Uniek Loch Lomond Wine Finishes Diner in Fort Jutphaas
Op zondag 12 maart 2023 vond de lancering van de 'Wine Finishes' van Loch Lomond plaats. Tijdens een fantastisch diner bij het in het robuuste Fort Jutphaas gelegen restaurant Céline werden een vijftal unieke single cask bottelingen van Loch Lomond gepresenteerd.
‘Best of both worlds are coming together’
Met deze Wine Finishes van Loch Lomond lanceert De Monnik Dranken in samenwerking met 4 van onze wijnleveranciers een uniek concept. Daarbij komt het beste van twee werelden samen!
De wijnvaten
In 2021 werden 5 wijnvaten vanuit Galilea en Italië verscheept naar de Loch Lomond distilleerderij.
Yarden van Golan Heights Winery
Vanuit de Golanhoogvlakte stuurde Golan Heights Winery een vat waar de beroemde Yarden Cabernet Sauvignon anderhalf jaar in heeft gerijpt. De Yarden-wijnen vormen het boegbeeld van het wijnhuis en de afgelopen jaren wordt de Yarden Cabernet Sauvignon standaard opgenomen in de Wine Spectator top-100 beste wijnen.
Viticcio, Pellegrino en Villa Trasqua
Italië kent een aantal vooraanstaande wijngebieden. Viticcio selecteerde een voormalig Bolgheri-vat. Deze super-Tuscan is gemaakt van 3 druivenrassen; cabernet-franc, merlot en cabernet-sauvignon.
Vanuit het meest westelijke deel van Sicilië stuurde Pellegrino een marsala-vat en het Toscaanse Villa Trasqua zond twee vaten waar de versterkte Passito di Toscana in heeft gezeten.
Loch Lomond Wine Finishes Diner
Luuk Olde Monnikhof opende de avond met een welkomstwoord, waarna Bouke Wijlens de genodigden over de wijnhuizen en wijnen vertelde. Daarna nam Arjan Hartkamp het woord. Hij vertelde onder andere over de Loch Lomond distilleerderij, de kuiperij en de whisky's.
Het diner
Voordat men aan tafel ging werd er nog een champagne van Ernest Rapeneau geserveerd. Daarna was het de hoogste tijd voor het diner, waarbij bij iedere gang eerst iets over de wijn werd verteld, daarna vertelde Arjan over de whisky's en tot slot lichtte de chef-kok de bijbehorende gerechten toe.
Siroop, verse kokos en zachte bloemenhoning
Deze exclusieve 10 jaar oude Loch Lomond whisky heeft 6 maanden gerijpt op een vat cabernet sauvignon van Golan Heights. Bij deze whisky komen allereerst tonen van siroop, verse kokos en zachte bloemenhoning naar voren, gecombineerd met zongerijpte sultanarozijnen. Kaneel en gesuikerde sinaasappel maken het smaakpalet compleet.
De whisky is afgevuld op 50% alcohol, bezit natuurlijke kleurstoffen en wordt niet koud gefilterd.
Bolgheri-vat
Het gebruik van het Bolgheri-vat vertaalt zich in duidelijk waarneembare tonen van klein rood fruit, bramen, zwarte bessen en zelfs kersen. Ook in deze whisky zijn tonen van verse sinaasappel waarneembaar in combinatie met bloemenhoning en rijpe sultanarozijnen.
Romige vanillecomponenten afkomstig van het houten vat voegen zoetheid, kruidigheid en nootachtige aroma's toe aan deze uitzonderlijke whisky.
De whisky is afgevuld op 50% alcohol, bezit natuurlijke kleurstoffen en wordt niet koud gefilterd.
Typische marsala-tonen
Deze uitzonderlijke 10 jaar oude Loch Lomond whisky heeft gedurende 6 maanden een houtrijping ondergaan op een origineel marsala wijnvat van wijnhuis Pellegrino op Sicilië.
De whisky kenmerkt zich door de typische marsala-tonen, afgewisseld met impressies van rijpe abrikozen en sinaasappelmarmelade, gevolgd door tonen van nootmuskaat en gemberbrood. Citrus, honing en rozijnen maken de whisky compleet en zorgen voor een lange warme afdronk.
De whisky is afgevuld op 50% alcohol, bezit natuurlijke kleurstoffen en wordt niet koud gefilterd.
Passito wijnvaten
Twee uitzonderlijke whisky's van Loch Lomond met een respectabele leeftijd van respectievelijk 15 jaar en 18 jaar oud.
Tel daarbij op dat deze whisky's een finish hebben ondergaan op gebruikte vaten waar eerder jarenlang de passito-wijn van het wijnhuis Vila Trasqua in heeft gerijpt en je begrijpt dat dit bijzondere whisky's zijn. De verschillen tussen beide whisky's zijn duidelijk aanwezig.
Loch Lomond 15 YO
De Loch Lomond 15 YO zich onderscheid door verleidelijke tonen van rijpe sinaasappel, gevolgd door warme kaneeltonen, rijpe peer en pruimencompote.
Loch Lomond 18 YO
De 18 jaar oude whisky laat daarentegen veel meer impressies los van wat zich het beste laat omschrijven als zongedroogde rozijnen, rijpe vijgen, zacht fruit met honing met daarbij een verleidelijke, elegante rokerigheid. Ook gember en kaneel zijn als geur in de whisky aanwezig.
Beide whisky's zijn afgevuld op 48% alcohol, bezitten natuurlijke kleurstoffen en worden niet koud gefilterd.
Bedankt
Langs deze weg willen wij Restaurant Céline en alle genodigden bedanken voor het mede mogelijk maken van deze zeer geslaagde en smaakvolle avond!