Door naar content

The Glenturret 2023 Release

13 juli 2023

The Glenturret kondigt de komst van de 2023-release aan. Deze reeks bestaat uit 8 verschillende whisky’s die zijn samengesteld door whiskymaker Bob Dalgarno en zijn team.

Jaarlijkse release

Elk jaar brengt The Glenturret een nieuwe collectie uit. Daarbij wordt voortgeborduurd op de release van het voorgaande jaar.

De kenmerkende fruitige stijl van The Glenturret komt in alle whisky’s naar voren. Bob Dalgarno laat daarnaast zien wat rijping op verschillende houtsoorten toevoegt aan de single malts.

Geliefd

Whiskyliefhebbers over de hele wereld ontvingen de 2022-release zeer positief. Bob Dalgarno en zijn team wonnen daarnaast vele prijzen op diverse spiritcompetities.

Daarbij vielen vooral de drie gouden en twee zilveren medailles tijdens de San Francisco World Spirits Competition 2023 op.

Eén van de beste ter wereld

Aan de oevers van de Turret zijn ze bovendien bijzonder trots op de erkenning van de Triple Wood 2022 tijdens de International Wine and Spirits Competition. Deze whisky kreeg 99 van de 100 punten en werd uitgeroepen tot één van de beste ter wereld.

2023 Release

De lovende reacties op de 2022-release maakt de verwachtingen voor de 2023-release hooggespannen. We zijn dan ook uitermate benieuwd naar de nieuwste release van de oudste nog werkende distilleerderij van Schotland.

Deze release bevat de volgende whisky’s;

Core-range
  • Glenturret Triple Wood 2023
  • Glenturret 7 YO Peat Smoked 2023
  • Glenturret 10 YO Peat Smoked 2023
  • Glenturret 12 YO 2023
  • Glenturret 15 YO 2023
Rare & special single malts
  • Glenturret 25 YO 2023
  • Glenturret 30 YO 2023
  • Glenturret 35 YO 2023
The Glenturret Triple Wood

In smaakvolle introductie van de The Glenturret-range

The Glenturret Triple Wood

The Glenturret Triple Wood is een zoete, kruidige en toch zachte whisky die voortbouwt op de kenmerkende fruitige smaken van The Glenturret’s new make spirit.

De whisky rijpt op Amerikaanse- en Europese eikenhouten vaten. Dit zijn voormalige sherry- en bourbonvaten.

Bij de Triple Wood zijn drie verschillende vatenstijlen op doordachte wijze gecombineerd.

Het is gelukt om een whisky te creëren met een verleidelijke gouden kleur en een heerlijk subtiel karakter.

Proefnotities The Glenturret Triple Wood

Gekaramelliseerde appel, citrus, vers gezaagd eikenhout. Milde specerijen, gember, vanille met een lichte, zachte fruitige afdronk.

Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2023 Release

Geïnspireerd op het betoverende landschap rondom de distilleerderij

The Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2023

Deze expressie is een eerbetoon aan de kunst van het whisky maken. De essentie van de geturfde spirit van The Glenturret wordt vastgelegd met zijn elegante rokerige karakter en goed afgeronde complexiteit.

De karakteristieke zoetheid van de new make spirit vermengt zich op delicate wijze met tonen van vers eikenhout en zoete vanille. De rook blijft zachtjes hangen, waardoor er diepte en verfijning ontstaat in de lange en bevredigende afdronk.

Proefnotities The Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2023

Lichte rokerigheid gaat samen met vanille en zoete aroma’s. Citrus, vers gezaagd eikenhout en sultana rozijnen begeleiden een meanderende turfrook.

Glenturret 10 YO Peat Smoked 2023

Een rokerige smaaksensatie

The Glenturret 10 YO Peat Smoked 2023

Turf speelt een belangrijke rol in de distilleergeschiedenis van The Glenturret. Uit archieven blijkt dat The Glenturret al rond 1800 turf uit de moerassen bij hun waterbron groef om te gebruiken voor de whiskyproductie.

