Door naar content

Ontdek Nieuw-Zeelandse whisky's: nieuwe releases bij De Monnik Dranken

15 mei 2023

Eens in de zoveel tijd stelt The New Zealand Whisky Company een aantal nieuwe whisky’s beschikbaar. De Monnik Dranken heeft onlangs een drietal whisky’s in het magazijn mogen ontvangen. Het gaat om de Cask Strength en Revolution (nieuwe release) van The Oamaruvian en de Dunedin Double Cask.

De whisky’s van The New Zealand Whisky Company staan bekend om hun hoge kwaliteit en worden wereldwijd gewaardeerd door whiskyliefhebbers. We zijn dan ook verheugd om deze nieuwe Nieuw-Zeelandse whisky's aan het assortiment toe te voegen en zo de Nederlandse whiskyliefhebbers de kans te bieden om deze whisky's te proeven.

Nieuw-Zeeland en whisky

Nieuw-Zeeland ligt in het zuidwesten van de Stille Oceaan en heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de Māori-bevolking die er duizenden jaren geleden arriveerde.

Het eiland staat bekend om zijn spectaculaire landschappen en unieke flora en fauna, zoals de kiwi en de pinguïn. In deze setting produceerde de legendarische Wilson’s Distillery zijn whisky totdat in 1997 de deuren werden gesloten.

The New Zealand Whisky Company ontfermde zich over de achtergebleven voorraad whiskyvaten en daar kunnen wij tot op de dag van vandaag van genieten!

Oude tijden herleven

Greg Ramsey van The New Zealand Whisky Company: “Het is – nadat we deze overgebleven voorraad whiskyvaten hadden aangekocht - altijd onze intentie geweest om ooit zelf whisky te gaan produceren. En enkele jaren geleden is deze droom uitgekomen.

The New Zealand Whisky Company is ingetrokken bij Speight’s Brewery en werkt sindsdien samen met de brouwerij om net zulke fantastische whisky’s te maken als in de tijd van de Wilson’s Distillery.

Michael Byars is general manager en head distiller van The New Zealand Whisky Company

General manager en head distiller The New Zealand Whisky Company

Michael Byars

Michael Byars is general manager en head distiller van The New Zealand Whisky Company en heeft een achtergrond als internationaal wijnmaker. Van daaruit is hij erg enthousiast over het gebruik van wijnvaten voor de whisky.

Wijnvaten

En als het dan een whisky uit Nieuw-Zeeland betreft, is de keuze voor het wijnvat snel gemaakt; namelijk het gebruik van pinot noir-vaten.

Pinot Noir

Voor de 3 nieuwe NAS Single Malts heeft Michael ook gekozen voor een anderhalf jaar durende finish op pinot noir-vaten uit Central-Otago. Daarvoor heeft het trio whisky’s een rijping van drie jaar op Amerikaanse ex-bourbonvaten ondergaan.

Voorproefje

Met deze whisky's geven Michael Byars en The New Zealand Whisky Company alvast een voorproefje op datgene wat we van de nieuwe distilleerderij in Dunedin kunnen verwachten.

 

New Zealand Whisky Collection Oamaruvian Cask Strength

New Zealand Whisky Collection Oamaruvian Cask Strength

De Oamaruvian Cask Strength is een prachtige karaktervolle single malt whisky. De whisky is in 2017 overgeheveld op ex-bourbonvaten.

Vervolgens heeft de whisky na 3 jaar een finish - van 1,5 jaar - ondergaan op (verse) Nieuw-Zeelandse pinot noir-vaten.

Om deze cask strength whisky van nog meer karakter te voorzien heeft de spirit ook nog eens 5 maanden op syrah-vaten gerijpt.

Proefnotities

Neus: zoete cake, bosbessen, versterkte wijn, kaneel en kruidnagel.

Smaak: rijk dadelbrood en pittige pruimenpudding.

Afdronk: lang, bosbessen en zoute donkere toffee op het einde.

New Zealand Whisky Collection Oamaruvian Revolution

New Zealand Whisky Collection Oamaruvian Revolution

The Oamaruvian Revolution is een schitterend samenspel tussen ex-bourbonvaten en Nieuw-Zeelandse pinot noir-vaten. Voeg daar het Nieuw-Zeelandse karakter aan toe en je krijgt een unieke whisky.

De whisky heeft in totaal 4,5 jaar gerijpt in het magazijn in Oamaru. Deze whisky kenmerkt zich door een zeer lange diepte en smaken die in weinig andere whisky’s te vinden zijn.

De ‘red wine finish’ heeft plaatsgevonden op 70% geoxideerde en 30% pas geleegde pinot noir-vaten.

Proefnotities

Neus: kersen, karamel, kaneel, vanille, sinaasappelen en in de verte tonen van graan.
Smaak: rond, vol mondgevoel, zoete kersen, sinaasappelen en toffee.
Afdronk: lang, pittig met tonen van kaneel, rooibos en toffee.

New Zealand Whisky Collection Dunedin Double Cask

New Zealand Whisky Collection Dunedin Double Cask

Deze heerlijke whisky heeft zijn eerste rijpingsperiode ondergaan op voormalig bourbonvaten.

Vervolgens heeft het een lange finish van 1,5 jaar gehad op Central-Otago pinor noir-vaten.

Michael Byars heeft voor deze variant geoxideerde pinot noir-vaten gebruikt om hetzelfde ‘gedroogde kersen’-karakter te verkrijgen als de 18 jaar oude Double Cask.

Proefnotities

Neus: vol met rijke granen, eiken, rozen, kersen, kaneel en laurierblad.
Smaak: pittig begin waar gersttonen goed te herkennen zijn, het einde wordt gedomineerd door kersen.
Afdronk: lang, intens met tonen van rood fruit.

Bestelinformatie

Deze 3 Nieuw-Zeelandse whisky's zijn reeds op voorraad en vrij bestelbaar.

Art.nr. 106856 NEW ZEALAND Wh. Coll.Oamaruvian C.S. 0,5
Art.nr. 106857 NEW ZEALAND Wh. Coll.Oamaruvian Rev. 0,5
Art.nr. 106858 NEW ZEALAND Wh. Coll.Dunedin D.C. 0,5
Back to top