Door naar content

Zevenaar verrast door rokerige MacNair's Exploration Rum

29 maart 2022

Op woensdag 23 maart 2022 organiseerde Slijterij Cheers uit Zevenaar een proeverij met zowel whisky als rum. Het doel van deze proeverij is om het ‘grote publiek’ kennis te laten maken met de veelzijdigheid van rum.

Veelzijdigheid rum

Namens De Monnik Dranken was Ronald Anneveldt aanwezig. Hij liet steeds een rum in combinatie met een whisky proeven. Op deze manier kwamen de verschillen en overeenkomsten tussen rum en whisky mooi naar voren.

Men was verrast door de zeer uiteenlopende smaken bij de rum. Van de zoetige Dictador 12 YO tot de rokerige MacNair’s 7 YO Peated Panama Exploration Rum. Met name de rokerige rum van MacNair’s viel bijzonder goed in de smaak in Zevenaar.

MacNair’s 7 YO Peated Panama Exploration Rum

Deze rum is een creatie van Billy Walker, bekend van The GlenAllachie. Rum is een sterke drank die hem nauw aan het hart ligt. De overname van The GlenAllachie Distillery in 2017 bood de perfecte gelegenheid om de wereld van rum verder te verkennen.

Billy kocht interessante en hoogwaardige rumvaten in het Caribische gebied, bracht ze naar de Speyside in Schotland en drukte zijn ‘stempel’ erop.

Panama

De vulkanische bodem in Panama is uitermate geschikt voor de teelt van suikerriet, het belangrijkste ingrediënt bij het maken van rum. Dit was dan ook de reden dat Master Blender Billy Walker op zoek ging naar de beste rum die dit land te bieden heeft.

De rum rijpt - in het tropische Panamese klimaat - op Amerikaans eiken, alvorens het wordt overgebracht naar de veel koelere omgeving van de GlenAllachie distilleerderij.

Peated

Daar wordt de rum vakkundig geblend en vindt er nog een finish van 2 jaar plaats op 'peated single malt barrels'. Dit zorgt voor de unieke rokerigheid in deze MacNair's Exploration Rum.

Tomintoul Peaty Tang

De rum is dan wel niet zo rokerig als een Islay whisky, maar wel goed te vergelijken met de Peaty Tang van Tomintoul. Voor deze whisky gebruikt men turf gedroogde gerst, iets dat vrij ongebruikelijk is in de Speyside regio. Hierdoor ontstaat een heideachtige rokerigheid met tonen van noten en zoet fruit.

Wat werd er nog meer geproefd in Zevenaar?

Naast de hierboven genoemde MacNair's Exploration Rum en Tomintoul Peaty Tang werd er deze avond natuurlijk nog meer geproefd:

Rum & Whisky | Line-up Slijterij Cheers in Zevenaar  
Merser Double Barrel London Blended Rum Engeland
The Epicurean Lowland Blended Malt Scotch Whisky Lowlands
Dictador 12YO Aged Rum Colombia
Loch Lomond 12YO Inchmurrin Single Malt Whisky Highlands
El Dorado 15YO Rum Guyana
Tamdhu 15YO Single Malt Whisky Speyside
MacNair’s 7YO Peated Panama Exploration Rum Schotland
Tomintoul 15YO Peaty Tang Single Malt Whisky Highlands

Bedankt

Langs deze weg willen wij het team van Slijterij Cheers nogmaals hartelijk bedanken voor deze geslaagde avond!

 

 

Back to top