Door naar content

Wereld van whisky in theater Best

29 januari 2024

Op vrijdag 19 januari 2024 was het BioBest Theater omgetoverd tot een werelds whisky walhalla. De avond werd georganiseerd door Melissa Janssen van Wijnhuis Best en zij had Ronald Anneveldt uitgenodigd om de gasten te begeleiden op een wereldse whiskyreis.

Best Whisky Theater Experience, deel 2

Deze theater-tasting is een vervolg op de uiterst succesvol verlopen eerste theatervoorstelling met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Deze stond vorig jaar op het programma onder leiding van Arjan Hartkamp en Alan Reid.

Aan craft spirits specialist Ronald Anneveldt de schone taak om deze mooie avond in de eerste maand van het afgelopen jaar te evenaren of misschien zelfs te overtreffen.

Unieke whiskyreis

Daarvoor had Ronald een heerlijke selectie whisky’s meegenomen naar Best en hij nam de ruim 140 bezoekers mee op een unieke whiskyreis langs onder meer Japan, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

De avond in het BioBest Theater duurde van 19:30 uur tot 23:00 en tijdens dit 3,5 uur durende programma kregen de bezoekers 8 verschillende whisky’s uit 8 verschillende landen te proeven.

Het startsein van de theater-tasting werd gegeven door een traditionele Schotse bagpiper en nadat Melissa Ronald officieel had geïntroduceerd aan het publiek kon de avond echt van start gaan.

Japan | Blending whisky tot kunst verheven

Japan | Blending whisky tot kunst verheven

Ronald nam de bezoekers gelijk mee naar Japan, het land van de Rijzende Zon, sushi, saké en natuurlijk de beroemde Japanse whisky’s.

Mars Whisky

Mars is het op twee na oudste whiskymerk van Japan en heeft een uniek en onderscheidend blending-proces ontwikkeld.

De whiskyliefhebbers kregen tijdens het proeven van de Mars Kasei een filmpje van Momoko Kato te zien. Zij vertelde wat Mars Whisky zo bijzonder maakt ten opzichte van andere whiskydistilleerderijen in Japan of waar dan ook in de whiskywereld.

Ierland | Eigenzinnig en ambitieus

Ierland | Eigenzinnig en ambitieus

Van Japan ging de reis verder naar het zuidoosten van Ierland. De inwoners van dit deel van Ierland staan te boek als eigenzinnig en dat kan ook van de whisky (zonder e) van Waterford worden gezegd.

Bij Waterford Whisky is men vastbesloten het belang van terroir in de smaak van de whisky te bewijzen.

Waterford Argot

In het voorjaar van 2023 werd de Argot toegevoegd aan de core-range van Waterford. Deze whisky wordt gezien als het kleine broertje van de Cuvée en met een vleugje turfrook geeft deze Argot een geheel nieuwe dimensie aan het Cuvée-concept.

Japan | Blending whisky tot kunst verheven

India | De eerste single malt whisky

De derde whisky van de avond kwam uit India. Mede dankzij de Britse overheersing (van 1858 tot 1947) is whisky enorm populair in dit gigantische land. Schotse whisky’s staan op een voetstuk bij de whiskyliefhebbers uit India, maar er zijn ook een aantal populaire Indiase whiskymerken.

Amrut is er daar één van en dat is voornamelijk te danken aan Rakshit Jagdale. Hij kreeg het voor elkaar – na jaren van experimenteren – om een single malt whisky van hoge kwaliteit te maken.

In een filmpje vertelde Pramod Kashyap de gasten in het BioBest Theater meer over de whisky’s van Amrut, terwijl zij ondertussen konden genieten van de Amrut Indian Single Malt Whisky.

Ierland | Eigenzinnig en ambitieus

Nieuw-Zeeland | Een collectie die opraakt

Dat er in Nieuw-Zeeland whisky wordt gedistilleerd is logisch aangezien Schotse kolonisten zich halverwege de 18e eeuw zich vestigden in Nieuw-Zeeland. Zij brachten de kunst van het distilleren mee naar de andere kant van de wereld en daaruit kwam de Wilson Distillery voort.

Deze distilleerderij werd aan het eind van de vorige eeuw gesloten, maar gelukkig is er wel een voorraad whisky bewaard gebleven. Daarvan kreeg men in Best de Double Cask te proeven. Deze schitterende whisky heeft zijn eerste rijpingsperiode ondergaan op voormalig bourbonvaten. Vervolgens heeft het een lange finish - van maar liefst 1,5 jaar - ondergaan op Central-Otago pinot noirvaten.

Taiwan | Imponerend en prijswinnend

Taiwan | Imponerend en prijswinnend

Op het gebied van whisky staat ‘made in Taiwan’ voor kwaliteit Dit is te danken aan Mr. Tien-Tsai Lee, eigenaar van King Car.

In 2005 verwezenlijkte hij zijn droom met een distilleerderij in de regio Yilan in het noordoosten van Taiwan. Sindsdien hebben de whisky’s van Kavalan op een imponerende wijze naam gemaakt in de wereld van whisky.

