Door naar content

Proeverij bij whiskyspeciaalzaak Versailles te Nijmegen

26 november 2021


Op zaterdagmiddag 6 november 2021 organiseerde whiskyspeciaalzaak Versailles een whiskyproeverij. De proeverij vond plaats in hun eigen proeflokaal in Nijmegen. Caecil Gerrits heeft de zaak in 2020 overgedragen aan Rolf Vrijaldenhoven.

Volgens de geldende coronaregels mochten de liefhebbers plaats nemen aan tafel met voor zich een proefmat met maar liefst 8 whisky’s. Ronald Anneveldt – Brand Ambassador Craft spirits van De Monnik Dranken was uitgenodigd om de deelnemers kennis te laten maken met deze whisky’s uit verschillende regio’s van Schotland.

Lowlands

De proeverij begon met The Epicurean, een whisky uit de Lowlands of ook wel de Schotse Laaglanden genoemd. Deze whisky was de hoofdrolspeler van de middag. De whisky is een blend van single malt whisky’s afkomstig van Glenkinchie, Auchentoshan en Ailsa Bay wat een zeer lichte, niet gerookte whisky teweeg brengt. Deze laatste distilleerderij is pas sinds 2007 actief en is gevestigd in Girvan. Een klein plaatsje aan de oostkust van de Firth of Clyde. Bijna alle whisky’s uit de Lowlands zijn blends of whisky’s die gebruikt worden in blends.

Highlands

De Highlands, het grootste whiskygebied van Schotland werd vertegenwoordigd door de Loch Lomond distilleerderij. Bij Loch Lomond beschikt men over 4 soorten distilleerketels, waardoor men in staat is om verschillende stijlen whisky te maken.

Zo beschikt men aan de oevers van het beroemde meer Loch Lomond over de 3 unieke Lomond stills. Deze stonden vroeger in de nu gesloten Littlemill distilleerderij en is eigenlijk een kruising tussen een pot still en column still.

Loch Lomond Inchmurrin 12 YO

Deze stills, ook wel straight-neck stills genoemd, worden gebruikt voor de lichte en fruitige Loch Lomond Inchmurrin 12 YO.

De whisky rijpt in drie verschillende soorten vaten; bourbon, refill en recharred. Daarna worden de whisky's met elkaar verenigd en in balans gebracht door master distiller Bill White.

Loch Lomond 18 Years Old

Daarnaast kreeg men ook de 18 jaar oude Loch Lomond te proeven. Deze whisky wordt gedistilleerd in een Lomond still en een pot still, dit geeft de whisky wat meer kracht.

De whisky rijpt op de mooiste eikenhouten vaten. Tijd (18 jaar lang) en natuur hebben ervoor gezorgd dat het zoete karakter van het hout tot subtiele karakteristieke tonen van turf en rook hebben geleid en daarmee tot een goed uitgebalanceerde finish.

Speyside

Door naar de Speyside. Eén van de drukste whiskyregio’s in Schotland. Sommige whiskyliefhebbers vinden dat deze regio ook wel onder de Highlands genoemd mag worden, maar velen vinden dat je Speyside hiermee te kort doet. Voor veel whiskyliefhebbers is deze regio dé oorsprong van de goede whisky en qua hoeveelheid distilleerderijen is de Speyside veruit de grootste whiskyregio. Aan GlenAllachie 12 YO en Tomintoul 12 YO de eer om deze regio te vertegenwoordigen.

GlenAllachie 12 YO

De GlenAllachie-distilleerderij van Billy Walker ligt aan de voet van de Benrinnes, de hoogste berg van de Speyside. Bij de GlenAllachie 12 YO spelen butterscotch en honing de hoofdrol in de neus, met rozijnen en mokka op de achtergrond.

Tomintoul 12 YO

Met de Tomintoul 12 YO Oloroso Finish kregen de gasten nog een heerlijke Speyside whisky te proeven. Deze whisky heeft de laatste 18 maanden gerijpt op vaten waarin eerder de wat zoete oloroso sherry werd gerijpt. Het resultaat is dan ook whisky met een lichtzoete, zachte smaak.

Terug naar de Highlands

In Nijmegen keerden de whiskyliefhebbers nog weer even terug naar de Highlands. En wel voor de Glenturret 12 YO. Deze whisky is gebotteld in een prachtige fles in de vorm van een karaf, ontworpen door de wereldberoemde glasblazers van Lalique.

Glenturret 12 YO

Deze 12 jaar oude Highland heeft fijne tonen van fruitcake met walnoten. Tevens komen er tonen van zoete appel, gember en citroenthee naar voren. Mede door het alcoholpercentage komt het Europees eiken goed tot zijn recht.

Campbeltown

Campbeltown is slechts een klein havenstadje op het schiereiland Kintyre aan de westkust van Schotland. Maar dit stadje heeft wel een eigen herkomstbenaming. Dat komt mede doordat er in de Victoriaanse tijd meer dan 30 distilleerderijen in Campbeltown waren gevestigd. Cambeltown wordt niet voor niets de voormalige whiskyhoofdstad van de wereld genoemd. Tegenwoordig zijn er nog maar 3 distilleerderijen actief voor de productie van whisky.

Glen Scotia Victoriana

De Glen Scotia Victoriana is een ode aan deze Victoriaanse tijd. Het is een typische Campbeltown whisky; kruidig, fruitig, met een ziltige invloed.

Islay

De laatste whisky van de avond was afkomstig van het magische whiskyeiland Islay (uitgesproken als Ail la). De meeste distilleerderijen op dit eiland liggen dicht bij de zee. Een factor die meespeelt en invloed heeft op de smaak van de Islay whisky’s. Islay is wereldberoemd onder liefhebbers van rokerige en geturfde single malt whisky’s en is dan ook één van de meest bezochte hotspots op het gebied van whisky in Schotland.

Smokehead Islay Single Malt Whisky

Deze whisky doet zijn naam eer aan. Smokehead wordt vaak omschreven als een explosieve achtbaan van turf, rook en specerijen met een delicate zoetheid. Een waardige afsluiter van deze heerlijke proeverij!

Bedankt

Langs deze weg willen wij het team van Versailles hartelijk bedanken voor het organiseren van deze geslaagde proeverij.

Back to top