Door naar content
PERRACHON Morgon Cote du Py

Over deze wijn

De wijnstokken voor de Morgon Côte de Py zijn gemiddeld 50 jaar oud en staan in de Côte de Py-wijngaard aan de voet van de Py heuvel, waarvan de bodem bestaat uit schist, graniet en blauwe harde stenen (rotsachtig). De oogst gebeurt met de hand en de druiventrossen worden in de wijngaard gesorteerd op de sorteertafe. De opbrengst per oogst is ca. 38-40 hectoliter per hectare.

De druiventrossen worden voor 50% ontsteeld. Fermentatie duurt tussen de 15 en 18 dagen en met dagelijks overpompen en battonage. De wijn wordt opgevoed in Frans eikenhouten vaten gedurende 12 maanden en daarna 3 maanden in grote houten foeders.

De wijn heeft een heldere, paars getinte kleur. De typische aroma's en smaken van kersen met peperige tonen zijn goed met elkaar verweven. Een elegante complexe wijn met lang aanhoudende smaken.

Het domaine Laurent Perrachon werd opgericht in 1877 door de familie Perrachon, echter in de geschiedenisboeken van de Juliénas komt de naam Perrachon als wijnmaker al in 1601 voor. Nu staat de vijfde en zesde generatie wijnmakers aan het roer van dit familiedomein, waar traditie en kennis van de voorouders in ere wordt gehouden met als belangrijkste doel: de essentie van het terroir tot uiting brengen in de wijnen.

Laurent en zijn zonen maken prachtige wijnen van de oogst van oude wijnstokken die gemiddeld tussen de 35 en 80 jaar oud zijn. De wijngaarden, in zes verschillende appellaties in de Beaujolais, worden op een duurzame wijze bewerkt. Het gras mag blijven staan tussen de wijnstokken en de bodem wordt machinaal in plaats van chemisch behandeld. De huidige generatie kent ieder 'climat' (specifiek, kwalitatief terroir binnen een Cru du Beaujolais) op zijn duimpje, zodat ze iedere wijngaard met zijn eigen karakteristieken zo kunnen bewerken dat ze de mooiste wijnen opleveren. De gemiddelde opbrengst per hectare is 45 hl voor de standaard cru's die het domaine produceert, maar is veel lager voor de wijnen uit specifieke 'climats'.

Het proces van wijn maken toont veel gelijkenissen met het maken van een klassieke Bourgogne. Tussen de 25 en 100 procent van de druiven worden ontsteeld afhankelijk van het gewenste resultaat, behalve voor de Beaujolais AOC wijnen. Het domaine maakt gebruik van druif-eigen gistcellen. De vergisting van het druivensap is een lang proces om zo een breed pallet van smaken, complexiteit en structuur te verkrijgen in de wijnen. Opvoeding van de wijnen gebeurt in de gewelfde kelders die gebouwd zijn in het jaar 1701 op het domaine Laurent Perrachon.

Land van herkomst Frankrijk Druiven Gamay Jaargang 2021 Serveertemperatuur 16 - 18 °C Smaak Droog Subgroep Rode wijn Kleur Rood
Wijnhuis Laurent Perrachon Appellation Beaujolais Alcohol 14.0 Groep Wijnen Gerechten Boeuf Stroganoff/Bourguignon, wildgerechten, eend.

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top