Door naar content

Alles over rum

De al maar groeiende populariteit van rum is onder meer te danken aan de enorme veelzijdigheid. Er zijn veel uiteenlopende smaken en stijlen. Rum is in grofweg drie stijlen in te delen: de Engelse, de Spaanse en de Franse.

Deze indeling hangt samen met de kolonisatie van destijds, iedere regio had typische smaken, aroma’s, distilleermethodes en tradities. Iedere stijl heeft daardoor een bepaald smaakprofiel, maar zoals gezegd; rum is veelzijdig, dus er zijn ook veel uitzonderingen.

Hieronder een overzicht van de verschillende rum stijlen.

Spaanse stijl

De Spaanse stijl is de meest voorkomende manier van rum maken. De rum wordt gemaakt van molasse, een stroperig bijproduct van rietsuiker. Voor het stoken worden meestal column stills gebruikt.

De rum wordt opgeslagen in houten vaten. Vanwege de tropische weersomstandigheden in het Caribische gebied verdampt er nogal wat rum uit de vaten. Dit wordt middels het Spaanse solera-systeem, bekent uit de sherry productie, weer aangevuld. De smaak (denk aan honing, karamel en rozijnen) is vaak wat lichter, ronder en zachter dan de hieronder genoemde Engelse stijl.

De Spaanse stijl is gebruikelijk in landen als Panama en Guatemala, waarbij de leeftijd op het etiket meestal de oudste rum in de blend is. Een mooi voorbeeld van de Spaanse stijl is Dictador Rum uit Colombia.

Engelse stijl

De Engelse stijl lijkt veel op de Spaanse stijl, maar de rum rijpt langer op houten vaten. Hierdoor is de Engelse stijl rum vaak donkerder van kleur, sterk in smaak en heeft het een kruidig, levendig en krachtig aroma. De rum heeft over het algemeen een hoge kwaliteit en rijke aroma’s. Ook zijn het vaak blends van verschillende jaren, om de smaak van de rum perfect uit te balanceren.

Het complete arbeidsproces is erg intensief, maar dit komt de kwaliteit van de rum zeker ten goede en dat wordt wereldwijd gewaardeerd!

Bij de Engelse stijl wordt de leeftijd van de jongste rum uit de blend op het etiket vermeldt. El Dorado Rum uit Guyana valt onder de Engelse stijl, maar ook Transcontinental Rum Barbados 2012 behoort tot deze categorie.

Franse stijl

De Franse rumstijl ‘Rum Agricole’ wordt uitsluitend gemaakt van het sap van suikerriet. Deze rum wordt gemaakt in (voormalige) Franse overzeese gebieden, zoals Guadeloupe, Haïti en Martinique.

Bij deze methode maakt men over het algemeen gebruik van de column still. De Agricole Rum, zoals Neisson Rhum, Clairin Rhum of Transcontinental Rum Guadeloupe 2013 is doorgaans fruitig, intens en heeft een bloemig karakter. Net als bij de Spaanse stijl wordt de oudste rum op het etiket vermeld.

Floor
Neem contact op met onze rum-specialist Floor

Festivals & Beurzen

The Art of Drinks 2021
30 okt 2021 - 01 nov 2021

The Art of Drinks 2021

The Art of Drinks vindt plaats van zaterdag 30 oktober tot en met maandag 1 november 2021.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top