Door naar content

Hook Head & Lakefield de nieuwste Single Farm Origins van Waterford

01 maart 2021

Onder leiding van Mark Reynier – CEO en oprichter– heeft men bij de Waterford Distillery een tweetal nieuwe whisky’s toegevoegd aan de Single Farm Origin serie. Hook Head 1.1. en Lakefield zijn vanaf heden verkrijgbaar.

Single Farm Origin Series

De Single Farm Origin Serie is gemaakt van 100% Ierse gerst. Deze ‘uber’-provenance reeks van gelimiteerde en natuurlijke whisky’s verkent het Ierse platteland: één boerderij, één plek tegelijkertijd.

Het zijn expressies van precisie en zeldzaamheid, welke de diversiteit van gerst laten zien van individuele Ierse boerderijen en oogsten.

Onderstaande twee varianten zullen de enige twee Single Farm Origins zijn welke dit jaar op de markt komen.

Hook Head 1.1

De vuurtoren op Hook Head staat recht tegenover de krachtige Atlantische Oceaan aan de zuidkust van Ierland. Op slechts 16 kilometer van de distilleerderij van Waterford is het Martin Foley wie hier zijn gerst verbouwd op klei / leemgronden afgeleid van kalksteen. Het is een extreem maritiem terroir, waarbij de gerst bloot wordt gesteld aan het volledige scala van met zout beladen stormen en zeebriesjes. Het resultaat is een kruidige whisky met tonen van kruidnagel, gezouten karamel, zoethout, gemberkoekjes en citroenschil.

109015 WATERFORD Hook Head 1.1. 50% 0,70 ltr Single Farm Single Malt

Lakefield 1.1

De boerderij Lakefield ligt in de weelderige County Laois, in het binnenland van Ierland. Winnaar van Waterford’s eigen Barley Grower of The Year trofee, Seamus Duggan, deelt hier de lakens uit. Op grond afgeleid van kalksteen en zandsteen, produceren de goed doorlatende diepe leemgronden hier uitzonderlijke gerst. Deze editie is een zachte whisky met tonen van rabarber en verse appeltaart.

109008 WATERFORD Lakefield 1.1. 50% 0,70 ltr Single Farm Single Malt

Market Exclusive Single Farm Origin

Naast bovenstaande single farm origins is Nederland ook aangewezen als één van de slechts vijf markten welke in het voorjaar een ‘eigen’ single farm krijgen. Whisky gemaakt van gerst afkomstig van de boerderij Wilkinstown zal de komende tijd enkel en alleen voor Nederland geproduceerd worden. Hierover zal binnenkort meer bekend worden gemaakt.

Beschikbaarheid

Hook Head 1.1. en Lakefield 1.1. zullen vanaf heden beschikbaar zijn en kunnen vrij besteld worden.

Wetenschappelijk bewijs voor Terroir

De Waterford Distillery is veel in het nieuws de laatste tijd. Afgelopen maand werd de distilleerderij al beloond met de titel Distiller of the Year en Brand Innovator of the year bij de Icons of Whisky. Daarnaast heeft de Waterford Distillery in samenwerking met de Universiteit van Oregan, Teagasc Food Research Centre, Enteprise Ireland, Minch Malt en het Ierse ministerie van Landbouw, Voedsel en Marine, een wetenschappelijk artikel gepubliceerd waarbij er bewijs is gevonden over het bestaan van terroir in whisky. Een grote doorbraak voor Mark Reynier en zijn team.

Het onderzoek en de resultaten zijn gepubliceerd op het internationale en wetenschappelijke blad Foods, welke onderzoeken en innovaties op het gebied van voedingswetenschap belicht. Ook de media wereldwijd heeft het onderzoek opgepikt, met onder andere artikelen in The Times, The Daily Express, The Drinks Business en Food & Wine.

De volgende stap van het project is het onderzoeken van de invloed van gerst en terroir op gerijpte whisky, in plaats van new make spirit. Naar verwachting worden de resultaten van dat onderzoek volgend jaar gepubliceerd. Hierbij worden de gerijpte spirits van Waterford Whisky gebruikt.

Mark Reynier, oprichter en CEO van Waterford, zegt het volgende over het onderzoek:
“Barley is what makes single malt whisky the most flavoursome spirit in the world. This study proves that barley’s flavours are influenced by where it is grown, meaning – like wine and Cognac – whisky’s taste is terroir-driven. Critics claimed any terroir effect would be destroyed by the whisky-making process, saying there is no scientific evidence to prove that terroir even exists. Well, there is now.”

 

 

 

 

Waterford Whisky

Waterford Whisky: innovatief, onderscheidend en zonder 'e'

Waterford is een innovatief en onderscheidend whiskymerk en richt zich op ervaren whiskydrinkers die klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen op whiskygebied. Het idee om Waterford Whisky zonder 'e' te schrijven, zoals in Ierland normaal gesproken gebruikelijk is, komt voort uit de gedachte dat het terroir belangrijker is dan toevallig getrokken landsgrenzen.

Back to top