Door naar content

Bierclub Bierconnaisseurs bezoekt De Monnik Dranken

24 januari 2023

Op donderdagavond 19 januari 2023 bracht bierclub Bierconnaisseurs een bezoek aan de Monnik Dranken. Deze bierclub promoot normaal gesproken speciaalbier en kwam deze avond speciaal naar Oldenzaal voor een bedrijfspresentatie met aansluitend een whiskyproeverij inclusief rondleiding door het (nieuwe) pand van De Monnik Dranken.

Bierconnaisseurs

De Bierconnaisseurs is niet zomaar een gezelschap bierliefhebbers. Nee, zij zijn bierconnaisseurs! Bert Kuperus uit Losser heeft de club in 2015 opgericht omdat hij speciaalbieren wil promoten. Bert is al jarenlang ‘vriend van De Monnik’ en wilde graag met een select gezelschap - die ook liefde voor whisky hebben - een whiskytasting bijwonen. Het whiskyproductieproces heeft namelijk vele raakvlakken met dat van het bierbrouwproces.

Om 18:45 uur stonden de eerste clubleden op de stoep waarna Hans olde Monnikhof een bedrijfspresentatie inclusief een geschiedenisles verzorgde onder begeleiding van luxe hapjes. Vervolgens gaf Hans het woord aan Joël de Kock, Sales Ambassador Ian Macleod Distillers.

Whiskyproeverij

Joël verzorgde een uitstekende whiskyproeverij met de merken Glengoyne Highland Single Malt Whisky, Tamdhu Speyside Single Malt Whisky en Smokehead Islay Single Malt Whisky.
Omdat we hoogwaardig bezoek kregen van de bierclub moest er vanzelfsprekend een whisky geproefd worden welke een biervat finish heeft ondergaan, namelijk op Stout-vaten. Op de proeftafel stond een line-up van 9 bijzondere whisky’s klaar.

Tamdhu new make spirit

De proeverij begon met een new make spirit van Tamdhu Speyside Single Malt Whisky. New make is de heldere drank die rechtstreeks uit de ketel komt. Het distillaat bevat meestal zo’n 68% alcohol. Door het drinken van een new make spirit proeft men het DNA van de distilleerderij.

Glengoyne 12 Years Old op whiskyproeverij Bierclub Bierconnaisseurs

Whiskyproeverij Bierclub Bierconnaisseurs

Glengoyne 12 Years Old

De kleur, geur en smaak van deze 12 jaar oude single malt is voller en dieper door het gebruik van handgeselecteerde sherryvaten.

De whisky blijft toegankelijk door de langzaamste distillatie van Schotland en het lange kopercontact wat het distillaat heeft.

En kenmerkend voor Glengoyne: de mout is door lucht gedroogd, niet met turfrook, waardoor de delicate fruitige smaken behouden blijven.

Glengoyne 15YO

De perfecte balans tussen bourbon- en sherryvaten laat deze Glengoyne perfect tot zijn recht komen. De smaak is rijk, maar laat toch nog ruimte voor de kenmerkende fruitige stijl van de distilleerderij.

Verschillende vaten

Voor deze vijftien jaar oude whisky zijn first fill bourbonvaten (20%), first fill sherryvaten (25%) en refill vaten (55%) gebruikt om tot deze rijke, maar verfijnde whisky te komen.

Glengoyne The Legacy Chapter 3 – 48% vol.

De Legacy Series vertellen de fascinerende verhalen over de rijke historie van alles omtrent de Glengoyne Distillery. Dit is de derde uitvoering, oftewel het derde hoofdstuk. De Glengoyne Legacy series Chapter Three is opgedragen aan Sir Arthur John Tedder.

Excise man

Hij was de Glengoyne “excise man” en begon in 1899 te werken bij de distilleerderij. Tijdens zijn loopbaan heeft Tedder meegeholpen om de regels voor Schotse whisky te definiëren, met Glengoyne als grote inspiratiebron.

