Door naar content

Glen Scotia NAS-whisky’s vallen op bij proeverij in Albergen

02 mei 2023

Op vrijdagavond 21 april 2023 vond er een whiskyproeverij plaats bij Pakhuis Twente in Albergen, de grootste bierspeciaalwinkel van Oost-Nederland. Namens De Monnik Dranken was Arjan Hartkamp aanwezig, hij liet een aantal heerlijke whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia proeven.

Pakhuis Twente

Pakhuis Twente in Albergen is een winkel gespecialiseerd in bier en whisky. Het assortiment van deze winkel is enorm en er zijn meer dan 2000 soorten speciaalbier te vinden, van lokaal tot internationaal. Daarnaast hebben ze in Albergen ook een uitgebreid aanbod aan whisky's.

Bier en whisky

Bier is eigenlijk een halffabricaat van whisky. Het brouwproces van bier is namelijk vergelijkbaar met het maken van whisky. Het verschil zit hem vooral in de manier waarop het wordt gedistilleerd.

Bij het maken van whisky wordt er een distillatieproces toegevoegd, waardoor het alcoholgehalte wordt verhoogd. Daarna rijpt whisky op houten vaten, wat bijdraagt aan de smaak en het karakter van de whisky.

De line-up van de whiskyproeverij in Albergen bestond uit acht verschillende whisky's.

Loch Lomond Whisky's veelzijdige Highland single malt whisky

Loch Lomond

De eerste vier whisky’s waren van de Loch Lomond distilleerderij. Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Populaire single malt whisky

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Tijdens de in februari 2023 georganiseerde World Whiskies Awards Scotland vielen de whisky's van Loch Lomond (en ook Glen Scotia) veelvuldig in de prijzen.

Glen Scotia

Na de pauze kregen de whiskyliefhebbers uit Albergen vier whisky’s van Glen Scotia te proeven. Naast de Glen Scotia 15 Years Old kreeg men drie ‘NAS-whisky’s’ te proeven en deze worden in dit nieuwsbericht verder uitgelicht.

NAS

NAS-whisky staat voor "No Age Statement" whisky en verwijst naar single malt whisky's waarvan de fles geen leeftijdsaanduiding bevat.

NAS-whisky's worden vaak geproduceerd door distilleerderijen om hun flexibiliteit te vergroten en om te kunnen voldoen aan de vraag naar oudere whisky's, die vaak beperkt beschikbaar zijn.

NAS-whisky's kunnen van hoge kwaliteit zijn, maar het ontbreken van een leeftijdsaanduiding kan het moeilijker maken om te beoordelen wat je van de whisky kunt verwachten.

Begin van een serie

De Double Cask Rum Finish is voor Glen Scotia het begin van een serie bijzondere whisky’s waarbij de Campbeltown-distilleerderij zijn diversiteit en kwaliteit laat zien op het gebied van ‘No Age Statement’ single malt whisky’s. In Albergen kreeg men de volgende NAS-whisky’s te proeven:

  • Glen Scotia Double Cask Rum Single Malt
  • Glen Scotia Double Cask PX Single Malt
  • Glen Scotia Victoriana
Glen Scotia Double Barrel Rum Cask Finish

Glen Scotia Double Cask Rum Single Malt

In december 2022 heeft Glen Scotia met de Rum Finish een nieuwe variant van de populaire Double Cask op de markt gebracht.

Guyanese Demerara rumvaten

De whisky heeft eerst gerijpt op first-fill bourbonvaten om vervolgens een 8 maanden finish op Guyanese Demerara rumvaten te ondergaan.

Geïnspireerd op Victoriaans verleden

Glen Scotia Double Cask Rum Finish is geïnspireerd op het Victoriaanse verleden van Campbeltown. Destijds was Campbeltown een belangrijke havenstad.

Lees meer over de Double Cask Rum Finish

 

Glen Scotia Double Barrel PX Cask Finish

Glen Scotia Double Cask PX Single Malt

Deze heerlijke NAS-whisky heeft gerijpt in twee verschillende soorten vaten; ex-bourbonvaten en vaten waar voorheen Pedro Ximénez sherry in heeft gerijpt. Dit zorgt voor een rijke en complexe smaakervaring.

Zoet en fruitig

De whisky heeft een diepe amberkleur en heeft een alcoholpercentage van 46%. De geur is zoet en fruitig, met tonen van vanille, rozijnen en gedroogd fruit. Bij het proeven ervaar je een rijke smaak, met tonen van honing, karamel, kruiden en een vleugje eikenhout.

Balans

Het gebruik van de Pedro Ximénez sherryvaten geeft deze whisky een zoete, fruitige smaak die mooi in balans wordt gehouden door de rijke en volle smaken van de ex-bourbonvaten. De afdronk van Glen Scotia Double Cask PX Single Malt is lang en warm, met een heerlijke zoetheid die aanhoudt.

Complexe smaakervaring

Al met al is Glen Scotia Double Cask PX Single Malt een prachtige whisky met een unieke smaak. De combinatie van ex-bourbonvaten en Pedro Ximénez sherryvaten zorgt voor een complexe smaakervaring die elke whiskyliefhebber zal waarderen.

Glen Scotia Victoriana

Glen Scotia Victoriana

Glen Scotia Victoriana werd in 2023 uitgeroepen tot beste NAS-whisky ter wereld tijdens de International Wine and Spirits Competition.

Complex en krachtig

De Victoriana is een complexe en krachtige whisky met een rijk en vol karakter. De whisky is samengesteld uit verschillende vaten, waaronder first-fill bourbonvaten, die bijdragen aan de unieke smaak van de whisky.

Rijkdom aan smaken

Het gebruik van deze vaten zorgt voor een rijkdom aan smaken, waaronder vanille, karamel, fruit en kruiden. De whisky heeft een diepe, amberkleurige tint en heeft een alcoholpercentage van 54,2%.

Favoriete whisky's

Arjan Hartkamp wist de bezoekers te betoveren met zijn verhalen over de geschiedenis en het productieproces van Glen Scotia. Na het proeven van de verschillende whisky's was het dan ook niet verrassend dat veel bezoekers enthousiast waren geworden en Glen Scotia aan hun lijstje van favoriete whisky's hadden toegevoegd.

Kortom, deze avond was niet alleen een succes voor Glen Scotia, maar ook voor de whiskyliefhebbers in Albergen en omgeving.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Edward en Mark Morshuis en Robin Smit van Pakhuis Twente bedanken voor het organiseren van deze zeer geslaagde en smaakvolle avond.

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

De jaarlijkse limited edition Festival bottelingen van Glen Scotia zijn intrigerend, gedurfd en aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een prachtige verrassing.

Na een rijping van 12 maanden in witte portvaten bevat deze 11 jaar oude, licht geturfde single malt kruidige tonen van fruit uit boomgaarden (zoals appels, peren en pruimen), verweven met de kenmerkende zachte rook en zeezout van Campbeltown.

De whisky is op vatsterkte van 54,7% in de fles gedaan. De whisky is non-chill filtered en is niet bijgekleurd.

Lees meer over de Campbeltown Malt Festival Botteling van Glen Scotia

Back to top