De The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked viert de verschillende bronnen van turf die nu worden gebruikt voor The Glenturret’s rokerige whisky's.

De rooksmaak evolueert voortdurend en verandert met de tijd. The Glenturret's geturfde spirit wordt gerijpt in zowel first-fill als second-fill Europese en Amerikaanse eikenhouten vaten

Proefnotities The Glenturret 10 YO Peat Smoked 2023

Donkere rook van een pas aangestoken vuur, zoete citrus en vanille. Zoute karamel gaat over in rokerige specerijen die in de verte langzaam vervagen.

The Glenturret 12 Years Old 2023

Het hart van het Glenturret-assortiment

The Glenturret 12 Years Old 2023

Deze whisky vormt het hart van The Glenturret whisky’s. Met de grootste zorg en expertise vervaardigd, belichaamt deze 12 jaar oude whisky de essentie van traditie en verfijning waar Glenturret om bekend staat.

Niet minder dan zestig zorgvuldig geselecteerde vaten komen samen om The Glenturret 12 Years Old te creëren; met de hand gemaakt vormt deze whisky het hart van Glenturret-assortiment.

Amerikaanse eikenhouten vaten zorgen voor de zoete karamel met een vleugje zout, terwijl Europese eik de gedroogde vruchten en specerijen toevoegt, wat resulteert in een volle, rijke single malt met een alcoholpercentage van 46,4% ABV.

Proefnotities The Glenturret 12 Years Old 2023

Sultanarozijnen gevolgd door vanille en kaneel. Verwarmende tonen van gember en nootmuskaat. De afdronk biedt haagfruit en gedroogd eikenhout

The Glenturret 15 Years Old 2023

Koester het moment van tijd

The Glenturret 15 Years Old 2023

The Glenturret 15 Years Old is een bijzonderheid binnen het assortiment van The Glenturret.

Met zorg gerijpt en subtiel geblend, danst deze betoverende whisky op de tong met een opmerkelijke complexiteit en diepgang.

Zoete toffee vermengt zich met fruit en milde specerijen, waardoor een harmonieuze geheel ontstaat dat blijft hangen bij elke slok.

De whisky heeft een kenmerkend karakter en is gebotteld op 50,8% alcohol.

Proefnotities The Glenturret 15 Years Old 2023

Toffee cake met kaneel en fruitsiroop. Appels en zomerfruit verstrengelen zich met zoete kruiden. Gedroogd eikenhout met een vleugje rokerigheid.

The Glenturret 25 Years Old 2023

Erfgoed in 6 vaten

The Glenturret 25 Years Old 2023

De Glenturret 25 Years Old  2023 is een gelimiteerde uitgave waarvan wereldwijd slechts 210 flessen beschikbaar zijn. Deze whisky is gecreëerd uit zes vaten die een kwart eeuw lang bewaard zijn gebleven in de traditionele Dunnage pakhuizen van Glenturret.

De vaten van Europees eikenhout geven de whisky een fruitig karakter met aromatische specerijen en tonen van eikenhout.

De rijping op Amerikaans eiken voegt zoetheid van vanille toe, terwijl de refill-vaten accenten van citrus bieden.

Proefnotities The Glenturret 25 Years Old 2023

Kaneel met gember, sultanarozijnen en appel. Demerara suiker gestrooid op vers gebak. Subtiele tonen van zoete vanille.

The Glenturret 30 Years Old 2023

De essentie van tijd

The Glenturret 30 Years Old 2023

The Glenturret 30 Years Old is het resultaat van een zoektocht naar specifieke smaken en deze werden gevonden in vijf kostbare oudere vaten van Glenturret.

Daarbij geeft het Europese eiken een traditionele rijke fruitsmaak met tonen van brandy en gember. Een port pipe voegt een warme robijnrode tint en accenten van rood fruit toe.

Zoetere tonen van tropisch fruit en bananen, geïnspireerd door het karakter van Glenturret's delicate new make spirit, worden toegevoegd door twee Amerikaanse eiken hogsheads.

