Door naar content

Glengoyne 21 YO en Tamdhu 18 YO ware pareltjes op jubileumproeverij IWS in Madurodam

15 juni 2023

Op zaterdag 3 juni 2023 werd er voor de leden van de International Whisky Society (IWS) een jubileumproeverij georganiseerd. De proeverij vond plaats in Madurodam en speciaal voor deze gelegenheid had men Joël de Kock uitgenodigd met ‘zijn’ whiskymerken Glengoyne, Tamdhu en Smokehead.

Over de International Whisky Society

De International Whisky Society bestaat inmiddels 20 jaar. Wouter Wapenaar speelde destijds met het idee om een club te beginnen voor whiskyliefhebbers.

Niet wetende dat dit zou uitgroeien tot een gezelschap van ongeveer 1300 leden én de organisatie van het grootste whiskyfestival van Nederland.

Na de vorige lustra gevierd te hebben bij o.a. De Heerenkamer in Nunspeet was nu Madurodam in Den Haag aan de beurt.

Jubileumproeverij

Er waren ongeveer 100 personen op deze jubileumproeverij afgekomen. Voorafgaand aan de proeverij hielden Wouter Wapenaar en medeorganisator Wim Wamelink een welkomstwoord. Wouter benoemde de geschiedenis, hoe het ooit begon en waar de organisatie nu staat.

Van het benoemen van de ontwikkeling van de IWS in 20 jaar leken de heren zelf ook onder de indruk. Een prestatie die een significante bijdrage heeft geleverd aan de groei en populariteit van whisky heden ten dage in Nederland. Met het International Whisky Festival The Hague als jaarlijks hoogtepunt.

Joel de Kock met Glengoyne Tamdhu en Smokehead in Madurodam
Mini-festival

Uiteraard mocht bij deze bijeenkomst het proeven van whisky niet ontbreken. Daarom waren een aantal importeurs uitgenodigd om de flessen te openen.

Namens De Monnik Dranken was Joël de Kock naar Madurodam afgereisd.

Glengoyne, Tamdhu en Smokehead

Hij had een aantal mooie whisky’s geselecteerd om te laten proeven aan de gasten. Zo stonden een aantal flessen Glengoyne 10 YO en 12 YO, Tamdhu 12 YO en Smokehead geopend voor de aanwezige whiskyliefhebbers.

Met name een aantal exclusieve whisky’s, waaronder Glengoyne 21 YO en Tamdhu 18 YO stalen de show. En ondanks dat de whisky’s van Glengoyne een zekere mate van bekendheid genieten onder de whiskyliefhebbers, weet de Glengoyne 21 YO nog altijd te verrassen.

Glengoyne 21 Years Old

Met vrijwel een volledige rijping op Oloroso sherrvaten is deze 21-jarige single malt een smaakvolle en vriendelijke whisky.

Doordat jongere whisky’s van Glengoyne slechts deels rijpen op sherryvaten is deze 21-jarige whisky uniek in zijn soort.

Tamdhu 18 Years Old

Dan Tamdhu. Al vanaf de Tamdhu 12 YO wordt alle whisky volledig gerijpt op Oloroso-sherryvaten. En dat is tegenwoordig uniek in de whiskywereld.

Deze klassieke Speyside single malt whisky is misschien wel de beste representatie van waar de Speyside bekend om stond; hoogwaardige whisky’s die volledig op sherryvaten hebben gerijpt.

Met een aanzienlijk gebruik van Europees eikenhout en een alcoholpercentage van 46.8% was de Tamdhu 18 het andere pareltje van de proeverij.

Bezoek aan Madurodam met vrachtwagentje van De Monnik Dranken
Bezoek aan Madurodam

Na de proeverij konden de leden een bezoekje brengen aan het park. De prachtig gedetailleerde miniatuurversies van beroemde Nederlandse gebouwen en landschappen waren een lust voor het oog.

Daarnaast kon men een “vlucht” maken in het levensgrote Dakota-vliegtuig.

Alvorens deze spectaculaire simulator te betreden kregen de leden een glas te proeven van de jubileumbotteling.

Miniatuurwagentje De Monnik Dranken

En voor de oplettende bezoeker was er een bijzondere attractie te bewonderen; een miniatuurwagentje met de opdruk van o.a. De Monnik Dranken erop.

Zomaar te vinden op het Weena in Rotterdam voor de iconische Delftse Poort.

Bedankt

Via deze weg willen wij Wouter Wapenaar, Wim Wamelink, alle bestuursleden en leden van de International Whisky Society van harte feliciteren met het jubileum en bedanken voor deze waardevolle dag.

Glengoyne Single Malt Whisky

Highland Single Malt Scotch Whisky

Glengoyne

Tijd loopt als een rode draad door de geschiedenis van Glengoyne. De complexe smaak van de Glengoyne whisky's komen mede tot stand dankzij het trage distillatieproces. Het langzaamste van Schotland.

De rijping op de beste bourbon- en sherry-vaten zorgt ervoor dat elke whisky uit de Glengoyne Collection een uniek smaakprofiel heeft.

Lees meer over Glengoyne Highland Single Malt Whisky

 

Tamdhu Speyside Single Malt Whisky

The World’s Most Admired Whiskies

Tamdhu

Tamdhu ligt in de Speyside in het noordoosten van Schotland. Deze regio is - vanwege zijn vruchtbare valleien en de rivier de Spey die er doorheen loopt - befaamd om zijn whiskyproductie.

Bij Tamdhu wordt de whisky uitsluitend gerijpt op sherryvaten. Dat doet men al sinds de oprichting van de distilleerderij in 1897.

The World’s Most Admired Whiskies 2022

Tamdhu staat in de top-50 van de meest gewaardeerde whisky's in 2022. Dit is een mooie beloning voor Tamdhu, dat dus vasthoud aan het volledig rijpen op sherryvaten. Dat blijft een grote uitdaging, want sherryvaten - en dan vooral die van goede kwaliteit - worden steeds duurder en schaarser.

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top