Door naar content

Amrut Kurinji Single Malts of India

06 juli 2023

De Indiase pioniers van single malt whisky brengen met Amrut Kurinji Single Malt een nieuwe limited edition uit. Deze whisky behoort tot de reeks ‘Single Malts of India’. Daarbij verwijst Amrut naar onbekende, maar toch buitengewoon waardevolle ‘hidden gems’ van India.

Kurinji Single Malt

De Amrut Kurinji Single Malt is een eerbetoon aan de bijzondere kurinji bloem. Deze bloem groeit voornamelijk in de West-Ghats, een bergketen langs de westkust van Zuid-India.

Zeldzaam en spectaculair

De kurinji bloem staat bekend om haar opvallende blauwpaarse kleur en bloeit slechts eens in de 12 jaar. Dit maakt het een zeldzame en spectaculaire gebeurtenis. Het woord "kurinji" betekent eigenlijk "blauw" in de taal van de inheemse bevolking van West-Ghats.

Betoverende uitstraling

Tijdens het bloeiseizoen van de kurinji bloem, bedekt een zee van blauwpaarse bloemen de heuvels en valleien, waardoor het landschap een betoverende uitstraling krijgt. Deze bloei trekt veel natuurliefhebbers, botanici en toeristen aan, die getuige willen zijn van dit unieke fenomeen.

Vruchtbaarheid en vernieuwing

De kurinji bloem heeft ook een belangrijke culturele betekenis voor de lokale bevolking. Het wordt geassocieerd met festiviteiten en wordt vaak gevierd in de vorm van speciale ceremonies en festivals. De bloei van de kurinji bloem wordt beschouwd als een teken van vruchtbaarheid en vernieuwing.

Behouden en beschermen

Helaas is de kurinji bloem een bedreigde soort vanwege verlies van leefgebied en ontbossing in de regio. Er worden echter inspanningen geleverd om deze bloem te behouden en te beschermen, zodat toekomstige generaties ook van haar schoonheid kunnen genieten.

Bescheiden bijdrage

Amrut heeft Kurinji opgenomen in de Single Malts of India met als doel wereldwijd aandacht te genereren voor deze bijzondere Indiase bloem. Op deze manier hoopt Amrut een kleine en bescheiden bijdrage te leveren aan het behoud en de bescherming van het 'botanische erfgoed' van India.

Proefnotities Kurinji Single Malt

Single Malts of India

Proefnotities Kurinji Single Malt

Neus

Wafels, jasmijn, bloemig, kamperfoelie, katoen, fris, fruitig, koriander, komkommer en witte peper.

Smaak

Toffee, anijs, nootmuskaat, bakkruiden, gekonfijte gember, vanille, perzik, peren, limoen en honing.

Afdronk

Gember, witte peper, eiken. Een mooie lange afdronk, na een tijdje droog met een bittertje.

 

 

 

Bestelinformatie

De verkoop van Amrut Kurinji Single Malts of India verloopt via de Verkoop Buitendienst van De Monnik Dranken.

Art.nr. 106866 AMRUT Kurinji Single Malts of India 46% 0,70 ltr.

• Uitleveren vanaf medio week 29.
• OP = OP!

Amrut Indian Single Malt Whisky

Over Amrut

Qua smaak worden de whisky’s van Amrut regelmatig vergeleken met Speyside whisky’s. Bij de distilleerderij in Bangalore stookt men dan wel op traditionele Schotse wijze, er zijn verder grote verschillen.

Indiase gerst

Zo wordt er gebruik gemaakt van Indiase gerst. Amrut beschikt in de noordelijke provincies Punjab en Rajasthan over 5.000 hectare grond. Hier teelt men zelf gerst van zeer hoge kwaliteit. De gerst wordt vervolgens vervoerd naar de 2600 kilometer verderop gelegen Amrut distilleerderij in het zuiden van India.

 

 

Vochtig en warm

De whisky rijpt in Bangalore op Amerikaans eikenhouten vaten, zo’n 1000 meter boven zeeniveau en onder extreem warme en vochtige omstandigheden. De gemiddelde jaartemperatuur in dit gebied, waar een tropisch savanne en steppeklimaat heerst, is 30°C. Hierdoor versneld het rijpingsproces enorm. Per jaar is het percentage ‘Angels Share’12% tot 15%. Terwijl dit in Schotland bijvoorbeeld 2 á 3% is.

Kunst van het distilleren

Bij Amrut verstaat men de kunst van het distilleren en in combinatie met de Indiase gerst, het klimaat en houtgebruik is men in staat om kwalitatief uitstekende whisky’s te maken.

Lees meer over Amrut Indian Single Malt Whisky

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top