Kavalan Triple Sherry Cask

De whiskyliefhebbers in het theater werden verrast met de Triple Sherry Cask van Kavalan. Deze prijswinnende whisky ontving tijdens de meest recente editie van SFWSC in San Francisco nog een dubbele gouden medaille.

Frankrijk | Een enorm, maar nog on-ontdekt whiskyland

Frankrijk | Een enorm, maar nog on-ontdekt whiskyland

Net als India is whisky in Frankrijk enorm populair. Er is de laatste decenia een enorme toename aan kleine ‘craft distillery’s’ en het vlakbij Lyon gelegen Ninkasi Whisky is er daar één van.

Ninkasi Chardonnay

In Best kreeg men de Ninkasi Chardonnay in het glas. Dit is een whisky die – hoe kan het ook anders in Frankrijk – heeft gerijpt op vaten waar voorheen chardonnay in heeft gezeten.

Deze bijzondere rijping geeft de whisky wel gelijk een heel ander smaakprofiel dan de voorgaande whisky uit Taiwan.

België | Wat van dichtbij komt is ook goed

België | Wat van dichtbij komt is ook goed

Bij het Belgische Filliers uit Deinze beheerst men de kunst van het distilleren al meer dan 7 generaties lang. Naast de oudste Belgische single malt whisky heeft men bij Filliers sinds vorig jaar ook een Rye whisky op de markt gebracht.

Met de uitbreiding van de rye whisky’s zet men bij Filliers opnieuw een belangrijke stap in de wereld van whisky. De Belgische stokerij wil het assortiment constant blijven uitbreiden en innoveren om klanten te verrassen en te inspireren.

Filliers Rye 5 YO

Deze Belgische Rye whisky is gemaakt van 100% rogge en is een evenwichtige kruidige whisky met een lange warme afdronk.

Schotland | Oud vertrouwd en geturfde Speyside whisky

Schotland | Oud vertrouwd en geturfde Speyside whisky

De avond in Best werd afgesloten met een ‘oude en vertrouwde’ Schotse whisky. Oud en vertrouwd omdat menigeen bij whisky gelijk aan Schotland denkt, maar ook omdat men de bezoekers een whisky in het glas kregen zoals die vroeger vaak gemaakt werd in de Speyside; een geturfde whisky.

Halverwege de 19e eeuw was de Speyside - toen nog Glenlivet genoemd – nog vrij ontoegankelijk en droogde men de gerst op een door turf gevoed vuur. Turf was in de Speyside immers ruimschoots voorhanden.

Met de komst van de spoorlijnen verdween de kenmerkende rokerigheid langzaamaan uit de Speyside whisky’s, die vandaag de dag bekend staan als fruitig, zacht en zoet.

Tenslotte een korte introductie van de laatste whisky van de avond; de Old Ballantruan The Peated Malt.

Old Ballantruan

Deze whisky wordt gedistilleerd bij Tomintoul, een afgelegen distilleerderij in het Cairngorms National Park; het hart van de Speyside. Bij Tomintoul distilleert men twee weken per jaar een zwaar geturfde whisky en dat is Old Ballantruan, vernoemd naar de waterbron van de distilleerderij.

Aards en houtachtig

Old Ballantruan The Peated kan qua rokerigheid prima concurreren met de beroemde Islay whisky’s. Ondanks de rokerigheid (55 ppm) biedt deze geturfde Speyside whisky een heel ander profiel dan deze Islay whisky’s.

De rokerigheid heeft namelijk geen medicinaal, maritiem karakter, maar is meer aards en houtachtig. Deze whisky heeft een geurige zoetheid van heide met subtiele bloemtonen. En qua smaak zijn zachte rooktonen met citrus en mout waarneembaar. De afdronk is zacht met aanhoudende rook- en turfaroma's.

In Best was men bijzonder gecharmeerd van deze whisky en langs deze weg roepen wij dit geturfde meestwerk uit de Speyside uit tot favoriet van de avond!

Bedankt

Tot slot willen wij Melissa Jansen en het team van Wijnhuis Best, het BioBest Theater en de aanwezige whiskyliefhebbers hartelijk bedanken voor deze zeer geslaagde avond. We hopen dat iedereen heeft genoten van deze tweede theater tasting en de tijdens deze avond geproevde whisky’s.

De line-up van deze avond is overigens nog in de winkel van Wijnhuis Best te proeven.

Onderscheidend vermogen

De Monnik Dranken

Onderscheidend vermogen

Naast de hiervoor genoemde whisky's beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid portfolio gedistilleerde dranken.

Als drankengroothandel bieden wij een uitgebreid assortiment aan spirits, met inbegrip van diverse whisky's, rum, gin en andere sterke dranken. Ons zorgvuldig samengestelde aanbod omvat geselecteerde merken van over de hele wereld. Wij streven ernaar toonaangevend te zijn in het leveren van kwaliteit en diversiteit aan de horeca en detailhandel.

Bekijk onze spirits pagina voor het verhaal achter deze eigen importmerken.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top