Door naar content
Merser Rum

Merser Rum

In hartje Londen bevindt zicht Merser Rum, het eerste rum blending house in de hoofdstad sinds meer dan 100 jaar. Hier wordt, in een vier verdiepingen tellend koopmanshuis, rum geproduceerd welke de geweldige tradities volgt waar Londen vroeger bekend om stond. Een reeks gerijpte Caribische rum soorten worden hier ingekocht, geblend, gehuwd en gebotteld vanuit het hart van de hoofdstad.

De geschiedenis van rum in Londen

Het was in de 17e, 18e en begin 19e eeuw dat de straten van Londen nog een bruisend netwerk waren van meerdere ‘rum blending houses’. De vaardigheid bij deze huizen was niet het distilleren van de rum, maar het kwalitatief inkopen van gerijpte rum en het blenden van de spirit. Het waren kleine bedrijven en hun reputatie hing vooral af van de kwaliteit van de laatste batch welke ze produceerden.

Op een gegeven moment stopte deze handel. De productie werd verplaatst naar andere landen om kosten te drukken en de geweldige vaardigheid van het rum blenden verdween naar de achtergrond. Er bleef geen rum blending house meer over. Simpelweg was er op dat moment geen markt voor hoge kwaliteit, small-batch rum. Een vaardigheid waar London zo om bekend stond, verdween van de aardbodem.

Het complete plaatje

Voor de koopmannen en rum blenders van de 17e, 18e en 19e eeuw waren drie dingen van groot belang: relaties, transparantie en vertrouwen. Op deze manier konden ze hen eigen blends van voortdurend succes voorzien. Bij Merser Rum is dit niet anders. De rum wordt gemaakt door middel van een complex, traditioneel proces van drie stappen. De eerste stap is het vakkundig inkopen van gerijpte rum. Kwaliteit en transparantie is hierin belangrijk. Hierna worden de verschillende componenten tot één perfecte blend gebracht, waarna ze in London nogmaals 6 maanden verder wordt gerijpt, zodat de blend goed kan huwen.

The Sign of the Post & Hound

Voordat het grotendeel van de inwoners van Londen kon lezen en schrijven, vonden de meeste mensen hen weg naar pubs, handelshuizen of andere publieke ruimtes door middel van bepaalde tekens welke bij de locatie hingen. Dit konden dieren, kroontjes of andere makkelijke herkenbare objecten zijn. Deze traditie hebben ze levend gehouden bij Merser. Om de hoek bij The Strand (bekende straat in Londen) en op enkele minuten lopen van de rivier de Theems, kan je ‘The Sign of the Post & Hound’ vinden. De “Post” representeert de ankerpunten vanaf waar binnenschepen ooit voorraden rum vervoerden over de rivier de Thames. De “Hound” staat voor de Engelse windhond, welke de afkomst uit London vertegenwoordigd.

De Hayman Familie

De familie achter Merser Rum is niemand anders dan de familie Hayman, uiteraard bekend van Hayman’s Gin. Generaties lang was de familie betrokken bij het inkopen van rum uit de ‘West India Docks’ om zo hen eigen blends te creëren. Vandaag de dag zijn ze blij om deze lange erfenis voort te zetten door een verloren ambacht terug te brengen naar Londen.

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top