Door naar content

Tamdhu 12 en Smokehead Islay Single Malt populair op proeverij Zuidlaren

11 december 2022

Op donderdag 1 december 2022 vond er bij Mitra Zuidlaren een whiskyproeverij plaats. Namens De Monnik Dranken had Joël de Kock een mooie selectie whisky’s meegenomen naar het bekende Drentse plaatsje.

Liefhebbers van whisky

Zuidlaren is het dorp van Berend Botje. Wie kent hem niet? Was Berend een liefhebber van whisky? Daar zijn de historici het niet over eens, maar de inwoners van Zuidlaren in ieder geval wel.

Glengoyne, Tamdhu en Smokehead

De proeverij vond plaats bij Brasserie Joost, tegenover het standbeeld van Berend Botje. De 30 gasten genoten van de whisky’s van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead.

Whisky proeverij Zuidlaren

Glengoyne, Tamdhu en Smokehead

Whisky proeverij Zuidlaren

Line-up
  • Glengoyne 10
  • Glengoyne 12
  • Glengoyne Legacy Chapter Two
  • Glengoyne Cask Strength #9
  • Tamdhu 12
  • Tamdhu Batch Strength #7
  • Smokehead Islay Single Malt
  • Smokehead Sherry Cask Blast

 

 

Heerlijke bijpassende hapjes

De chef van Brasserie Joost had een aantal mooie hapjes gemaakt die goed te combineren waren met de diverse whisky’s. Al met al een heerlijke avond om nog even last-minute inspiratie op te doen voor het verlanglijstje voor Sinterklaas.

Fruitigheid

Het publiek in Zuidlaren was zeer geïnteresseerd. Gelijk vanaf het begin werden er goede vragen gesteld. Zoals; “Waar komt de fruitigheid in de whisky vandaan?”

Joël legde uit dat Glengoyne kenmerkend is vanwege de de fruitige aroma’s van het distillaat. Daarbij moet je denken aan appels, peertjes en bananen. Dat komt door de langzame distillatie. In combinatie met een lichte sherryvatrijping maakt het Glengoyne een vriendelijke en smaakvolle single malt.

Sherry

Welk soort sherry wordt er gebruikt? Als het niet op de fles staat is dit vrijwel altijd Oloroso sherry. Deze sherry doet denken aan vloeibare walnoten, rozijntjes en is kenmerkend voor het karakter van Tamdhu.

Tamdhu is misschien wel de laatste distilleerderij in Schotland die al de eigen bottelingen exclusief laat rijpen op sherry-vaten. Niet één variant, niet de laatste maanden, maar de volledige leeftijd.

Hoe krijg je rokerige whisky?

Ook werd gevraagd hoe whisky aan zijn rokerigheid komt. Door het branden van de vaten?

Joël; “De kenmerkende rokerigheid van Islay single malt whisky komt door het drogen van de gerst middels verbranding van turf.

Deze rook nestelt zich als intens aroma in de gerst en komt later in de fles mooi terug.

Medicinaal, BBQ, kampvuur is dan waar je aan moet denken. Smokehead is zo’n echte Islay single malt whisky. En dan dat heerlijke hapje met zalm erbij van de chef. Om je vingers bij af te likken!”

Wat waren de favorieten in Zuidlaren?

Wat waren de favorieten? De Tamdhu 12 Years Old en Smokehead Islay Single Malt gingen veelvuldig mee naar huis. Zo’n flesje whisky zou zelfs Berend Botje graag in zijn schoen hebben gezien op 5 december.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Remko en Emil van Mitra Zuidlaren hartelijk bedanken voor deze goed georganiseerde avond en Brasserie Joost voor de gastvrijheid en heerlijke hapjes.

Back to top