Door naar content

Edammers genieten van Gin-Tonic Pubquiz

14 april 2021

Alweer voor de 3e keer dit kalenderjaar organiseerden de Edamse horecazaken De Prinsenbar, Thomas Café en De Beurs Eten & Drinken een online proeverij. Dit keer in samenwerking met Slijterij De Stient uit Volendam. In Edam konden op zaterdagavond 10 april 2021 ruim 70 liefhebbers genieten van gin, gin-tonic met tussendoor een leuke pubquiz.

Gin-tonic pubquiz Edam

De proeverij was als volgt opgezet: eerst proefde men de gin puur, vervolgens in combinatie met de perfect serve. De deelnemers konden tussen elke gin door 10 vragen beantwoorden die met Kahoot online werden gesteld en genieten van hun drankje.

Filliers Pink Dry Gin 28

De proeverij begon met Filliers Pink Dry Gin 28 uit België. Het getal 28 staat voor de maar liefst 28 botanische kruiden en specerijen die deze gin bevat. De kenmerkende roze kleur komt vanwege het belangrijke aandeel framboos en jojibes.

Het is een smaakvolle en frisse gin die eerst puur werd gedronken en vervolgens in de mix met Indian Tonic gegarneerd met rood fruit, zoals aardbei en framboos.

Vervolgens was het de hoogste tijd voor de eerste ronde van de Gin & Tonic Pubquiz. Met vragen over gin en Filliers, maar ook algemene vragen over Edam passeerden de revue.

Ben Lomond Gin

Ben Lomond Gin is een ‘new kid on the block’, zoals de Britten dat zo mooi kunnen zeggen. Deze pas geïntroduceerde Schotse gin kon rekenen op een warm welkom van het Edamse publiek. Zowel puur, als in de perfect serve met Indian Tonic, limoen en bramen.

London Dry Gin
Ben Lomond is een London Dry Gin. Dit is een ongezoete ginstijl, waarbij maximaal 0,1 gram suiker per liter aan toegevoegd mag worden. De overheersende smaak moet afkomstig zijn van jeneverbessen, de overige botanicals moeten worden toegevoegd tijdens het distillatieproces.

Veel ijs
Ronald drinkt een gin-tonic met veel ijs: hoe meer ijs, hoe beter. Als je je gin tonic koud wilt houden is meer ijs juist beter dan slechts 2 blokjes. De ijsblokjes houden het glas en de drank langer koud, er komt per saldo dus minder water bij je cocktail.

Nordés Atlantic Gin

In de 3e ronde kreeg men een Spaanse gin te proeven. Als basis voor gin wordt over het algemeen neutrale alcohol gebruikt, maar bij Nordés Gin doet men het anders.

Deze gin is afkomstig uit Galicië in het uiterste noordwesten van Spanje aan de Atlantische Oceaan. De in Galicië veelvoorkomende albariño druif vormt de basis van deze gin. Dit maakt de gin extreem aromatisch, zeker als perfect serve met daarin een doormidden gesneden witte druif en een laurierblaadje.

Streekproduct
Nordés Gin is een echt Galicisch streekproduct. Naast de albariño druif zijn 6 van de toegevoegde botanicals ook afkomstig uit Galicië; zeekraal, citroenverbena-kruid, eucalyptus, salie, laurier en munt. Door de zeekraal (een soort zeewier), krijgt de gin zijn kenmerkende balsamico-aroma.

Dictador Colombian Aged Gin Ortodoxy

Bij de hiervoor geproefde Nordés Gin waren duidelijke invloeden van de witte albariño druif waarneembaar. In de 4e ronde stond een gin uit Colombia op het programma. Deze gin wordt gedistilleerd bij Dictador – bekend van de rum - en is ontwikkeld door Dario Parra.

Colombian Gin
Dario is een groot gin liefhebber en één van zijn vele bezoeken aan het Verenigde Koninkrijk besloot hij zijn eigen Colombian Gin te maken. Jarenlang maakte hij deze alleen voor eigen gebruik, maar tegenwoordig is de gin wereldwijd verkrijgbaar. De gin rijpt 6 maanden op rumvaten van Dictador en dit geeft de Ortodoxy een uniek smaakprofiel.

In combinatie met Mediterranean Tonic en citroen komt de geur en smaak van mandarijn duidelijk naar voren.

Edinburgh Gin Seaside

De 5e gin van de avond wordt geproduceerd door de Edinburgh Distillery in het centrum van de Schotse hoofdstad. En prachtig mooie stad. Leuk om een weekend naartoe te gaan, zodra het weer mag. Een bezoek aan deze distilleerderij is dan zeker aan te raden.

Seaside
De naam doet vermoeden dat er een connectie is met de zee en dat is ook zo. Bij Edinburgh Gin Seaside worden onder andere zeewierplanten gebruikt als botanicals gebruikt, waaronder scheurbuikgras, grond-klimop en blaaswier. Daardoor heeft de gin een kenmerkende mineraliteit.

Hayman’s Sloe Gin

De avond werd afgesloten met een gin van Hayman’s Gin uit Londen. Hayman’s is een Brits familiebedrijf, dat is opgericht in 1863 en als één van de weinig gin-distilleerderijen nog steeds familie eigendom is.

Sloe Gin
Van deze distilleerderij kreeg men in Edam de Hayman’s Sloe Gin te proeven. Dit is een gin met een laag alcoholgehalte; 26% in plaats van de gebruikelijke 40% of meer. De sleedoornbessen geven de gin een behoorlijk bittere smaak.

Hayman’s Sloe Gin is perfect voor talloze cocktails, maar deze keer kon men genieten van een perfect serve met Indian Tonic Light en rood fruit.

Bedankt

Langs deze weg willen wij De Prinsenbar, Thomas Café, De Beurs Eten & Drinken en Slijterij De Stient bedanken voor de geslaagde avond.

Back to top