Door naar content

Geslaagde whisky & rum proeverij bij De Flessenzaak in Hoofddorp

13 april 2021

Op vrijdag 9 april 2021 vond er een online whisky- en rum-proeverij plaats bij Slijterij De Flessenzaak in Hoofddorp. Ruim 30 personen hadden een houten proefkistje gekocht, met daarin 4 sample-flesjes rum, 4 sample-flesjes whisky, een toegangscode voor de zoom-tasting en als laatste; een leuke culinaire verrassing! Het werd een mooie avond, waarbij de laatste rum zorgde voor een overweldigend einde van de avond.

Whisky en rum in Hoofddorp

Namens De Monnik Dranken waren Isabelle Barnhoorn en Ronald Anneveldt aanwezig in de winkel van Stefan Wegbrands. Isabelle trad hierbij op als gastvrouw van de online-proeverij en Ronald begeleidde de te proeven rum en whisky met deskundig commentaar.

Rond 19.30 uur ging de proeverij van start. Het werd een mooie educatieve avond, waarbij zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen rum en whisky aan bod kwamen. Allereerst ging Ronald dieper in op wat rum nu precies is, wat de verschillende rum-stijlen zijn en hij legde uit dat rum een grote diversiteit aan smaken kent. Van heel licht en fruitig, naar zeer uitgesproken en zwaar. Net als bij whisky dus.

Er werd om en om geproefd. Eerst een whisky en vervolgens een rum. Op deze manier komen de verschillen en overeenkomsten van beide sterke dranken goed naar voren.

Highlands en Caribische kust

In Hoofddorp begon men met Loch Lomond 12 YO uit de Schotse Hooglanden en Dictador 12 Years Old uit Colombia. Beide spirits zijn 12 jaar oud, maar de rijpingsomstandigheden zijn totaal anders. In Schotland is het bijvoorbeeld een stuk kouder dan in het tropische Cartagena de Indias aan de Colombiaanse kust.

De whisky is fruitig met onder andere tonen van perzik en peer, maar er zijn ook geuren en smaken van turf en rook in te herkennen . De rum daarentegen bevat een complexiteit aan geuren en smaken als karamel, honing, tabak en koffie.

Een smaakvolle start van de proeverij en dit was nog maar het begin…

Schotse whisky’s en El Dorado Rum uit Guyana

In de 2e en 3e ronde stonden een 12-jarige en een 15-jarige rum van El Dorado op het programma. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat het verschil in leeftijd het enige verschil is.

Unieke rum
Er is namelijk meer. Bij El Dorado maakt men – net als bij Loch Lomond – gebruik van verschillende vormen distilleerketels. Zowel Pot Stills als Continue Stills, waaronder een aantal unieke houten stills.

Hierdoor is de master blender van El Dorado in staat om een rum samen te stellen waarbij het verschil in geur en smaak zeker niet alleen wordt veroorzaakt door de 3 jaar extra rijping. Maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van verschillende stills.

Het meest opvallende aan de El Dorado 12 YO en El Dorado 15 YO is dat de 15 jaar oude rum veel voller van smaak is dan de 12 jaar oude rum. Terwijl je juist andersom zou verwachten.

De 12 jaar oude rum werd geproefd in combinatie met Glengoyne 12 YO. Zowel de whisky als de rum zijn fruitig en kruidig, maar ook redelijk licht en zacht van smaak.

Vol en stevig
Heel anders dan de 15-jarige spirits. Naast El Dorado 15 YO kreeg men Tamdhu 15 YO te proeven. Beiden vol en stevig. Waarbij de rum aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille bevat, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout. En de whisky – een echte Speyside whisky – dankzij de rijping op sherry-vaten kenmerkende tonen van abrikozen, frambozen en amandelen herbergt.

Overweldigend einde met ‘wauw-effect’

Het is altijd mooi om een proeverij af te sluiten met een grote knaller. En daar zorgden Smokehead Rum Rebel – een Islay whisky met een finish op rumvaten – en de uit Jamaica afkomstige Hampden Estate zeker voor.

Zowel de whisky als de rum zijn overweldigend en hebben een zeer uitgesproken smaak. En gezien de reacties vonden de deelnemers aan de proeverij dat ook. Men had bijvoorbeeld nooit verwacht dat rum zo’n uitgesproken smaak kon hebben.

Er waren fervente whiskydrinkers die na het proeven van deze Hamden Estate Rum hun mening over rum moesten bijstellen. Van ‘mwah, alleen maar zoet’ voor deze proeverij, naar ‘wauw, dat is goed spul.

Barbecue-tip van Ronald
Voor de barbecue-liefhebbers had Ronald nog een interessante tip; als de hamburgers komende zomer (of misschien wel eerder) weer op de grill liggen, injecteer deze – wanneer ze bijna gaar zijn – dan eens met Smokehead of Hampden Estate Rum.

Bedankt

Voor velen was deze avond een eerste en meer dan positieve kennismaking met rum. Daarmee was de opzet van deze proeverij voor Stefan, Isabelle en Ronald geslaagd. We hopen dat de culinaire verrassing - Martinez Chocolade – goed smaakte in combinatie met de whisky en rum. Tot slot willen we het team van Slijterij De Flessenzaak bedanken voor de organisatie!

Ronde Rum Whisky
1 Dictador 12 Years Old Loch Lomond 12 Years Old
2 El Dorado 12 Years Old Glengoyne 12 Years Old
3 El Dorado 15 Years Old Tamdhu 15 Years Old
4 Hampden Estate Rum Smokehead Rum Rebel

 

Back to top