Door naar content

De populariteit van rum neemt jaar na jaar verder toe. Dit is onder meer te danken aan de enorme veelzijdigheid van deze drank. Rum combineert uitstekend in een mix of cocktail. Maar is - net als whisky - ook heerlijk om puur te drinken.

Verschillende soorten en stijlen rum

Er zijn veel uiteenlopende smaken, soorten en stijlen. Voor het produceren van rum geldt (nog) geen strikte internationale regelgeving zoals we die kennen bij bijvoorbeeld Schotse whisky of champagne. Hierdoor kan er volop geëxperimenteerd worden met deze uit suikerriet gestookte drank.

Dit maakt rum een veelzijdig product en dat is ook één van de redenen dat rum tegenwoordig zo populair is. Het nadeel is dat rum hierdoor niet makkelijk in 'hokjes' geplaatst kan worden, zo zegt de kleur van een rum niets over de geur of smaak.

Over het algemeen proberen we rum in grofweg drie stijlen in te delen: 

Spaanse stijl rum Engelse stijl rum Franse stijl rum

 

De geschiedenis van rum

Rum kent al een lange geschiedenis. Vaak wordt het begin van de koloniale tijd als startpunt genomen. Maar de oude Chinezen stookten ruim 2000 jaar geleden al alcohol uit de bijproducten van suikerriet.

De moderne geschiedenis van rum begint overigens wel in de koloniale tijd. Columbus nam in 1493 tijdens zijn 2e reis naar de Nieuwe Wereld al suikerriet mee. Omdat de beroemde ontdekkingsreiziger drukker was met het vinden van goud dan met landbouw, faalde de introductie van suikerriet.

Jaren later lukte het de kolonisten wel om suikerriet te telen. Vanuit Brazilië verscheepten de Portugezen in 1526 grote hoeveelheden suiker naar de haven van Lissabon.

In het begin van de 17e eeuw vestigden de Britten, Nederlanders, Fransen en Spanjaarden allemaal suikerplantages op de Caribische eilanden.

Slaven ontdekken rum

De rum zoals wij die kennen komt ook uit de 17e eeuw. Slaven die op de plantages werkten ontdekten dat melasse tot alcohol gefermenteerd kon worden.

Daarmee droegen zij pijnlijk genoeg bij aan de driehoekshandel (met o.a. slaven en rum) op de Atlantische Oceaan. De groeiende vraag naar rum zorgde voor de noodzaak tot meer suikerplantages en slaven om die te bewerken.

Kolomdistillatie

Door de komst van de stoommachine nam de verwerking van suikerriet en de productie van rum aanzienlijk toe. Een nog belangrijkere ontwikkeling in deze tijd was de uitvinding van kolomdistillatie (Coffey Still).

Rond 1848 werd kolomdistillatie geïntroduceerd in het Caribisch gebied. Hierbij stookt men in een continu proces alcohol. Ook was de kwaliteit van de rum veel hoger dan voorheen.

Men kon nu veel meer rum produceren dan voorheen en dat kwam goed uit want zo kon aan de steeds maar toenemende vraag worden voldaan.

In de 19e eeuw nam met de introductie van de stoommachine de verwerking van suikerriet en productie van rum aanzienlijk toe. Met de kolomdistillatie stookte men in een continu proces alcohol. Deze was van een veel hogere kwaliteit dan voorheen.

Neergang

De wereldwijde economische crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw zorgde voor een grote klap. De suikerproductie in de Caraïben kwam in een neerwaartse spiraal. Hierdoor moeten veel distilleerderijen hun deuren sluiten.

Zo telde Guyana in de 18e eeuw meer dan 300 distilleerderijen. Daarvan bleef er aan het eind van de 20e eeuw slechts één van over; de Demerara Distillery, waar El Dorado Rum wordt gemaakt.

Populariteit rum neemt weer toe

Vanaf de 2e helft van de 20e eeuw wordt rum weer populairder. Toeristen bezoeken rum producerende landen en vallen daar massaal voor de lokale spirit. Rum wordt in die tijd nog voornamelijk gedronken als mix met cola of in andere cocktails.

Vandaag de dag is daar verandering in gekomen. Rum is nog altijd de meest gebruikte sterke drank in een mix of cocktail. Maar de laatste jaren drinken steeds meer consumenten hun rum puur.