Hoge kwaliteit

Deze whisky is gemaakt met de hoge kwaliteit die Tedder zou waarderen. De whisky heeft gerijpt op Amerikaans eiken sherryvaten.

Tamdhu 12 Years Old op whiskyproeverij Bierclub Bierconnaisseurs

Whiskyproeverij Bierclub Bierconnaisseurs

Tamdhu 12 Years Old

De 12 jaar oude single malt van Tamdhu is een perfect voorbeeld van hoe een - op sherryvaten gerijpte - Speyside whisky moet zijn.

Voor deze mooie whisky zijn vaten van zowel Amerikaans als Europees eiken gebruikt.

From Spain to Speyside

Deze worden speciaal voor de distilleerderij samengesteld in Spanje, waarna de vaten eerst jaren met Oloroso sherry worden gevuld, om zo de vaten voor te bereiden voor de unieke Tamdhu whisky.

Tamdhu Quercus Alba Distinction I

Tamdhu Speyside Single Malt Whisky heeft met de Quercus Alba Distinction een bijzondere whisky uitgebracht.

Deze release van de Speyside distilleerderij is een ode aan de karakteristieke rijping op ‘first-fill American oak sherry casks’. Ze gebruiken daarbij zowel vaten van Europees als Amerikaans eiken die in Spanje met sherry "op smaak worden gebracht".

Bij deze botteling worden alleen de vaten van de Amerikaanse witte eik gebruikt.

Smokehead Original Islay Single Malt op whiskyproeverij Bierclub Bierconnaisseurs

Whiskyproeverij Bierclub Bierconnaisseurs

Smokehead Original Islay Single Malt

Smokehead Single Malt is een rijke zware peated whisky met een intense smaak,  sterk beïnvloed door turf en zeewier.

De smaak is fruitig en krachtig. Je herkent sherry, jodium, toffee, rook en zeezout gecombineerd met een delicaat zoetje.

Krachtige whisky

Een zeer krachtige whisky voor de ervaren whiskydrinker. Drink hem puur of met een druppeltje water, de geur en smaak komen dan nog beter tot hun recht.

Smokehead Twisted Stout Islay Single Malt

Smokehead Twisted Stout is waar het beste van twee werelden samenkomen. Dit was ook wel het hoogtepunt van de avond. Het vurige en turfachtige karakter ontmoet een zoete, zijdezachte stout. Een heerlijke single malt die gedeeltelijk op stout-vaten heeft gerijpt. Het resultaat is net zo verdraaid als dat uw smaakpapillen zullen zijn.

Smokehead High Voltage Islay Single Malt

Deze Islay Single Malt met intense turf is gebotteld op een mooie vatsterkte van 58% vol.

Rondleiding De Monnik Dranken

Whiskyproeverij Bierclub Bierconnaisseurs

Rondleiding

Na de proeverij en de vragenronde werd de avond afgesloten met een kijkje in de keuken, oftewel een rondleiding door het (nieuwe) pand, waarna de Bierconnaisseurs met een hoop whiskykennis op zak weer richting huis gingen.

Bedankt

We willen alle aanwezige Bierconnaisseurs bedanken voor een zeer gezellige en geslaagde avond. Namens De Monnik Dranken waren Joël de Kock (Sales Ambassador Ian Macleod Distillers), Bas Kolkhuis Tanke (Accountmanager Horeca), Hans olde Monnikhof en Frans Temmink van de partij.

 Schotse whisky's De Monnik Dranken

De Monnik Dranken

Schotse whisky's

De Monnik Dranken beschikt over een breed assortiment Schotse whiskymerken.

Wereldberoemd

Schotland is wereldberoemd om zijn whisky en mocht er een whisky hemel zijn, dan is de kans groot dat daar Schots of Gaelisch gesproken wordt.

Bakermat

Schotland wordt dan ook gezien als bakermat van de whiskyproductie zoals wij die vandaag de dag kennen.

Lees meer over Schotse whisky's

Back to top