Door naar content

GlenAllachie en Glen Scotia succesvol tijdens World Whisky Awards Scotland 2024

18 januari 2024

In Edinburgh werden eind vorig jaar tijdens een officiële ceremonie de categoriewinnaars van de World Whisky Awards Scotland 2024 bekend gemaakt. Bij het galadiner in de Signet Library werden GlenAllachie en Glen Scotia bekroond in de categorie van single malt whisky.

Met name Glen Scotia en GlenAllachie behoorden tot de grote winnaars deze avond. Ook Loch Lomond, Old Pulteney en Glencadam leverden een categoriewinnaar.

De whisky’s die categorie winnaar zijn geworden doen later dit jaar mee in de strijd om ‘Best Scotch Whisky of the Year’ en ‘Best Whisky of the World’.

Categoriewinnaars

Hieronder een overzicht van de categoriewinnaars per whiskymerk.

GlenAllachie en Glen Scotia succesvol tijdens World Whisky Awards Scotland 2024

The GlenAllachie

GlenAllachie heeft tijdens de World Whisky Awards Scotland 2024 drie gouden medailles gewonnen.

Indrukwekkende prestatie

Dit is een indrukwekkende prestatie en getuigt van voortreffelijk vakmanschap en toewijding aan het creëren van hoogwaardige whisky.

GlenAllachie ligt middenin het schilderachtige Speyside-landschap aan de voet van de Ben Rinnes.

Award winning

Sinds Billy Walker de distilleerderij in 2017 overnam zijn er al vele prijzen gewonnen en worden de whisky’s geroemd door whiskyliefhebbers van over de hele wereld.

 

 

Speyside

Single Malt 12 Years & Under

The GlenAllachie – 12 Years Old

Single Malt 13 to 20 Years

The GlenAllachie – 15 Years Old

Blended Malt 12 Years & Under

MacNair’s Lum Reek – 10 Years Old Cask Strength

Glen Scotia op World Whisky Awards Scotland 2024

Glen Scotia

Glen Scotia mag dan wel één van de kleinste distilleerderijen in Schotland zijn, het is wel één van de illustere namen uit het roemruchte verleden van Campbeltown als whiskyregio.

Iain McAlister

Sinds Iain McAlister in 2008 de touwtjes in handen kreeg is er veel veranderd bij de distilleerderij die in de jaren daarvoor een vrij anoniem bestaan leed. Het roer ging om en de focus kwam (van blends) op single malt whisky te liggen.

De jarenlange arbeid van Iain en zijn collega’s werd in 2021 op ultieme wijze beloond. De distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en Glen Scotia 25 Years Old werd in San Francisco uitgeroepen tot ‘best single malt whisky in the world’.

Deze prijzen zorgden ervoor dat de distilleerderij én de regio Campbeltown weer volop in de spotlights kwamen te staan. In de whiskywereld wordt Glen Scotia dan ook gezien als het toonbeeld van de wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio.

Campbeltown

12 Years & Under

Glen Scotia – Icons of Campbeltown: The Mermaid

13 to 20 Years

Glen Scotia – 15 Years Old

No Age Statement

Glen Scotia – Victoriana

Loch Lomond Single Grain - World Whisky Awards Scotland 2024

Loch Lomond

Loch Lomond is qua grootte een absolute tegenpool van het hiervoor genoemde Glen Scotia. De distilleerderij is gevestigd in Alexandria dat aan de oevers van het prachtige meer Loch Lomond ligt en beschikt over 4 verschillende (qua vorm) distilleerketels.

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten, in combinatie met deze verschillende distilleerketels, kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Sinds men in 2014 de focus verlegde van blended whisky naar single malt whisky behoort Loch Lomond tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Vorig jaar werd de eigen kuiperij van Loch Lomond nog uitgeroepen tot ‘Cooperage of the Year’ en dit jaar werd één van de single grain whisky’s beloond met een gouden medaille en uitgeroepen tot categorie winnaar.

Grain

No Age Statement

Loch Lomond – Single Grain

Old Pulteney 18 Years Old - World Whisky Awards Scotland 2024

Old Pulteney

De distilleerderij van Old Pulteney ligt in Wick in het afgelegen noorden van Schotland. De pakhuizen waar de whisky rijpt liggen vlak bij de ruige Noordzee en dat beïnvloedt de whisky met ziltige tonen.

Deze maritieme invloeden zorgen - samen met de intrigerende kruidige ondertoon – voor een uniek karakter.

Vroegere tijden

In vroegere tijden was Wick de haringhoofdstad van de wereld en zeelieden vierden een succesvolle vangst en veilige terugkeer in de haven met een goed glas (en waarschijnlijk nog een paar) Old Pulteney whisky.

De haringscholen mogen dan misschien al lang verdwenen zijn, aan de ruige noordoostkust van Schotland leeft de geest van het zeevarende verleden voort in de vorm van Old Pulteney Single Malt Scotch Whisky.

Highlands

Single Malt 13 to 20 Years

Old Pulteney – 18 Years Old

Glencadam PX Sherry Finish - World Whisky Awards Scotland 2024

Glencadam

De distilleerderij van Glencadam ligt in het historische plaatsje Brechin in het oosten van de Highlands. Het is de enige distilleerderij in de oude Graafschap Angus en men maakt hier een delicate zachte whisky met een kenmerkende smaak van roomboterbabbelaar.

Dit komt mede door de kenmerkende vorm van de distilleerketels, waarbij de zwanenhals van de ketel naar de condensator schuin omhoogloopt, in een hoek van zo’n 15 graden, in plaats van naar beneden.

In 2021 heeft men bij Glencadam het interne waterrad in ere hersteld. Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag dit waterrad de distilleerderij van energie. Het waterrad werd aangedreven door The Barries Burn. Dit riviertje liep via een nauwe doorgang dwars door de distilleerderij.

Het nieuwe waterrad is op de originele locatie geplaatst en wordt via dezelfde watergang als vroeger gevoed. Dit deel van de distilleerderij is het hart van de distilleerderij en tegenwoordig het middelpunt van de rondleidingen door de distilleerderij.

Highlands

No Age Statement

Glencadam – Reserva PX Cask Finish

Onderscheidend vermogen

De Monnik Dranken

Onderscheidend vermogen

Naast deze 9 prijswinnende eigen importmerken beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid portfolio gedistilleerde dranken.

Als drankengroothandel bieden wij een uitgebreid assortiment aan spirits, met inbegrip van diverse whisky's, rum, gin en andere sterke dranken. Ons zorgvuldig samengestelde aanbod omvat geselecteerde merken van over de hele wereld. Wij streven ernaar toonaangevend te zijn in het leveren van kwaliteit en diversiteit aan de horeca en detailhandel.

Bekijk onze spirits pagina voor het verhaal achter deze eigen importmerken.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top