Door naar content

Uitverkochte wijn & whisky middag bij van Rooij in Culemborg

09 november 2022

Drankenspecialist van Rooij organiseerde zondag 6 november 2022 een wijn & whisky middag. Deze proeverij is een begrip in Culemborg en omgeving. Met ruim 350 bezoekers was het evenement volledig uitverkocht.

Een wereld van wijn en whisky

Of je nu als beginnend wijn- of whiskyliefhebber of als doorgewinterde expert door de hal van DS Party- en Eventcenter in Culemborg liep, er was voor elk wat wils. Wijnen uit alle windstreken stonden uitgestald en daarnaast kon men kiezen uit een breed scala aan whisky’s.

Klassieke Franse wijnen

Joris Post ontving de bezoekers met een mooi assortiment klassieke Franse wijnen. Deze kwamen uit de Loire, de Rhône en Pays d’ Oc.

Onder andere wijnen van wijnhuizen als Domaine de Brunely, Domaine de la Ville Rouge, Chateau de Parnay en Domaine du Pré Semelé konden geproefd worden in Culemborg.

Narratur wijnen

Pays d’Oc

Narratur

Voor de wijnen van Narratur (uit de Pays d’Oc) was bijzonder veel interesse. Het zijn dan ook bijzondere wijnen.

Het verhaal

Narratur komt uit het Latijn en betekent zoveel als “Er wordt een verhaal over ons verteld”. Het verhaal dat met Narratur-wijnen verteld wordt, is de geschiedenis van het gebied.

Villa Preixanum

Hier ligt meer dan 2000 jaar wijngeschiedenis. Het huidige château is op de overblijfselen van deze Romeinse villa gebouwd, Villa Preixanum.

Amforen

De Narratur-wijnen hebben gerijpt op amforen. Door het materiaal waar de amforen van gemaakt zijn (zandsteen) krijg je in de wijn geen houttonen en door de bijzondere amforavorm komen de aroma’s in de wijn nog beter tot hun recht.

Frisheid

Door rijping in amfora’s behouden de wijnen de frisheid van een jonge wijn: de bloemige en fruitige aroma’s worden zeer goed behouden. De Narratur-wijnen worden niet gefilterd voordat ze in de amfora’s worden overgestoken voor de rijping, de wijn rust dus op de fijne lie.

Perfecte balans

Dit zorgt voor rondeur en wat vettigheid, wat de wijnen perfect in balans brengt. De wijnen zijn complex, elegant en volumineus tegelijk. Dit maakt deze wijn echt een gastronomische wijn, maar door de balans ook zeer geschikt om op zichzelf van te genieten.

Vermentino

Met name de witte Vermentino was een groot succes onder de Culemborgse wijnliefhebbers.

Culinair wildseizoen en kerstmenu’s

Domaine Bruneley en Domaine de la Ville Rouge

Culinair wildseizoen en kerstmenu’s

Met het oog op het culinaire wildseizoen (gestart op 15 oktober) en de traditionele kerstmenu’s kwam men al snel uit bij de Noord- en Zuid-Rhône wijnen van Domaine Bruneley en Domaine de la Ville Rouge.

Kwaliteitswijnen

Kwaliteitswijnen uit Gigondas, Vacqueyras, Crozes Hermitage en Saint Jospeh. Het verschil werd de bezoekers al snel duidelijk in smaak doordat de wijnen uit Noord-Rhône gemaakt zijn van syrah. Dit zijn wijnen met power en kracht en bevatten tonen van peper en tabak.

Daartegenover stonden de verfijnde wijnen van Domaine Brunely. Dit zijn niet houtgerijpte wijnen van onder andere blends als grenache, mourvèdre, carignan aangevuld met syrah.

Wereld van whisky

Whiskyliefhebbers uit Culemborg en omstreken konden hun geluk op bij een vijftal stands waar verschillende importeurs een mooie diversiteit aan merken en smaken hadden staan.

Naast het proeven van whisky’s van over de hele wereld genoten de bezoekers ook van de mooiste verhalen achter de fles

Old Particular Port Dundas 16 YO

Aged Remarkable Malts | Exeptional Single Cask | single cask single grain

Douglas Laing

Namens De Monnik Dranken had Valentijn Klop een breed scala aan whisky’s van Douglas Laing meegenomen. Van de Aged Remarkable Malts tot Exeptional Single Cask whisky’s van Provenance en Old Particular. Van blended malts tot fraaie single cask single malts én een heerlijke single cask single grain!

Winnaar van de middag

De Big Peat Christmas Edition 2022 behoorde tot de favorieten. Maar de absolute winnaar van de middag was – onverwacht, maar niet minder terecht – de Old Particular Port Dundas 16 YO. Geen single malt dit keer, maar een single grain whisky. 

Old Particular Port Dundas 16 YO

De bezoekers waren verrast door het volle en zacht-zoete karakter van de Port Dundas 16 Years Old.

De finish op een Pedro Ximenez-vat zorgt voor een mooie structuur en balans in deze whisky, en geeft onder meer warme tonen van rijp donker fruit, een lichte kruidige laag en mooie aardse tonen zoals leer en tabak.

Bedankt

Wij danken de familie van Rooij voor de zeer goede zorgen voor de standhouders en de organisatie van dit evenement. We kijken alweer uit naar een volgende editie.

Back to top