Door naar content

Loch Lomond Single Grain 2022 Mizunara Wood Finish primeur in Almelo

22 september 2023

Op woensdag 6 september 2023 organiseerden Marco en Maaike Schonewille van Slijterij Promillage uit Almelo een whiskyproeverij. Speciaal voor deze gelegenheid hadden ze Arjan Hartkamp – merkenambassadeur voor Loch Lomond en Glen Scotia – uitgenodigd.

De proeverij werd gehouden bij proeflokaal De Zwarte Parochie en Arjan had een aantal heerlijke whisky’s meegenomen. Daaronder een bijzondere single grain whisky die een finish heeft ondergaan op Japans Mizunara eikenhout. Deze whisky lichten we in dit nieuwsbericht verder uit.

Single Grain Cooper’s Collection Mizunara Cask Finish

De Loch Lomond Single Grain Cooper’s Collection Mizunara Cask Finish – zoals de whisky voluit geschreven heet – werd begin september in Almelo voor het eerst aan de line-up toegevoegd.

De whisky werd gelijk goed ontvangen door de ongeveer 40 whiskyliefhebbers in het fraaie proeflokaal aan de Grotestraat 48 in het centrum van Almelo.

Eerste in een reeks

De Mizunara Cask Finish is de eerste uitgave van een reeks limited grain editions. Er zijn wereldwijd slechts 3.000 flessen beschikbaar en deze uitgave is één van de meest zeldzame single grain whisky’s die Loch Lomond op de markt heeft gebracht.

Master Blender Michel Henry

Michel Henry heeft bij het creëren van deze whisky nauw samengewerkt met de vakmensen van de kuiperij van Loch Lomond. De whisky is gedistilleerd - met uitsluitend 100% gemoute gerst - in de innovatieve Coffey-still en heeft vervolgens gerijpt op first en second fill Amerikaanse eiken bourbonvaten.

Mizunara-finish

Daarna heeft de whisky gedurende zes maanden gerijpt op de beste handgemaakte vaten van Japans Mizunara eikenhout. De rijping op dit zeldzame Japanse eikenhout tilt de smaken in de single grain whisky van Loch Lomond naar een hoger niveau.

Het resultaat is dan ook een karaktervolle whisky, soepel, elegant fruitig en bloemig, verrijkt met overvloedige geuren van kruidige specerijen van het Mizunara-hout.

Single Grain Cooper’s Collection

Door de grain whisky op verschillende vaten te laten rijpen wil Michel Henry laten zien welke invloed de houtrijping op de smaak van de grain whisky heeft.

Arjan Hartkamp: “De Mizunara Cask Finish is de eerste in deze serie en we zijn benieuwd wat de volgende release ons brengt.”

Whiskyproeverij Slijterij Promillage

Naast de Mizunara Cask Finish van Loch Lomond werden er deze avond nog 7 whisky’s geproefd.

Hieronder de line-up:

  • Loch Lomond Original
  • Loch Lomond Single Grain 2022 Mizunara Wood Finish 50%
  • Loch Lomond 12 Years Old
  • Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 Years Old
  • Glen Scotia 10 Years Old
  • Glen Scotia Double Cask PX
  • Glen Scotia 15 Years Old
  • Glen Scotia Victoriana

Bedankt

Langs deze weg willen wij Marco, Maaike en het gehele team van proeflokaal De Zwarte Parochie, Slijterij Promillage en de aanwezige bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde gezellige avond waarin proeven, genieten en beleven centraal stond.

Loch Lomond Steam & Fire

nieuwste toevoeging aan de core-range

Loch Lomond Steam & Fire

Steam & Fire is de nieuwste toevoeging aan de core-range van Loch Lomond.

Het is een visitekaartje van de technische capaciteiten van de innovatieve distilleerderij.

Steam & Fire is het resultaat van verkenning en experimenteren, waarbij alle know-how van de master distiller en ‘coopers’ samenkomen.

Lees meer over Loch Lomond Steam & Fire

 

 

 

 

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top