Door naar content

Interessante tasting week met Jamie Morrison van The Glenturret

01 juni 2023

In de week voor Pinksteren bracht Jamie Morrison een bezoek aan Nederland. Jamie is Global Brand Ambassador bij The Glenturret Distillery. Hij vertelde – op bevlogen wijze - een select gezelschap Nederlandse whiskyliefhebbers over de oudste werkende distilleerderij van Schotland.

The Glenturret

The Glenturret is opgericht in 1763 en is daarmee de oudste werkende distilleerderij van Schotland. Het is een prachtige boetiekstokerij, gelegen naast de rivier de Turret op 3,2 kilometer afstand van het dorp Crieff aan de rand van de Schotse Hooglanden.

Lalique

Tegenwoordig is de distilleerderij eigendom van The Lalique Group, een Frans luxe lifestylebedrijf dat met name bekend is van de artistieke glaswerken van René Lalique, een Franse juwelier en glaskunstenaar die leefde van 1860 tot 1945.

Michelin-sterren restaurant

The Glenturret wordt veel bezocht door (whisky)toeristen. De distilleerderij is dan ook prachtig gelegen aan de rand van de Highlands. Daarbij is het één à anderhalf uur vanaf zowel Glasgow en Edinburgh om hier met de auto te komen.

Sinds 2022 is daar nog een belangrijke reden bijgekomen; The Glenturret is namelijk de enige distilleerderij waar je ook een Michelin-sterren restaurant kunt bezoeken.

Jamie Morrison

Jamie Morrison is een gepassioneerde whiskyliefhebber die, ondanks zijn relatief jonge leeftijd, al behoorlijk wat ervaring in de wondere wereld van whisky heeft opgedaan. Sinds vier jaar nu is hij bij The Glenturret aan boord als Global Brand Ambassador.

Whiskykennis

Een functie die hem als gegoten zit. Zijn whiskykennis brengt hem naar alle uithoeken van de wereld. Zo houdt hij zich voornamelijk bezig met building brand awareness, het organiseren van distilleerderijbezoeken en het houden van whisky masterclasses.

Masterclasses Glenturret

Masterclasses Glenturret

Door zijn passie en whiskykennis is een masterclass van Jamie er eentje die men nog lang zal heugen.

Helvoirt en Beverwijk

En dat bleek ook wel tijdens de twee masterclasses die wij samen met Jamie mochten verzorgen; op woensdagavond bij de Mitra in Helvoirt en op donderdag bij Vinatic Slijterij in Beverwijk.

De aanwezige liefhebbers hingen aan zijn lippen en hebben zich kostelijk vermaakt door de vele anekdotes die Jamie wist te vertellen.

Signeren

Na afloop van de proeverijen stond Jamie - tot zijn eigen verbazing - als een soort beroemdheid flessen te signeren.

The Glenturret 30 YO

De avonden waren niet in de laatste plaats succesvol vanwege de niet alledaagse line up van Glenturret whisky’s met notabene een 30 jaar oude The Glenturret op tafel. Deze The Glenturret 30 YO is tamelijk zeldzaam inmiddels en kenmerkt zich door een scala aan fruit en een breed smaakpallet in de whisky.

Voor de dertig jaar oude whisky zijn de zeldzaamste vaten die te vinden zijn in de traditionele Dunnage pakhuizen van Glenturret ingezet. Een Niepoort Portugees eikenhouten vat zorgt voor de tropische smaken die in deze single malt te vinden zijn.

Dit ongelooflijke vat is meer dan honderd jaar oud en de donkerrode port die het ooit bevatte, heeft een betoverende warme robijnrode tint overgedragen aan deze buitengewone whisky. Europese eiken sherry- en moscatel-vaten versterken de overvloedige rijke kenmerken van de whisky verder.

The Glenturret Triple Wood

The Glenturret Triple Wood

Zeker noemenswaardig is The Glenturret Triple Wood, die ook deel uitmaakte van de masterclasses. De Triple Wood is een zoete, pittige, maar toch zachte whisky die voortbouwt op de kenmerkende fruitige smaken van de new make spirit.

Gerijpt in Amerikaanse en Europese eiken sherry- en bourbonvaten.

De drie verschillende vatstijlen zijn zorgvuldig gecombineerd om een whisky te creëren met een verleidelijke gouden kleur en een heerlijk subtiel karakter.

International Wine and Spirits Competition

De Triple Wood werd tijdens de IWSC 2023 verkozen tot één van de beste whisky's ter wereld.

Whiskyspeciaalzaken

Voorafgaand aan de beide masterclasses werden diverse whiskyspeciaalzaken in Nederland bezocht en de laatste dag van deze korte fieldtrip in Nederland werd gebruikt om de verkoopbuitendienst verdere uitleg te geven over deze zeer bijzonder distilleerderij.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Jamie Morrison hartelijk bedanken voor zijn komst.

Core Collection Glenturret in de prijzen

The Glenturret 2022 Core Collection Release

Elk jaar brengt Glenturret een nieuwe collectie uit. Daarbij wordt voortgeborduurd op de release van het voorgaande jaar.

Kenmerkende fruitige stijl

De kenmerkende fruitige stijl van Glenturret komt in alle whisky’s naar voren.

Bob Dalgarno laat daarnaast zien wat rijping op verschillende houtsoorten toevoegt aan de single malts.

Lees meer over The Glenturret 2022 Core Collection Release 

Lees meer over The Glenturret Distillery

 

Back to top