Door naar content
Tamdhu

Tamdhu Distilleerderij

Er was een tijd dat de wereld voor de volgende innovatie naar Schotland keek. Van de stoommachine, die het begin van de industriële revolutie inluidde, tot de uitvinding van penicilline; het gebeurde allemaal in Schotland. Gedreven door het optimisme dat heerste aan het eind van de 19e eeuw starten vijf Schotse whiskyhandelaren met een ambitieus plan: het produceren van ‘s werelds beste Single Malt Whisky. Na een unieke locatie aan de oever van de Spey te hebben verworven wordt Charles C. Doig Esq, een voorname distillery-architect en ingenieur, erbij betrokken. Doing dringt er op aan om alleen de meest geavanceerde technieken van whiskyproductie te gebruiken, om zo een ongeëvenaarde consistentie in kwaliteit te leveren.

Meest geavanceerde distilleerderij van die tijd

In 1897, het jaar dat koningin Victoria haar diamanten jubileum viert, start de bouw van de meest geavanceerde distilleerderij van die tijd. Zo wordt een waterwiel onder de vloer geplaatst voor een optimale prestatie, ovens zijn zo ontworpen dat het warmteverlies wordt gereduceerd en het restafval van de Schroef van Archimedes wordt rechtstreeks afgevoerd naar het eigen station aan de (toenmalige) Strathspey Railway. Deze spoorlijn zorgde tevens voor een snelle aanvoer van ingrediënten en een snelle afvoer van de whisky. Tamdhu wordt ook wel de “Can-Dhu-Spirit” van de grote Industriële Revolutie genoemd. De distilleerderij doorstaat vervolgens de ups en downs van de 20e eeuw , wordt een aantal maal gesloten en heropend, om in 2010 opnieuw gesloten te worden. Maar niet voor lang, want in 2011 neemt Ian Macleod Distillers, familiebedrijf en onafhankelijk bottelaar de distilleerderij over. Vanaf 2012 wordt er weer geproduceerd, geheel in de geest van de ‘founding fathers’ van de distilleerderij.

Grondstoffen

De grondstoffen, zoals gerst en turf komen uit de directe omgeving van de distilleerderij en de whisky’s van Tamdhu kenmerken zich door hun opvoeding op ex-sherry vaten, dus eigenlijk de traditionele Speyside whisky’s, zoals die heden ten dage nog maar weinig voorkomen.

 

Joël
Wilt u meer informatie over Tamdhu Speyside Single Malt Whisky? Neem dan contact op met Joël de Kock.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top