Door naar content
LORGERIL Borie Blanch Minervois Liviniere Terroir Altitude

Over deze wijn

Het wijngebied Minervois vormt een groot, natuurlijk amfitheater op het zuiden, gelegen tegen de flanken van het massief van de Montagne Noir. Op 30-60 km van de Middellandse zee is het klimaat er uitgesproken mediterraan. Maar de cru “Minervois La Livinière” rond het dorpje La Livinière ligt hoger, op hellingen tot bijna 400 m boven zeeniveau; hoe hoger de ligging, hoe koeler en des te groter het verschil tussen dag- en nachttemperatuur. De druiven rijpen hier langzamer en geleidelijker en dat vertaalt zich in een grote rijkdom aan intense aroma’s en een grotere finesse.

Deze Borie Blanche “Terroir Altitude” is afkomstig van percelen op 350 m hoogte, met een bodem van schist. De druiven worden met de hand geoogst. Na een koude schilweking worden de verschillende druivenrassen apart vergist. Vervolgens worden de verschillende fracties geblend voor verdere rijping op hout.

De wijn is dieprood van kleur.

De geur is intens en complex, met volop aroma’s van pruimen, zeer rijpe krieken, cacao, witte peper en kruidnagel.

De smaak is rijk en vlezig, krachtig en elegant te gelijk. De houttonen zijn fraai geïntegreerd, de afdronk is heel lang, waarbij de kruidige tonen van de geur weer terugkomen.

De geschiedenis van de adelijke familie de Lorgeril gaat al vele eeuwen terug. Sinds 1620 wonen ze op het Chateau in het plaatsje Pennautier, dichtbij Carcassonne / regio Languedoc-Roussillon. In al die tijd is er natuurlijk veel veranderd, maar de wijnen die ze maken zijn al eeuwen beroemd. Ook Lodewijk XIII verbleef er korte tijd om dit te ontdekken.

Nicolas en Miren de Lorgeril (de 10e generatie) hebben in 1987 het bedrijf overgenomen en zelfs uitgebreid: naast de wijngaarden van het kasteel (AOP Cabardes) hebben ze ook domaines aangekocht in Roussillon, Saint Chinian en Minervois. Hierdoor bezitten ze 340 ha wijngaarden in de beste streken van Zuid Frankrijk. Deze wijngaarden bevinden zich voornamelijk op de hoger gelegen heuvels waardoor de druiven meer koelte krijgen in het warme klimaat van het Middellandse Zee gebied. Met hun aanpak willen Nicolas en Miren de Lorgeril een duidelijke signatuur zetten op de wijnen, die authentiek moeten zijn voor de Lanquedoc, het terroir goed moeten weerspiegelen, met daarbij steeds grootsheid, frisheid en elegantie in het achterhoofd hebbend.

Daarnaast is er een zeer nauwe samenwerking met een aantal wijnboeren in de regio, waarvan Nicolas en Miren de Lorgeril de wijnen heel erg goed vinden. Onder strenge normen worden ook die wijnen verkocht onder hun naam. Ook voor deze wijnen geldt, dat ze moeten voldoen aan wat zij zoeken in een wijn: het moet een plezier zijn om de Lorgeril wijnen te drinken; zowel voor de consument als de kenner. En dat betekent frisheid, elegantie en grootsheid.

Bernard Durand, oenoloog, is directeur van de domaines en chateaux. Hij werkte eerder 18 jaar lang voor Francois Lurton en die ervaring nam hij mee naar Lorgeril. Bernard Durand is verantwoordelijk voor de wijngaarden en voor de wijnmakers van elk afzonderlijk domaine en chateau. Patrick Leon, sinds 2007 adviseur van Nicolas en Miren de Lorgeril, heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan bij Alexis Lichine en Baron Philippe de Rotschild . Zijn kennis en ervaring bij het maken van grote wijnen en zijn respect voor de geschiedenis van het huis Lorgeril, leiden tot de mooiste resultaten bij de Collections d'Altitudes en de Grand Vins. Bij de ingang van het dorpje Pennautier, dichtbij het kasteel van de Lorgerils, bevinden zich het restaurant en de kelders. Ze zijn een bezoek zeker waard. Ook het kasteel kunt u bezoeken. Kortom, een meer dan interessant bezoek aan het dorp Pennautier, het Chateau de Lorgeril en alles eromheen. En dat alles vlakbij de prachtige citadel van Carcassonne.

Land van herkomst Frankrijk Druiven SyrahMourvèdreGrenache Jaargang 2021 Serveertemperatuur 16-18⁰C Houtlagering 10-12 maanden op Frans eiken (klein en groot hout) Groep Wijnen Gerechten

Voortreffelijk bij rood vlees als côte de boeuf, eend, wild en bij sterke kazen.

Wijnhuis Lorgeril Maison & Domaines Appellation Minervois La Livinière Alcohol 14.5 Smaak Stevig Subgroep Rode wijn Kleur Rood

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot ‘The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top