Rum stijlen

Rum kan worden ingedeeld in verschillende stijlen. Deze indeling hangt samen met de kolonisatie van destijds. Iedere regio had typische smaken, aroma’s, distilleermethodes en tradities. Iedere stijl heeft daardoor een bepaald smaakprofiel. Maar zoals gezegd; rum is veelzijdig, dus er zijn ook veel uitzonderingen.

Spaanse stijl

De Spaanse stijl is de meest voorkomende manier van rum maken. De rum wordt gemaakt van molasse, een stroperig bijproduct van rietsuiker. Voor het stoken worden meestal column stills gebruikt.

De rum wordt opgeslagen in houten vaten. Vanwege de tropische weersomstandigheden in het Caribische gebied verdampt er nogal wat rum uit de vaten. Dit wordt middels het Spaanse solera-systeem, bekent uit de sherry productie, weer aangevuld. De smaak (denk aan honing, karamel en rozijnen) is vaak wat lichter, ronder en zachter dan de hieronder genoemde Engelse stijl.

De Spaanse stijl is gebruikelijk in landen als Panama en Guatemala, waarbij de leeftijd op het etiket meestal de oudste rum in de blend is. Een mooi voorbeeld van de Spaanse stijl is Transcontinental Rum Panama Batch III.

Engelse stijl

De Engelse stijl lijkt veel op de Spaanse stijl, maar de rum rijpt langer op houten vaten. Hierdoor is de Engelse stijl rum vaak donkerder van kleur, sterk in smaak en heeft het een kruidig, levendig en krachtig aroma. De rum heeft over het algemeen een hoge kwaliteit en rijke aroma’s. Ook zijn het vaak blends van verschillende jaren, om de smaak van de rum perfect uit te balanceren.

Het complete arbeidsproces is erg intensief, maar dit komt de kwaliteit van de rum zeker ten goede en dat wordt wereldwijd gewaardeerd!

Bij de Engelse stijl wordt de leeftijd van de jongste rum uit de blend op het etiket vermeldt. Een mooi voorbeeld van de Engelse stijl is El Dorado Rum uit Guyana, maar ook Transcontinental Rum Barbados 2012 valt in deze categorie.

Franse stijl

De Franse rumstijl ‘Rum Agricole’ wordt uitsluitend gemaakt van het sap van suikerriet. Deze rum wordt gemaakt in (voormalige) Franse overzeese gebieden, zoals Guadeloupe, Haïti en Martinique.

Bij deze methode maakt men over het algemeen gebruik van de column still. De Agricole Rum, zoals Neisson Rhum, Clairin Rhum of Transcontinental Rum Guadeloupe 2013 is doorgaans fruitig, intens en heeft een bloemig karakter. Net als bij de Spaanse stijl wordt de oudste rum op het etiket vermeld.

Onderscheidende rum merken

Op zoek naar een rum merk waarmee u zich als slijterij of horecazaak kunt onderscheiden? De Monnik Dranken is al sinds jaar en dag importeur van rum merken met een eigen verhaal. Geen massa productie, maar craft rum.

Bent u geïnteresseerd in onze rum merken? Neem dan contact op één van onze Accountmanagers Horeca of Slijterij & Wijnhandel.

Rum proeverij

Proeven! Dat is de beste manier om uw klanten kennis te laten maken met de veelzijdigheid van rum. De Monnik Dranken organiseert jaarlijks meer dan 100 whisky- en rum proeverijen in samenwerking met verschillende horecazaken en Slijterij & Wijnhandelaren in Nederland.

Om bijvoorbeeld whiskyliefhebbers te introduceren in 'de wereld van rum' komt Ronald Anneveldt graag bij u langs om uw klanten door middel van een whisky & rum proeverij de overeenkomsten én verschillen tussen rum en whisky te laten proeven.

Bent u geïnteresseerd in een (whisky &) rum proeverij? Neem dan contact op met één van onze Accountmanagers Horeca of Slijterij & Wijnhandel of vul het contactformulier in.

Floor
Neem contact op met onze rum-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Monnik Wine Experience 2024
04 maart 2024

Monnik Wine Experience 2024

Op maandag 4 maart 2024 organiseren wij onze jaarlijkse proeverij, de Monnik Wine Experience, bij Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top