Door naar content
ROSEBANK 31YO Lowland Single Malt 48,1% 0,70 ltr ROSEBANK 31YO Lowland Single Malt 48,1% 0,70 ltr ROSEBANK 31YO Lowland Single Malt 48,1% 0,70 ltr

Over dit product

Sinds de Rosebank distilleerderij in 1993 is gesloten, komt de tweede officiële botteling van de Lowland distilleerderij met een bijna mythische reputatie vandaag uit. Van de distilleerderij die in de jaren negentig zijn deuren sloot, zijn nog een paar vaten over. Hiervan heeft de whisky meer dan drie decennia in eikenhouten vaten gerust en gerijpt.

Ook de Rosebank 31 Years Old Lowland Single Malt komt uit deze unieke vaten. De whisky heeft ondanks de rijpe leeftijd, nog steeds levendige Citrustonen en de frisse tonen van limoen en citroengras.

De lichte en levendige neus van de whisky gaat naadloos over in het smaakprofiel, waar het wordt gecomplimenteerd door mint en kamille. Dit wordt aangevuld met de donkerdere en vollere tonen van leer en bananenbrood. Uiteindelijk eindigt de whisky met een schitterende lange kruidige afdronk waarin perzik en een hint van eik terug te vinden zijn.

Proefnotities: 
Kleur: Licht amber.
Neus: Vol van Citrus, limoen, citroengras en korianderzaad, kruidnagel met zachte vanille en gesuikerde amandelen.
Smaak: Fantastisch op leeftijd terwijl hij nog licht en levendig is, mint, kamille met leer, bessen- en bananenbrood.
Afdronk: Zoet met hints van perzik, eiken en lange kruidentonen

De Rosebank distilleerderij bevindt zich in de Lowlands in Camelon, Falkirk aan de oevers van het Forth and Clyde kanaal tussen Edinburgh en Glasgow. Rosebank is vernoemd naar de rozen die langs de oevers van het kanaal groeiden. In oktober 2017 kocht Ian MacLeod Distillers de distilleerderij. 

De geschiedenis van Rosebank Distillery begon in 1840 toen James Rankine, een lokale wijnhandelaar, de moutproducten van de Camelon Distillery verwierf. Rankine breidde de distilleerderij in 1845 uit voordat hij het beheer overdroeg aan zijn zoon R.W. Rankine. Rosebank werd een gewilde whisky onder blenders, die het als een ‘topdressing’ beschouwden. De vraag was dusdanig groot dat Rankine Jr. in staat was om huur te vragen van blenders voor vatruimte terwijl ze op hun bestelling wachtten.

Succes volgde en in de 20e eeuw werd Rosebank door wereldwijde whiskykenners vereerd als ‘The King of the Lowlands’. Het levenswater was één van de lichtste, meest bloemige Schotse whisky's die ooit werd gedistilleerd in de centrale gordel van Schotland. Dit contrast kwam tot uiting met dank aan de unieke productietechniek, namelijk het het combineren van 'worm tub condensers' en 'tripple distillation'. Dit resulteerde in een licht/vol contrast in smaak en dit heeft de Lowland single Malt categorie gedefineerd en op de kaart gezet. 

De wereldwijde verkoop daalde echter in de jaren negentig toen de deuren voor Rosebank sloten. De toenmalige eigenaar UDV (nu Diageo) heeft de distillery in 1993 gesloten, vanwege de kosten voor het upgraden van de afvalwaterzuiveringsinstallatie en door problemen met de toegang tot de weg. De distilleerderij werd in 2002 verkocht aan British Waterways en de originele stills en mash tun werden destijds gestolen tijdens de kerstvakantie in 2008.

Terwijl het gebouw aan het afbrokkelen was, voorkwam Ian Macleod Distillers dat Rosebank een historische herinnering werd door het vervallen distilleerderijterrein in 2017 te kopen. 
De missie van Ian Macleod is om de distilleerderij nieuw leven in te blazen, maar de interesse reikt verder dan alleen de muren. De distilleerderij werd lokaal zeer gewaardeerd - samen met de oude brouwerij van de stad was het ooit het kloppende hart van Falkirk. De aankoop heeft geleidt tot werkgelegenheid voor lokale bewoners die weer volop kunnen genieten van de geur van whiskydistillatie. Tevens zal dit voor het nodige toerisme en niet te vergeten, geweldige whisky, zorgen!  

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk Alcohol 48.1 Subgroep Whisky
Producent Rosebank Distillery Groep Gedistilleerd

Ervaar onze spirits zelf

Festivals & Beurzen

Monnik Wine Experience 2024
04 maart 2024

Monnik Wine Experience 2024

Op maandag 4 maart 2024 organiseren wij onze jaarlijkse proeverij, de Monnik Wine Experience, bij Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top