Door naar content

Winelife over de tophuizen van de familie De Lorgeril

26 februari 2024

Wijnjournalist Charlotte van Zummeren schreef in de meest recente editie van Winelife een interessant artikel over Lorgeril uit de Languedoc in Frankrijk. In dit artikel gaat Charlotte dieper in op de verschillende domaines die Nicolas en Mirèn De Lorgeril bezitten in Roussillon, Saint-Chinian en Minervois.

De familie De Lorgeril

De adellijke familie De Lorgeril kent een lange geschiedenis. Ruim 400 jaar, sinds 1620, woont ze op een chateau in het plaatsje Pennautier, dicht bij Carcassonne. Het chateau heeft grote ontvangstruimtes waar vroeger het koninklijk hof werd ontvangen.

Die zalen zijn er nog steeds, maar worden nu voor andere zaken gebruikt. In de 17e eeuw was het niet ongebruikelijk dat het koninklijk hof, met inbegrip van de hele hofhouding, maanden op reis was en dan zijn intrek nam bij de adel.

Het werd als een eer beschouwd als het hof jouw chateau uitkoos voor een verblijf. Over de aanzienlijke kosten die zo’n verblijf met zich meebracht, werd niet gesproken. Dat hoorde er nu éénmaal bij.

Nicolas en Mirèn

Nicolas en Mirèn de Lorgeril zijn van de 10e generatie. Zij zijn sinds 1987 eigenaren van De Lorgeril en hebben naast de wijngaarden van het kasteel, die onder de appellation Cabardès vallen, ook domaines aangekocht in Roussillon, Saint-Chinian en Minervois. De domaines heten respectievelijk Mas des Montagnes, Château de Ciffre en Domaine de la Borie Blanche.

340 hectares

Met deze 3 domaines beschikt de familie de Lorgeril over het aanzienlijke aantal van 340 hectares wijngaarden in de Languedoc. Deze wijngaarden zijn hoger gelegen en dat is met de tegenwoordige temperaturen goed gekozen.

De druiven houden hierdoor hun frisheid. Nicolas en Mirèn maken met hun wijnen een statement: het moeten authentieke wijnen zijn voor de Languedoc. Wijnen waarin je het terroir proeft, maar ook frisheid en elegantie. Laten we eens een kijkje gaan nemen bij deze domaines.

Mas des Montagnes van Lorgeril

Mas des Montagnes

CĂ´tes du Roussillon Villages, de appellation van Mas des Montagnes, ligt in het noordwestelijke deel van de PyreneeĂŤn.

De wijngaarden liggen aan de voet van de berg Canigou op terrassen, uitgehouwen in de rotsachtige hellingen.

De belangrijkste grondsoorten zijn leisteen, kalksteen en graniet. Er zijn wijngaarden bij Caramany, Maury en Saint-Paul de Fenouillède.

De Lorgerils hebben een aantal zeer oude wijngaarden met grenache op rotsachtige, droge leisteen aangekocht. Die leveren geconcentreerde, mineralige rode wijnen op in AOP CĂ´tes du Roussillon Villages.

Nicolas en Mirèn hadden hun zinnen gezet op deze wijngaarden met dit uitzonderlijke terroir en dat is hen gelukt. Mas is overigens het woord voor kasteel of domein in het Catalaans. De streek ligt zo dicht tegen Spanje aan – op minder dan een kwartier autorijden – dat hier ook Catalaans wordt gesproken.

Een weetje

Verschillende prachtige percelen die het kasteel omringen behoorden ooit tot de familie Boixo. De laatste telg uit deze familie trouwde in 1920 met Simone de Lorgeril, de tante van Nicolas. Ze ligt begraven naast de kapel van het kasteel.

En zo komt alles samen, eigenlijk heel mooi. Mas des Montagnes heeft 26 hectares wijngaarden en ligt ten noordwesten van Perpignan. Er staan syrah, grenache, carignan, macabeu en grenache blanc aangeplant.

In Nederland verkrijgbare wijnen van Mas des Montagnes:

Mas des Montagnes Blanc

AOP CĂ´tes du Roussillon

Een blend van grenache blanc en macabeu. Vergisting en rijping op barriques. Zacht en vol. Het is een stevige witte wijn, maar wel met frisheid door de hoogte van de wijngaarden. Deze kun je rechtstreeks uit de koelkast drinken. Dat is wel afhankelijk van je smaak uiteraard. Hoe koeler, hoe meer frisheid.

Mas des Montagnes Rouge

AOP CĂ´tes du Roussillon Villages

Een blend van grenache en syrah. Opgevoed in betonnen cuves, dat geeft frisheid en maakt deze stevige wijn minder heftig. Rust op gebruikte barriques en dat geeft minder houtinvloeden. Een ronde, sappige en volle wijn, perfect aan de dis.

Château de Ciffre van Lorgeril

Château de Ciffre

Er is maar ÊÊn domaine in de Languedoc dat op ÊÊn locatie twÊÊ top-appellations bestrijkt: Saint-Chinian en Faugères.

Dit is Château de Ciffre met een totaaloppervlakte van 70 hectare, waarvan 33 hectares zijn beplant met wijnstokken. De Ciffre is sinds 2019 biologisch gecertificeerd en de wijngaarden liggen op 150 tot 650 meter hoogte.

Het wijngoed heeft leisteen en kalkachtige kleigronden en ligt aan de voet van de berg Caroux en het Parc RĂŠgional du Haut-Languedoc, een beschermd regionaal natuurpark.

