Door naar content

Cent'Are Grillo met huppeltjes van zuurzak en ander exotisch fruitgeluk

25 augustus 2020

Welke wijn past er bij amandeltahin met zoute citroen? In zijn zoektocht naar een passende wijn bij de Midden-Oostenpicknick van Yvette van Boven trof Onno Kleyn de Cent'Are Grillo van ons Siciliaanse wijnhuis Pellegrino.

Een bijna stroperige droge witte wijn, mondvullend en met prettige huppeltjes van zuurzak en ander exotisch fruitgeluk.

Via het Zuid-Franse Limoux kwam (culinair journalist​ en columnist voor de Volkskrant) Onno Kleyn voor zijn column - Huppeltjes van zuurzak en ander exotisch geluk - uit in het uiterste zuiden van Italië. In de regio Trapani aan de Siciliaanse westkust om precies te zijn.

Hier wordt al sinds de oudheid wijn gemaakt; Feniciërs brachten vanuit de oosterse wereld - Mesopotamië -  wijnstokken mee naar het eiland. En vandaag de dag maakt Cantine Pellegrino er met de Cent'Are Grillo een heerlijke droge witte wijn van de grillo-druif, één van de belangrijkste Siciliaanse druivenrassen. Dit 'exotische fruitgeluk' uit Sicilië neemt het moeiteloos op tegen de gezouten citroenen uit het Midden-Oosten!

Over Cantine Pellegrino

Pellegrino is een begrip in de Siciliaanse wijnwereld. Het familiebedrijf - waar inmiddels de 7e generatie aan het roer staat - heeft in totaal 400 hectare wijngaarden in eigen bezit. Deze wijngaarden liggen verspreidt over de beste delen van het eiland, met name in het westelijk deel.

De familie Carlo Pellegrino beschikt over drie wijnhuizen, waar verschillende wijnen worden gemaakt. De historische kelder midden in de stad Marsala wordt gebruikt voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad, is de plek waar de stille wijnen worden gemaakt en in het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, worden de zibibbo-druiven (muskaat) gevinifieerd voor de zoete witte wijnen.

 

 

Back to top