Door naar content

Glen Scotia 12 YO ‘Icons of Campbeltown’ Release No.1: The Mermaid

05 oktober 2023

Glen Scotia brengt een 5-delige ‘Icons of Campbeltown’-serie uit. De eerste uitgave – The Mermaid - is een 12 jaar oude ongeturfde whisky die een bijzondere finish op Palo Cortado sherryvaten heeft ondergaan.

De whisky is vernoemd naar een mysterieuze zeemeermin die in oktober 1811 voor de ruige kust van Campbeltown is gezien.

Icons of Campbeltown

Met de 5-delige 'Icons of Campbeltown' brengt Glen Scotia een ode aan de Campbeltown-gemeenschap die ervoor zorgde dat de kleine distilleerderij ook in moeilijke tijden standhield.

Campbeltown Market Cross

De 'Icons of Campbeltown' is geïnspireerd op de Campbeltown Market Cross. Dit kruis staat in het midden van Campbeltown en door de eeuwen heen zijn hier vele verhalen verteld en feesten gevierd.

Mysterieuze legendes

Op dit kruis zijn lang geleden door onbekende handen verscheidene mysterieuze legendes uitgehouwen. Alhoewel deze legendes altijd onder de mensen van Campbeltown hebben geleefd, wil Glen Scotia de verhalen delen met de rest van de wereld en daarom is de 'Icons of Campbeltown’ uitgebracht.

Deel 1: The Mermaid

Door de geschiedenis heen zijn er veel meldingen geweest van zeemeerminnen in de baaien en op de stranden rondom het stadje Campbeltown. Maar geen enkele was zo gedetailleerd en betrouwbaar als die van oktober 1811.

John McIsaac’s

Een jongeman genaamd John McIsaac’s vertelde over een twee uur durende ontmoeting met een wezen dat half mens, half amfibie was. Onder ede verklaarde John aan een lokale sheriff wat hij zag tijdens een hevige storm, waarbij de wilde zee tegen de kust beukte.

Een zeemeermin

Op de rotsen, schijnbaar ongevoelig voor de golven, lag een wezen, bedekt met schubben, met lang haar en een groene staart.

John moest van dichterbij kijken. Hij sloop op handen en voeten door een maïsveld, tot hij slechts vijftien passen verwijderd was van de rotsen waarop het lag.

Gedetailleerde beschrijving

Hij beschreef gedetailleerd hoe het wezen mensachtige handen gebruikte om het haar aan beide zijden van het hoofd naar achteren te trekken.

Vervolgens spreidde de zeemeermin haar staart als een waaier, die ritmisch heen en weer bewoog in de wind.

Verdwenen in de zee

Uiteindelijk trok de zeemeermin haar lichaam naar voren naar de rand van de rotsen en liet zichzelf in de zee eronder vallen. John kwam uit zijn schuilplaats, net op tijd om te zien dat het wezen weer aan de oppervlakte kwam in het water.

En toen was ze weg, terug onder de golven.

Een dram teveel?

Een dram te veel?

Elders zou de getuigenis van John wellicht terzijde zijn geschoven. Zijn waarneming was misschien het resultaat van een dram te veel.

Maar dit was anders. Het was lang, omschrijvend en zeer gedetailleerd... En in Campbeltown vertrouwt men nog altijd op het woord van een vriend en gemeenschapslid.

Meerdere meldingen

John stond niet alleen in zijn waarneming die middag. Bewoners van een naburige boerderij meldden zich ter ondersteuning van zijn verhaal. Ze verklaarden dat ook zij het mystieke wezen hadden gezien, rustend op de zwarte rotsen en zwemmend langs de kustlijn.

 

Een legendarisch verhaal

Op dit moment blijft John's waarneming één van de meest vertelde en minst betwiste zeemeermin waarnemingen. Een verhaal uit Campbeltown dat de tand des tijds doorstaat. Net als de whisky van Glen Scotia!

De Zeemeermin

De whisky van Glen Scotia wordt gevormd door het kustklimaat. Of de verhalen nu echt zijn of gewoon het resultaat van een dram te veel;
waarnemingen van zeemeerminnen langs de Campbeltown-kust zijn een intrigerend terugkerend thema, vooral in de jaren na 1800, toen het stoken in de stad tot grote hoogte steeg.

Om dit iconische zeemeermin-verhaal voor altijd vast te leggen heeft men bij Glen Scotia een – subtiel maritieme, bloemige en delicate ongeturfde twaalf jaar oude single malt whisky geselecteerd.

De spirit heeft een finish van 8 maanden ondergaan op Palo Cortado sherryvaten, waarna de whisky vervolgens op een vatsterkte van 54,10% is gebotteld.

De finish op Palo Cortado sherryvaten is een zeldzame keuze, bijna net zo bijzonder als het zien zeemeerminnen!

Proefnotities

Glen Scotia 12 YO ‘Icons of Campbeltown’ Release No.1: The Mermaid

Proefnotities

Neus

een fruitige maritieme dram met zeewier, toffee, tarte tatin en sinaasappel.

Smaak

een romige textuur met een licht zoetje en maritiem van aard.

Afdronk

een lange, hartige en warme afdronk. Een druppeltje water zorgt voor een meer kruidige afdronk.

 

 

Bestelinformatie

De allocatie van deze gelimiteerde oplage verloopt via Arjan Hartkamp van De Monnik Dranken.

105522 | GLEN SCOTIA 12YO Icons of Campbeltown Cask Strength No.1 0,7ltr
  • Indien de vraag groter is dan het aanbod, zal er een verdeling plaatsvinden.
  • Uitleveren vanaf waarschijnlijk week 43.
  • OP = OP!
Joel Holtzman

Speciaal ontwerp

Joel Holtzman

De prachtige fles is ontworpen in samenwerking met artiest Joel Holtzman.

Illustrator en conceptkunstenaar

Joel is een – in Nederland woonachtige - illustrator en conceptkunstenaar en werkt samen met bekende namen zoals Disney, Marvel, Lucasfilm en Macmillan.

Geïnspireerd op de zeemeerminnen

Het ontwerp van de fles is geïnspireerd op de zeemeerminnen die meermaals zijn gezien in de omgeving van Campbeltown.

 

 

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top