Door naar content

5 wijnen van Perrachon in Wine Enthusiast’s ode aan de Beaujolais

08 maart 2021

De Bourgogne behoort samen met de Champagne en Bordeaux tot de beroemdste wijngebieden ter wereld. Hierbij gaat de meeste aandacht vaak uit naar Chablis, het meest noordelijk gelegen wijndistrict in de Bourgogne.

Veel wijnliefhebbers weten niet dat er in de Beaujolais ook uitstekende wijnen gemaakt worden. Wine Enthusiast bracht een ode aan dit gebied door de beste wijnen in kaart te brengen. Tot deze ‘Recommended Cru Beaujolais Wines’ behoren ook 5 wijnen van Domaine Laurent Perrachon & Fils.

Over de Beaujolais

De Beaujolais ligt aan de westkant van de rivier Saône en begint net onder Mâcron en eindigt vlak boven Lyon. Landschappelijk gezien is dit het meest aantrekkelijke gebied in de Bourgone.

De Beaujolais bestaat uit 2 delen. Uit het zuidelijke deel – dicht bij gastronomische stad Lyon – komen de sappige, soepele en fruitige wijnen. Uit het noordelijke deel van de Beaujolais komen de beste wijnen. Het gebied levert - dankzij de gunstig op de hellingen gelegen wijngaarden – volle bewaarwijnen, met klasse en diepgang.

Crus de Beaujolais

De top van de Beaujolais wordt gevormd door 10 Crus de Beaujolais. De wijngaarden van Domaine Laurent Perrachon & Fils liggen binnen deze Crus. Hieronder een overzicht van de door Wine Enthusiast geproefde en beoordeelde wijnen van Perrachon.

Wijn Punten
Perrachon Morgon A.C. Corcelette 93 punten
Perrachon Morgon Cote du Py 93 punten
Perrachon Moulin-a-Vent Terres Roses 92 punten
Perrachon Julienas Roche Bleue 91 punten
Perrachon Fleurie A.C. Vieilles Vignes 91 punten

 

Perrachon Morgon A.C. Corcelette

93 punten
Deze stevige, goed gestructureerde wijn is afkomstig uit Corcelette, een sector binnen de appellation Morgon. Diep van kleur met houttannines, waarbij het sappige zwarte fruit fraai tot uitdrukking komt.

Perrachon Morgon Cote du Py

93 punten
Afkomstig uit één wijngaard op de Côte de Py; deze hout-gerijpte wijn heeft een krachtige structuur en een uitgesproken mineraliteit die hij dankt aan de granieten ondergrond. Die textuur geeft een prachtig tegenwicht aan het rijke zwarte kersen- en zwarte bessenfruit, de frisse zuren en solide hechtheid van de wijn.

Perrachon Moulin-a-Vent Terres Roses

92 punten
Deels op hout, deels op tank gerijpt. Dat verleent deze stevige wijn zowel fruit als structuur. De tannine vormt hier een belangrijk element, maar laat nu al het rijpe bramenfruit en de frisse zuren tot hun recht komen. Deze wijn zal zich mooi ontwikkelen.

Perrachon Juliénas Roche Bleue

91 punten
Deze wijn is nog jong met stevige tannines die het frisse kersenfruit inkadert. Kenmerkend voor een Juliénas heeft deze wijn nog wat tjjd nodig om zijn belofte van smaakrijkdom en toekomstige fruitigheid in te lossen.

Perrachon Fleurie A.C. Vieilles Vignes

91 punten
In dit geval zijn de oude wijnstokken (vieilles vignes) 80 jaar oud. De druiven komen van percelen uit twee verschillende gedeelten van Fleurie. Dat levert een wijn op met veel structuur, nog jong, maar met prachtig zwart fruit en een geurige frisheid.

 

De ratings bij Wine Enthusiast

Alle wijnen worden blind geproefd door het testpanel van Wine Enthusiast. Het panel proeft in series van 5 tot 8 wijnen. Zij zijn daarbij niet op de hoogte van prijs of producent.

98–100 Classic The pinnacle of quality
94–97 Superb A great achievement
90–93 Excellent Highly recommended
87–89 Very Good Often good value; well recommended
83–86 Good Suitable for everyday consumption; often good value
80–82 Acceptable Can be employed in casual, less-critical circumstances

 

Domaine Laurent Perrachon

Bij Perrachon staat inmiddels de 7e generatie wijnmakers aan het roer.

Laurent en zijn zonen maken prachtige wijnen van oude wijnstokken die gemiddeld tussen de 45 en 60 jaar oud zijn. De wijngaarden worden op duurzame wijze bewerkt, het gras tussen de wijnstokken mag blijven staan en de bodem wordt alleen machinaal behandeld. De huidige generatie kent ieder ‘climat’ op zijn duimpje zodat zij iedere wijngaard met zijn eigen karakteristieken zo kunnen bewerken dat het de mooiste wijnen oplevert.

Back to top