Proefnotities The Glenturret 30 Years Old 2023

Een zomerse picknick; tropische fruitsalade en rijpe bananen met een garnituur van pruimen en vijgen. Zoete tonen van cognac, bestrooid met gember en kaneel. Een compote van rood fruit gegarneerd met meringue en vanille-ijs zorgt voor een fruitige afdronk in de schaduw van subtiel eikenhout.

The Glenturret 35 Years Old 2023

Een compexiteit van smaken verweven door tijd

The Glenturret 35 Years Old 2023

Voor The Glenturret 35 Years Old heeft Bob Delgarno een enkel sherryvat van Europees eiken geselecteerd. Dit vat kwam in aanmerking vanwege de ongewone complexiteit van de whisky die hier al 35 jaar in heeft gerijpt.

Naast het verwachte traditionele karakter van gedroogd fruit, specerijen en eikenhout, zijn er tonen van tropisch fruit en vanille te ontdekken die doorgaans afkomstig zijn van Amerikaans eiken.

Drieënhalf decennia geduldige rijping hebben ons een whisky geschonken die veelzijdig is maar toch verfijnd.

Proefnotities The Glenturret 35 Years Old 2023

Gekaramelliseerd tropisch fruit, zachte marshmallow en volle vanillevla. Gedroogde rozijnen verweven met tonen van geroosterd eikenhout. Kaneel en lichte kruidigheid van het eikenhout gaan vooraf aan citrusvruchten en rozijnen met een vleugje zoete vanille. Een langdurige fruitige afdronk, verrijkt met intense uitbarstingen van warme kruiden.

Bestelinformatie

De verwachting is dat de 2023-release van Glenturret in week 29 in ons magazijn in Oldenzaal zal arriveren. De core-range is vrij bestelbaar en de verkoop van de Rare & Special Single Malts (Glenturret 25 YO en Glenturret 30 YO) verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken.

Art.nr. 106910  Glenturret Triple Wood 2023 Core-range
Art.nr. 106911 Glenturret 7 YO Peat Smoked 2023 Core-range
Art.nr. 106912 Glenturret 10 YO Peat Smoked 2023 Core-range
Art.nr. 106913 Glenturret 12 YO 2023 Core-range
Art.nr. 106914 Glenturret 15 YO 2023 Core-range
Art.nr. 106915 Glenturret 25 YO 2023 Rare & Special Single Malts
Art.nr. 106916 Glenturret 30 YO 2023 Rare & Special Single Malts
Art.nr. 106917 Glenturret 35 YO 2023 Rare & Special Single Malts

 

2022 Release

Er zijn nog enkele flessen uit de 2022-release beschikbaar. Deze worden hieronder weergegeven.

The Glenturret

The Glenturret

Glenturret ligt aan de schilderachtige oevers van de rivier de Turret en wordt beschouwd als de oudste nog werkende distilleerderij van Schotland. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1763, is Glenturret doordrenkt van traditie en vakmanschap.

Het distillatieproces blijft onveranderd sinds de oprichting en zelfs de mash tun wordt nog steeds handmatig bediend. Beroemdheden zoals Robert Burns en zelfs voormalig premier John Major hebben de distilleerderij bezocht.

Onder leiding van Master Distiller Bob Dalgarno en Distillery Manager Ian Renwick heeft Glenturret in 2020 een vernieuwd assortiment geïntroduceerd, waarbij de eigentijdse elegantie van Glenturret samensmelt met het traditionele vakmanschap waar de distilleerderij om bekend staat.

The Glenturret 2022 Release - San Francisco World Spirits Competition 2023

Artikel Categorie Award
The Glenturret Triple Wood 2022 Release Single Malt Scotch – No Age Statement Gold
The Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2022 Release Single Malt Single Malt Scotch – Up to 12 Years Gold
The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked 2022 Release Single Malt Single Malt Scotch – Up to 12 Years Gold
The Glenturret 12 Years Old 2022 Release Single Malt Single Malt Scotch – Up to 12 Years Silver
The Glenturret 15 Years Old 2022 Release Single Malt Single Malt Scotch – 13 to 19 Years Silver

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top