Door naar content
Clairin Rum

Op het gebied van rum neemt Haïti een unieke plaats in. Waar in het gehele Caribische gebied ‘slechts’ 50 werkende distilleerderijen te vinden zijn, daar telt Haïti tussen de 500 en 600 micro-distilleerderijen.

The spirit of Haïti

Deze kleine distilleerderijen zijn vaak niet meer dan een houten schuurtje. Ze staan vrijwel altijd in het midden van de suikerrietplantage. Het suikerriet wordt op de rug van muilezels of in door ossen voortgetrokken karren naar de houten schuurtjes gebracht. Daar wordt het suikerriet met kleine molentjes geperst, waarna het sap fermenteert in – door gedroogde rietvezels gevoede – houten ketels.

De distilleerderijen mogen dan wel uiterst eenvoudig zijn, maar deze eenvoud zorgt ervoor dat Clairin en Haïti een bijzondere positie innemen in de wereld van rum.

Rum van het volk
Doordat het merendeel van de bevolking van oorsprong afstamt uit Afrika, heeft het land dan ook een Afrikaans karakter. Onder de bevolking van Haïti speelt Clairin een belangrijke rol. Het maakt onderdeel uit van de cultuur van Haïti en is essentieel in het dagelijks leven; van sociale functies tot aan voodoo rituelen. Clairin - de inheemse naam voor rum - is de rum van het volk en heeft een onweerstaanbare aromatische intensiteit!

Triple “A” protocol

Om het typische karakter van Clairin te garanderen is er een protocol van regels opgezet waaraan de rum moet voldoen om Clairin te heten. Triple “A” staat voor Agriculturists, artisans en artists. Ten eerste moet de suikerriet inheems zijn en biologisch geteeld. Daarnaast moeten traditionele kweektechnieken gebruikt worden, zonder het gebruik van synthetische chemicaliën zoals herbiciden, meststoffen, et cetera. Het oogsten wordt strikt met de hand gedaan, waarna het suikerriet door middel van dieren vervoerd wordt van de velden naar de distilleerderij.

De vergisting van het sap mag uitsluitend plaatsvinden door het gebruik van natuurlijke gisten, zonder toevoeging van industriële gisten en zonder verdunning van water. Vervolgens moet de fermentatie minstens 120 uur duren. Daarnaast is het een vereiste dat het bottelen in Haïti plaatsvindt.

Verschillende soorten, verschillende smaken

De biodiversiteit in Haïti is enorm. Elke regio heeft zijn eigen tradities en verschillende soorten suikerriet, waardoor de verschillende Clairins allen hen eigen kenmerkende aromatische karakter hebben.

De namen (Sajous, Vaval, Casimir) verwijzen naar de naam van de distilleerderij of de eigenaar van de distilleerderij. Zo produceert Michel Sajous een Clairin met fijne aroma’s en citroenachtige tonen in het dorp Saint Michel de L’Attalaye, en produceert Faubert Casimir in het dorp Barraderes een Clairin waaraan hij lokale kruiden toevoegt, met als resultaat intense aroma’s van gekonfijt fruit en kruiden tot aan tonen van truffel.

Suikerrietsoorten
Net als dat druivensoorten een beslissende rol spelen in het karakter van een bepaalde wijn, speelt de variëteit van suikerriet een belangrijke rol bij het profiel van een Clairin. Haïti herbergt een breed scala aan suikerrietsoorten. De suikerriet wordt met de hand gesneden en naar de distilleerderij gedragen op de rug van muilezels of in een kar getrokken door een os.

De soorten welke voor de verschillende Clairin worden gebruikt, drukken elk hun unieke persoonlijkheid uit op een andere manier:
Cristalline wordt gebruikt als sap voor Clairin Sajous en is vergelijkbaar met een Grand Cru. Zuiver en mineraal, aangevuld met tonen van eucalyptus, bijenwas en rijpe olijven. Daarnaast wordt Cristalline als siroop gebruikt voor Clairin Le Rocher.

Hawaii Rouge & Hawaii Blanc worden gebruikt voor Clairin Casimir en staan bekend om hun wilde, ongetemde aroma’s en zeer complexe en smaakvolle resultaat.

Madame Meuze wordt als vers sap gebruikt voor Clairin Vaval en als siroop voor Clairin Sonson. Het brengt een klassiek plantaardig profiel en tegelijkertijd maritieme tonen, afhankelijk van waar het wordt verbouwd.

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top