Door naar content
Rosebank

King of the Lowlands

Ooit was de Rosebank Distillery het kloppende hart van de Schotse stad Falkirk. De hier geproduceerde whisky werd – dankzij het kenmerkende bloemige karakter - vaak geprezen als de ‘King of the Lowlands’. Vanwege economische tegenspoed moest Rosebank in 1993 – net als vele andere roemruchte distilleerderijen in die tijd – de deuren sluiten.

De slapende reus ontwaakt!

Ruim 25 jaar bleef het stil aan de oevers van het Forth and Clyde kanaal tussen Edinburgh en Glasgow. Totdat Ian Macleod Distillers het vervallen terrein van de distilleerderij in 2017 aankocht.

Zij hebben het ambitieuze plan om de legendarische Rosebank Distillery weer in oude staat te herstellen. In de nieuwe distilleerderij wordt op dezelfde wijze gedistilleerd als vroeger. Dus inclusief de 'worm tub condensers' en 'triple distillation', waar de distilleerderij om bekend stond!

Rosebank Distillery, de geschiedenis

De geschiedenis van Rosebank Distillery begon in 1840 toen James Rankine, een lokale wijnhandelaar, de Camelon Distillery verwierf. Rankine breidde de distilleerderij in 1845 uit voordat hij het beheer overdroeg aan zijn zoon R.W. Rankine.

Rosebank werd een gewilde whisky onder blenders, die het als een ‘topdressing’ beschouwden. De vraag was dusdanig groot dat Rankine Jr. in staat was om huur te vragen van blenders voor vatruimte terwijl ze op hun bestelling wachtten.

Lowland whisky, het contrast

Succes volgde en in de 20e eeuw werd Rosebank door wereldwijde whiskykenners vereerd als ‘The King of the Lowlands’. Het levenswater was één van de lichtste, meest bloemige Schotse whisky's die ooit werd gedistilleerd in de ‘Central Belt’ van Schotland.

Het contrast in smaak kwam tot uiting dankzij de unieke productietechniek; namelijk het combineren van 'worm tub condensers' en 'triple distillation'. Dit resulteerde in een licht en vol contrast in smaak en dit heeft de Lowland single malt categorie gedefinieerd en op de kaart gezet.

Turbulente tijden

De wereldwijde verkoop van whisky daalde echter in de jaren negentig. Hierdoor sloot de toenmalige eigenaar UDV (nu Diageo) de distilleerderij in 1993. De kosten voor het upgraden van de afvalwaterzuiveringsinstallatie en problemen met de toegang tot de weg waren simpelweg hoger dan de opbrengsten.

De distilleerderij werd in 2002 verkocht aan British Waterways en de originele stills en mash tun werden door koper- en metaaldieven gestolen tijdens de kerstvakantie in 2008.

Een nieuw begin voor Rosebank

Terwijl het gebouw aan het afbrokkelen was, voorkwam Ian Macleod Distillers dat Rosebank een historische herinnering werd door het vervallen distilleerderijterrein in 2017 te kopen.

De missie van Ian Macleod is om de distilleerderij nieuw leven in te blazen, maar de interesse reikt verder dan alleen de muren. De distilleerderij werd lokaal zeer gewaardeerd en was samen met de oude brouwerij het kloppende hart van de stad Falkirk.

De aankoop heeft geleid tot werkgelegenheid voor lokale bewoners die bovendien weer volop kunnen genieten van de geur die de distillatie van whisky met zich meebrengt. Eénmaal geopend, zal Rosebank Distillery naar verwachting 25 fulltime banen genereren en ongeveer 50.000 bezoekers per jaar naar Falkirk trekken.

Joël
Wilt u meer informatie over Rosebank Lowland Single Malt Whisky? Neem dan contact op met Joël de Kock.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top