiskyhandelaren met een ambitieus plan: het produceren van 's werelds beste Single Malt Whisky.
Na een unieke locatie aan de oever van de Spey te hebben verworven wordt charles C. Doig Esq, een voorname distillery-architect en ingenieur, erbij betrokken. Doig dringt eropaan om alleen de meest geavanceerde technieken van whiskyproductie te gebruiken, om zo een ongeëvenaarde consistentie in kwaliteit te leveren.
In 1897, het jaar dat koningin Victoria haar diamanten jubileum viert, start de bouw van de meest geavanceerde distilleerderij van die tijd. Zo wordt een waterwiel onder de vloer geplaatst voor een optimale prestatie, ovens zijn zo ontworpen dat het warmteverlies wordt gereduceerd, het restafval van de Schroef van Archimedes wordt rechtstreeks afgevoerd naar het eigen station aan de (toenmalige) Strathspey Railway waar de spoorlijn zorgt voor een snelle aanvoer van ingrediënten en een snelle afvoer van de whisky.
De distilleerderij, die sinds 2012 deel uitmaakt van het familiebedrijf Ian Macleod Distillers, opende haar deuren in 1897 als de meest innovatieve distilleerderij in Schotland. In de loop der tijd produceerde Tamdhu vooral whisky wat in blends verdween en, hoewel de whisky van buitengewone kwaliteit is, kwam het merk als single malt niet echt van de grond. In 2010 besloten de toenmalige eigenaren zelfs om de distilleerderij voorlopig te sluiten.
Na de overname van de distilleerderij en de voorraden is het besluit genomen om alle Tamdhu single malt alleen nog maar als single malt uit te brengen, als deze volledig op oloroso sherry vaten heeft gelagerd. Dit zorgt ervoor dat er een klassieke stijl Speyside whisky wordt geproduceerd op een manier die misschien duurder is, maar als je de whisky proeft weet je dat de juiste keuze is gemaakt.
Ervaar onze spirits zelf
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.