De verschillende terroirs, de hellingen en de hoogte dragen er allemaal toe bij dat Château de Ciffre prachtige wijnen maakt.

Vanuit Château de Ciffre zie je de terroirs: het leisteen van Faugères, gravel met koraalresten en kalk van de AOP Saint-Chinian en de kalkachtige kleiterroirs van de overkoepelende AOP Languedoc.

Het is een prachtig en uniek landschap. Bij De Ciffre vind je resten van de Romeinse tijd, op het landgoed zijn nog restanten van een watertoevoersysteem. Château de Ciffre is in 1992 volledig gerenoveerd.

Het is een wijngoed met veel biodiversiteit. Wijngaarden, maar ook struikgewas, olijfbomen en bergen. In 2007 namen Nicolas en Mirèn de Lorgeril Château de Ciffre over en gingen verder met het innoveren en optimaliseren van de wijnbouw. Nog in deze eeuw werd Château de Ciffre bekroond met de Decanter Regional Trophy voor de beste Languedoc-wijnen.

In Nederland verkrijgbare wijnen van Château de Ciffre:

Château de Ciffre AOP Saint-Chinian BIO

Een blend van syrah, grenache, carignan en mourvèdre. De druiven komen van de mooiste kalkhoudende wijngaarden op 350 meter hoogte. De hoogte zorgt voor frisheid, zachtheid, elegantie en finesse. De wijn is aromatisch en complex met kruiden, truffels en zwarte olijven.

Château de Ciffre Saint-Chinian Terroir d’Altitude BIO

De druiven komen van hooggelegen hellingen van de Montagne Noire bij Saint-Chinian met schist en kalksteen in het terroir. De hoogte zorgt voor koelte en zo houden de druiven frisheid. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en daarna geblend. Een complexe wijn met rood en zwart fruit, bergamot en cacao met zijdezachte tannines. Saint-Chinian Terroir d’Altitude BIO is ook een zwoele wijn met een lange afdronk.

Château de Ciffre Faugères Terroir d’Altitude BIO

Dit is een populaire wijn die het goed doet op allerlei wijncompetities. De druiven komen van leisteenbodems op 650 meter hoogte. Daardoor frisheid en aroma’s. Tabak, bramen en cacao met een pittig accent. Complex, vol met een bite en een lange afdronk. Deze wijn kun je opleggen.

Domaine de la Borie Blanche van Lorgeril

Domaine de la Borie Blanche

Domaine de la Borie Blanche ligt in het hart van de Minervois-La Livinière.

De Minervois staat onder de dominante invloed van de Middellandse Zee. De La Livinière is de top van de Minervois met een zeldzaam terroir van kalksteen en leisteen.

Tussen de lage muren staat her en der een klein stenen hutje: een borie, die zijn naam aan het domein gaf.

Domaine de la Borie Blanche is ĂŠĂŠn van de huizen die Nicolas en Miren hebben aangekocht en waar hun beste wijnen vandaan komen. Het huis ligt landelijk in een kalkrijk terroir, waar veel orchideeĂŤn groeien die van kalkgronden houden.

Wijnen van Domaine de la Borie:

Domaine de la Borie Blanche Minervois

Een soepele wijn van grenache en syrah die op betonnen cuves rijpte en daardoor frisheid heeft. Vol, zacht, fruitig en structuur. Goede prijs-kwaliteitverhouding.

Domaine de la Borie Blanche Minervois La Livinière

La Livinière is de top van Minervois, een Cru. Een blend van 80 procent syrah en 20 procent grenache. Beide druivenrassen worden apart vergist en opgevoed. Geconcentreerde volle en rijke wijn met veel sap en fruit en een zijdezachte structuur. Licht koelen en in grote glazen schenken. Decanteren doet de wijn goed.

Over Pennautier

Pennautier heeft een rijke geschiedenis. Het is vernoemd naar de familie Pennautier, die in de 17e eeuw het kasteel Pennautier liet bouwen, dat nog steeds het meest prominente kenmerk van het dorp is.
De Romeinen vestigden zich hier al in de oudheid en er zijn archeologische vondsten gedaan die wijzen op hun aanwezigheid in de regio. Tijdens de middeleeuwen werd het gebied beheerst door verschillende heersers, waaronder de graven van Carcassonne.

Een keerpunt in de geschiedenis van Pennautier was de bouw van het Château de Pennautier in de 17e eeuw. Het kasteel werd gebouwd door architect Louis Levaux, de architect die
ook verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld Versailles en werd later eigendom van de familie De Lorgeril.

Het kasteel speelde een belangrijke rol in de lokale geschiedenis en was getuige van talloze gebeurtenissen en veranderingen in de loop der eeuwen.

Het dorp ziet er nog steeds uit zoals het Frankrijk dat we kennen van de oude ansichtkaarten, met smalle geplaveide straatjes, historische stenen huizen en een ontspannen sfeer.
Bezoekers kunnen genieten van een wandeling door de straten, waarbij ze de rijke geschiedenis en de lokale cultuur van het dorp kunnen verkennen.

Pennautier biedt ook een prachtige omgeving voor wijn- en natuurliefhebbers. De omliggende regio is bezaaid met wijngaarden en glooiende heuvels, waardoor het een ideale bestemming is voor wandelaars en fietsers. Bovendien is het nabijgelegen Canal du Midi een populaire plek voor boottochten en ontspanning.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top