Door naar content
Renegade Rum

Het is geen toeval dat terroir centraal staat bij Renegade Rum. Het volgt de visie van oprichter en CEO Mark Reynier, tevens oprichter van Waterford Whisky en voormalig directeur van Bruichladdich. De ambitie is om ’s werelds meest diepgaande rum te creëren door de individuele smaken uit de suikerrietvelden van Grenada te halen.

Eén van de kleinste landen ter wereld

Grenada, één van de kleinste landen ter wereld, staat vooral bekend als het ‘kruideneiland’ van de Caraïben. Het ongerepte en kleurrijke eiland produceert kruiden als nootmuskaat, kaneel, gember, kruidnagel en foelie.

Het verbouwen van suikerriet daarentegen, dat werd hier niet veel gedaan. Een eerste uitdaging welke Mark Reynier en zijn team voor zich kregen was het verbouwen van nieuwe suikerrietsoorten op een plek waarvan iedereen zei dat het niet waard was om een rumdistilleerderij te bouwen.

Unieke terroirs

Suikerriet is een exotische grassoort en de groei van suikerriet wordt beïnvloed door de omgeving en het microklimaat: de bodem, de topografie, de temperatuur, de luchtvochtigheid en nog veel meer. In de wijnwereld zijn ze al veel langer bekend met dit concept en beschrijven het als terroir.

Op Grenada zijn er veel verschillende en unieke terroirs te vinden en het suikerriet groeit op elk terroir weer anders. Op dit moment zijn er 12 verschillende boerderijen welke 6 verschillende soorten suikerriet verbouwen voor Renegade.
Op één boerderij, zijn er ongeveer vier verschillende terroirs te vinden en elk terroir is weer opgesplitst in ongeveer 5 velden. Elke dag wordt er slechts één veld geoogst.

De distilleerderij

Het ontwerpen en bouwen van de distilleerderij was een ware uitdaging voor Mark Reynier en zijn team. Het is een state-of-the-art distilleerderij, gebouwd en gerund door inwoners van Grenada, gevuld met moderne innovaties. Het is zo gemaakt, dat elk terroir hier individueel kan worden opgeslagen en gedistilleerd. Net als bij Waterford, zorgt een baanbrekend digitaal logistiek systeem dat het gehele pad dat het suikerriet aflegt wordt bijgehouden.

Vlak nadat het suikerriet geoogst is, arriveert het bij de distilleerderij. Hier zorgt een ‘cane mill’ ervoor dat het suikerriet wordt geplet en geperst. Deze kan maar liefst 7 ton suikerriet per uur, 12 uur per dag, verwerken. Alleen het sap van het suikerriet wordt gebruikt en dit wordt gedistilleerd in moderne distilleerketels van Forsyths. Door verschillende soorten distilleerketels te gebruiken, kan Renegade Rum de invloed van het distillatieproces nog beter uitleggen.

Renegade Rum

In de middag van 21 september 2020, nadat het suikerriet van de La Sagesse boerderij was geperst, vloeide de eerste Renegade Rum uit de ketels. Een jaar later zijn de eerste Pre-Cask Renegade Rum edities gelanceerd. Dit zijn ongerijpte spirits, gemaakt van vers suikerrietsap. Op elke fles is te vinden van welke boerderij de suikerriet komt, wanneer het geoogst is, het suikerrietsoort en op welke manier er gedistilleerd is.

Daarnaast heeft elke fles Renegade Rum haar eigen baanbrekende canecode. Deze code kan worden ingevuld op de website van Renegade, waarna de liefhebber een ongekende hoeveelheid informatie tot zich kan nemen. Denk hierbij aan rijke fotografie, informatie over de oogst, distillatiedetails en nog veel meer. Duizenden datapunten zijn verzameld om dit op te zetten. Zelfs geluiden van de boerderij zijn hier te vinden!

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top