Door naar content
Amrut Indian Single Malt Whisky

In 2004 bracht Amrut Distilleries Ltd de allereerste single malt whisky van India op de markt. Amrut Whisky werd bekend bij het grote whiskypubliek toen whiskykenner Jim Murray (Engelse schrijver-journalist en alom bekende whisky-criticus) de whisky positief beoordeelde. De echte doorbraak kwam in 2010 toen Amrut Fusion Indian Single Malt werd verkozen tot de op twee na beste whisky ter wereld.

Over Amrut Distilleries

Amrut Distilleries werd in 1948 opgericht door JNR Jagdale. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie Jagdale; JNR werd opgevolgd door Neelkanta en tegenwoordig staat Rakshit aan het roer.

De naam Amrut Whisky kan het beste vertaald worden als ‘nectar van de goden’,‘nectar van het leven’ of ‘drank van de goden’.

De distilleerderij is gevestigd in Bangelore, de hoofdstad van de staat Karnataka in het zuidelijke deel van India. Met 8,5 miljoen inwoners is Bangalore de op twee na grootste stad van India.

In eerste instantie legde Amrut zich vooral toe op de productie van rum en brandy. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw begon men te experimenteren met malt whisky. Hier werd de basis gelegd voor het huidige succes van de single malt whisky’s uit India.

De weg naar dit succes was lang en zwaar. Whisky’s uit India hadden immers een niet al te beste reputatie. Toen Rakshit in het Engelse Newcastle zijn studie Bedrijfseconomie volgde, vertelde zijn vader Neelkanta hem dat het de distilleerdij was gelukt om een single malt whisky van hoge kwaliteit te maken.

Het lukte Rakshit om deze whisky via een blind-tasting te laten proeven in de gerespecteerde “The Pot Still Whisky Bar” in Glasgow. De gasten waren er van overtuigd een ongeveer 12 tot 15 jaar oude Schotse whisky te drinken en konden niet geloven dat deze dram afkomstig was uit India. 

Aangemoedigd door deze positieve respons besloot Rakshit om meerdere blind-tastings door heel Engeland en Schotland te organiseren. Als ‘zijn’ whisky uit India hier zou aanslaan, dan volgt de rest van de wereld vanzelf was de gedachte. In de jaren daarop voerde Rakshit een moeizame strijd om de single malt whisky op de markt te krijgen.

Het project kampte met hoge kosten, de sceptische houding tegenover Indiase whisky moest worden overwonnen en het duurde bijna 2 jaar om te voldoen aan de Europese verpakkingsstandaard.

Officiële presentatie Amrut Indian Single Malt

Op 24 augustus 2004 was het eindelijk zo ver. In het Indiase restaurant Café India in Glasgow werd Amrut Single Malt officieel gepresenteerd aan het whiskypubliek.

De belangstelling voor de allereerste single malt van Indiase bodem groeide gestaag. In 2005 en 2010 werd de whisky positief beoordeeld door whiskyschrijver Jim Murray, maar in 2010 beleefde Amrut met de Fusion zijn echte doorbraak in de wereld van whisky.

Amrut Fusion

Deze Amrut Fusion werd in 2009 op de markt gebracht en werd gelijk een ongekend succes. Eerst riep Malt Maniacs de whisky uit tot ‘Best Natural Cask Daily Drams’en het jaar daarop werd Amrut Fusion in de Whisky Bible van Jim Murray genoemd als op twee na beste whisky ter wereld. De whisky ontving 97 van de 100 punten!

Hierna volgden nog vele prijzen en werden de whisky’s van Amrut omarmt door whiskyliefhebbers wereldwijd!

De whisky’s van Amrut

Qua smaak worden de whisky’s van Amrut regelmatig vergeleken met Speyside whisky’s. Bij de distilleerderij in Bangalore stookt men dan wel op traditionele Schotse wijze, er zijn verder grote verschillen.

Indiase gerst

Zo wordt er gebruik gemaakt van Indiase gerst. Amrut beschikt in de noordelijke provincies Punjab en Rajasthan over 5.000 hectare grond. Hier teelt men zelf gerst van zeer hoge kwaliteit. De gerst wordt vervolgens vervoerd naar de 2600 kilometer verderop gelegen Amrut distilleerderij in het zuiden van India.

Vochtig en warm

De whisky rijpt in Bangalore op Amerikaans eikenhouten vaten, zo’n 1000 meter boven zeeniveau en onder extreem warme en vochtige omstandigheden. De gemiddelde jaartemperatuur in dit gebied, waar een tropisch savanne en steppeklimaat heerst, is 30°C.

Hierdoor versneld het rijpingsproces enorm. Per jaar is het percentage ‘Angels Share’12% tot 15%. Terwijl dit in Schotland bijvoorbeeld 2 á 3% is.

Kunst van het distilleren

Bij Amrut verstaat men de kunst van het distilleren en in combinatie met de Indiase gerst, het klimaat en houtgebruik is men in staat om kwalitatief uitstekende whisky’s te maken.

Website: Amrut Indian Single Malt

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top