Door naar content

Old Particular Port Dundas 16 YO goed ontvangen in Brunssum

12 april 2023

Op Goede Vrijdag 7 april 2023 vond er bij Proeflokaal Gorissen in Brunssum een whiskyproeverij plaats met de whisky’s van Douglas Laing. De proeverij werd georganiseerd door Maurice Rutter van Drankenhandel de Snor en was met 42 deelnemers volledig uitverkocht.

Namens De Monnik Dranken was Valentijn Klop naar Zuid-Limburg afgereisd om de klanten van Slijterij de Snor vol enthousiasme te vertellen over hetgeen Douglas Laing te bieden heeft.

Animal Day Edition

Valentijn presenteerde een aantal mooie whisky’s, waaronder de Animal Day Edition van Scallywag uit de Remarkable Regional Malts-serie. Dit is een schaars verkrijgbare Speyside blended malt die uitsluitend in Nederland te koop is.

Deze whisky heeft een volledige rijping ondergaan op sherryvaten en is samengesteld uit single cask single malt whisky's van The Macallan, Mortlach en The Glenrothes.

Rock Island 10 YO en Big Peat 12 YO

Daarnaast kon men met Rock Island 10 YO een heerlijke blend van single malt whisky’s van de eilanden Orkney, Jura, Arran en Islay proeven. Uiteraard mocht het vlaggenschip van de Remarkable Regional Malts niet ontbreken; Big Peat 12 YO.

Deze mooie Islay blended malt wordt opgebouwd uit single cask, single malt whisky’s van Ardbeg, Bowmore, Caol Ila en Port Ellen, welke in 1983 voor het laatst productief was voor het haar deuren sloot.

Old Particular Port Dundas 16 YO

Old Particular Port Dundas 16 YO

Valentijn introduceerde ook drie zeer fraaie single cask whisky's van Old Particular: de Port Dundas 16 YO PX Finish, Glen Spey 18 YO en Balmenach 18 YO.

Valentijn over single grain whisky

Valentijn: “Single grain whisky is een stuk minder bekend – en bemind – dan single malt whisky. Daarom vind ik het altijd erg leuk om zo’n whisky mee te nemen naar een proeverij. Je kunt mensen daar echt mee verrassen.

Vaak wordt gedacht dat grain whisky uitsluitend gebruikt wordt als opvulling voor blends of wanneer de whisky heel lang gerijpt heeft.

Douglas Laing bewijst het tegendeel. Een grain whisky – mits op de juiste manier gerijpt – kan een fantastisch glas whisky opleveren!
De Port Dundas 16 YO, met een finish op een PX-sherryvat is daar een mooi voorbeeld van!”

Old Particular Port Dundas 16 YO met finish op een PX-sherryvat

Finish op een PX-sherryvat

Port Dundas werd voor een deel gedistilleerd uit gemoute gerst met als toevoeging Amerikaanse maïs. Het resultaat is een mooie volle, zachte en zoete spirit.

De finish op een PX-sherryvat voegt een extra laag met fruitige, maar ook aardse tonen toe. Dit maakt de whisky tot een complex, maar toegankelijk geheel. Deze whisky werd dan ook bijzonder goed ontvangen door de enthousiaste whiskyliefhebbers uit Brunssum.

Tussen elke proefronde werden veel goede vragen gesteld over Douglas Laing, de Remarkable Regional Malts, het blenden van whisky en natuurlijk over single cask whisky’s. Valentijn beantwoordde deze vragen met veel plezier.

Bedankt

Het was een leuke, leerzame en smaakvolle avond. Na de proeverij konden de gasten van Drankenhandel de Snor nog even nagenieten met een drankje in het café bij Proeflokaal Gorissen. Langs deze weg willen wij Maurice Rutter van Slijterij de Snor en alle aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de mooie avond!

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Back to top