Door naar content

Aussières Rouge een knap gecomponeerde wijn uit de Pays d’Oc

10 november 2023

Voor de maand november 2023 proefde en beoordeelde wijnjournalist Hubrecht Duijker Aussières Rouge. Deze wijn is afkomstig van Château d’Aussières dat in handen is van Domaines Barons de Rothschild Lafite.

Château d’Aussières

Château d’Aussières ligt even ten zuiden van Narbonne. Deze historisch stad was ooit een belangrijke Romeinse Nederzetting en de eerste Romeinse ‘kolonie’ buiten de huidige Italiaanse landsgrenzen.

Het wijngoed kent een eeuwenlange geschiedenis. De eerste vermeldingen dateren uit 97 na Christus en Aussières was ooit hofleverancier van wijn aan Rome.
De wijngaarden zo’n 167 hectare bevinden zich op de heuvels van Fontfroide. De bodem varieert van ondiep en steenachtig tot zanderig en diep.

Rothschild

Net als zoveel wijngoederen in de streek raakte het in de loop van de 20e eeuw in verval. In 1999 verwierf Baron Eric de Rothschild het verlaten landgoed, transformeerde het tot een hoogwaardig wijnlandgoed en herstelde het historische dorp Aussières.

Aussières Rouge

Aussières Rouge

De Aussières Rouge is het vlaggenschip van het landgoed, de wijn weerspiegelt het unieke terroir. Met druivensoorten zoals syrah, mourvèdre, grenache, carignan en cinsault biedt de wijn een rijk palet aan smaken.

"In wijnmaken gaat het om het vastleggen van de schoonheid op het juiste moment. Het terroir geeft de commando's en het doel is om het volledige potentieel van de druiven te onthullen en benutten," merkt Mathieu Mocquet van Aussières op.

Hubrecht Duijker over de wijn

De Aussières Rouge werd knap gecomponeerd uit zowel Bordeaux rassen (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc) als Mediterrane (marselan, syrah). Samen geven ze een stevige wijn met behoorlijk wat diepgang, denk aan bessen, zwarte vruchten, kruiden en vooral flink wat donkere aroma’s.

Wijn & Spijs

De Aussières Rouge, met zijn rijke fruitige en kruidige karakter past perfect bij het herfstachtige weer waar we momenteel mee te maken hebben. Wijn-spijs combinaties, zoals gegrilde lam, wilde paddenstoelen risotto en ratatouille, benadrukken de warme en aardse tonen, waardoor een uitnodigende culinaire ervaring ontstaat die perfect past bij de gezelligheid van de herfst.

Hieronder een aantal wijn-spijs combinaties

Gegrilde Lamsschouder

De robuuste tannines van de Aussières Rouge paren goed met de sappigheid van gegrilde lamsschouder, waardoor een harmonieuze combinatie ontstaat.

Wilde Paddenstoelen Risotto

De aardse tonen van de Aussières Rouge vullen de rijke smaken van een wilde paddenstoelen risotto aan, waardoor een gebalanceerde en verfijnde ervaring ontstaat.

Kaasplateau met harde kazen

Combineer Aussières Rouge met een selectie van harde kazen zoals Manchego of Pecorino voor een evenwichtige mix van smaken.

Gegrilde groentenspiesjes

Licht gegrilde groenten, zoals paprika, courgette en champignons, brengen de frisheid naar voren en vullen de wijn aan.

Gegrilde eend

De rijke en sappige textuur van gegrilde eend gaat hand in hand met de diepe smaken van Aussières Rouge.

Chocolade fondant

Sluit de maaltijd af met een vleugje zoetheid door Aussières Rouge te combineren met een rijke chocolade fondant voor een heerlijk dessert.

Duurzaamheid bij Chateau Aussières

Duurzaamheid

De wijnen van Aussières komen van oude bodems en worden gemaakt met oude wijnmethoden en veel toewijding. Aussières stopte langzaam met chemische behandelingen en vroeg in 2018 officieel toestemming om biologisch te gaan boeren. Ze blijven zich inzetten voor biologische wijnbouw en zullen dit in de toekomst nog meer uitbreiden.

"Biodiversiteit is een formidabele troef om de duurzaamheid van de terroirs te waarborgen, onze bodems levend te houden en de wijnstokken te beschermen tegen de opwarming van de aarde," benadrukt Jean-Charles Forges, wijngaardmanager.

Om de flora en fauna op het landgoed te beschermen bestaat ongeveer 66% van de oppervlakte uit ‘wildernis’ dat is aangemerkt als Natura 2000-gebied.

Het dorpje Aussières

Het dorpje Aussières

Op het landgoed Château d'Aussières ligt het piepkleine dorpje Aussières. Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw was Aussières een nijver ambachtsdorpje.

Baron Eric de Rothschild liet het dorpje helemaal opknappen en de gebouwen zijn nu de thuisbasis van veel medewerkers en seizoensarbeiders op het landgoed. Het herbergt bovendien een wijnmakerij, kantoorgebouwen en machinehallen.

De renovatie van het dorp is niet alleen gericht op het behoud van het historische karakter, maar ook op het creëren van een functionele en welvarende gemeenschap. Er zijn toekomstplannen voor het creëren van wijntoerisme en het organiseren van culturele evenementen om het dorp verder tot leven te brengen.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top