Door naar content

Bourbonliefhebbers genieten bij van Boxmeer in Sint-Oedenrode

18 december 2023

Op een mooie zondagmiddag in november 2023 vond er in de winkel van Drankenhandel van Boxmeer een inloop-whiskyproeverij plaats. Het publiek genoot van de vele verschillende whisky’s, waarbij er vooral veel belangstelling was voor bourbon. De veelbekroonde Eagle Rare 10 YO behoorde daarbij tot de favorieten.

Namens De Monnik Dranken waren Arjan Hartkamp en Joris Post naar het Brabantse Sint-Oedenrode afgereisd. Zij hadden een fraaie selectie whisky’s meegenomen naar het dorpje aan rivier de Dommel.

Bourbon

Tegenwoordig is er veel vraag naar bourbon en dat was bij Drankenhandel van Boxmeer ook goed te merken. Dat is niet altijd zo geweest, in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw liet de consument bourbon massaal links liggen en koos voor lichtere dranken zoals gin en vodka.

Als gevolg van deze neergang begonnen distilleerders kleinere batches en single-barrel bourbon te produceren. Dit resulteerde in een product van hogere kwaliteit en exclusiviteit, en dat leidde weer tot een stijging van de reputatie en wereldwijde interesse voor Amerikaanse whiskey.

Booming

Rond de eeuwwisseling nam de populariteit van bourbon in rap tempo toe. Eerst alleen in Amerika en later ook in de rest van de wereld. Vanaf 2009 groeide de vraag en productie van bourbon zelfs spectaculair, waardoor we vandaag de dag zelfs van een ware ‘bourbon boom’ kunnen spreken.

Buffalo Trace Distillery

Buffalo Trace Distillery

Bij de oudste continue producerende distilleerderij van Amerika begon men 9 jaar geleden met een enorme uitbreiding om aan de groeiende consumentenvraag te voldoen.

Dit resulteerde in een nieuw distributiecentrum en bottelarij in 2015 en 2019. Onlangs kwamen daar maar liefst 14 pakhuizen bij en verdrievoudigde de omvang van het bezoekerscentrum op het enorme (tot het cultureel erfgoed van Kentucky behorende) terrein in Frankfort.

In 2022 werd de bourbonproductie verdubbeld dankzij een nieuw distillatiegebouw. Dit tweede distillatiegebouw staat naast het bestaande distillatiegebouw uit de jaren '30 van de vorige eeuw en is een duplicaat van dit historisch en gezichtsbepalende gebouw.

Brabant aan de bourbon

In het Bourgondische Brabant was men zeer geïnteresseerd in deze Amerikaanse whiskey. Joris had drie bourbons meegenomen naar Sint-Oedenrode:

• Buffalo Trace Bourbon
• Eagle Rare 10 YO Bourbon
• Ridgemont 1792 Small Batch Bourbon

Deze bourbons stonden volop in de belangstelling en Joris gaf uitgebreid tekst en uitleg.

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey is het vlaggenschip van de Buffalo Trace Distillery en wordt gemaakt van mais, rogge en gemoute gerst.

Deze bourbon rijpt minimaal 8 jaar op nieuwe Amerikaans eikenhouten vaten in de historische oude pakhuizen van de distilleerderij.

De geschiedenis van deze bourbon gaat terug tot in de late 18e eeuw. De whiskey kenmerkt zich door een uitgebalanceerd smaakprofiel met tonen van karamel, vanille en een vleugje kruidigheid.

Eagle Rare 10 YO Kentucky Straight Bourbon

Eagle Rare 10 YO Kentucky Straight Bourbon

Eagle Rare Kentucky Straight Bourbon is een fantastisch premium bourbon whiskey. De op de fles afgebeelde zeearend staat symbool voor de Amerikaanse vrijheid en onafhankelijkheid.

De whiskey wordt gedistilleerd op de Buffalo Trace Distillery en is de enige bourbon die 5 keer een dubbele gouden medaille heeft behaald tijdens de gerenommeerde World Spirits Competition in San Francisco.

Het is een indrukwekkende bourbon met een complexe aroma en een soepele aanhoudende smaak. Het aandeel rogge in deze whiskey is hoger dan bij bijvoorbeeld de hiervoor genoemde Buffalo Trace Bourbon.

Ridgemont 1792 Small Batch Bourbon

Ridgemont 1792 Small Batch Bourbon

Ridgemont 1792 Small Batch Bourbon wordt gedistilleerd in de Barton 1792-distilleerderij. De naam verwijst naar het jaar 1792 toen Kentucky werd opgericht.

Deze bourbon wordt gemaakt met een – voor Barton 1792 kenmerkende – hoog roggegehalte. Het beslag bestaat 75 procent maïs, 15 procent rogge en 10 procent gerst.

Ridgemont 1792 kenmerkt zich door zijn diepe amberkleur, volle body en tonen van vanille, karamel en kruiden. Ridgemont 1792 wordt gewaardeerd voor zijn uitgebalanceerde en robuuste karakter.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Johan en Ilse van Boxmeer bedanken voor het organiseren van dit zeer geslaagde en smaakvolle evenement.

Spirits De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment spirits

Spirits assortiment De Monnik Dranken

Bij De Monnik Dranken hebben we een uitgebreid assortiment gedistilleerde dranken. Deze importmerken komen vanuit alle delen van de wereld.

We hebben de afgelopen jaren niet alleen onze positie als whiskyimporteur kunnen verbeteren, maar ook rum, gin, cognac en brandy behoren tot ons portfolio.

 

Lees meer over ons aanbod spirits

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top