Door naar content

152e editie The Open; golf, whisky en een Wereld van Dranken

25 juli 2024

Sinds 2018 is Loch Lomond een van de hoofdsponsors van The Open. Hierdoor kan De Monnik Dranken, door middel van acties en activaties, een select gezelschap uitnodigen om dit oudste en meest prestigieuze golftoernooi ter wereld van dichtbij mee te maken. Dit jaar vond The Open plaats bij de in 1878 opgerichte Royal Troon Golf Club.

Troon

Troon is een kustplaats gelegen in South Ayrshire, aan de westkust van Schotland. Het stadje is bekend om zijn prachtige stranden, jachthaven en vooral de golfbanen van de Royal Troon Golf Club.

Het was de tiende keer dat The Open plaatsvond op deze klassieke linksbaan die bekend staat om zijn moeilijkheidsgraad. Met name de 8e hole “Postage Stamp” en de 11e hole “The Railway” waren een flinke uitdaging, zelfs voor doorgewinterde profs zoals Scottie Scheffler, Rory McIlroy en Bryson DeChambeau.

Lange traditie

In Groot-Brittannië heeft golf een lange traditie en is het één van de meest geliefde sporten, vergelijkbaar met voetbal en tennis. Grote golftoernooien krijgen veel aandacht en trekken een breed publiek.

In Nederland wordt golf steeds populairder en dat was ook dit jaar weer te merken aan de animo om deel te nemen aan de reis naar dit bijzondere golftoernooi. Er waren in totaal twee groepen die naar Schotland afreisden.

De Wereld van Dranken naar 152e editie The Open bij de Loch Lomond VIP-tent

De Wereld van Dranken

De ene groep bestond uit een delegatie van De Wereld van Dranken, zij werden begeleid door Arjan Hartkamp (Brand Ambassador Loch Lomond Whiskies).

De Wereld van Dranken is een inkooporganisatie die ondersteuning biedt aan ongeveer 41 zelfstandige vakslijters en wijnspeciaalzaken in Nederland.

Ze importeren veel wijn en andere dranken zelf, maar hebben natuurlijk ook nauw contact met andere importeurs, zoals De Monnik Dranken.

EĂ©n van de whiskymerken die bij een aantal van de aangesloten winkels van De Wereld van Dranken te vinden is, is Loch Lomond.

Nederlandse golfbanen naar 152e editie The Open bij de Loch Lomond VIP-tent

Nederlandse golfbanen

De andere groep bestond uit een afvaardiging van drie Nederlandse golfbanen; De Koepel Wierden, Sallandsche Golfclub ‘De Hoek’ uit Diepenveen en De Lochemse Golfclub.

Zij werden begeleid door Bas Kolkhuis Tanke (Accountmanager Horeca bij De Monnik Dranken).

Triple Twelve

Bij deze golfbanen staat de ‘Triple Twelve’ van Loch Lomond op de kaart. Dit zijn drie 12-jaar oude whisky’s met een totaal verschillend smaakprofiel; van de lichte en fruitige Inchmurrin tot de zwaar geturfde Inchmoan, met daartussen de Loch Lomond 12 YO Perfectly Balanced.

Whisky, golf en Schotland

Zowel whisky als golf zijn diepgeworteld in de Schotse cultuur. Golf is ontstaan in Schotland in de 15e eeuw en Schotland is ook beroemd om zijn whiskyproductie. Golf is een sociale sport, waarbij spelers de tijd nemen om te ontspannen en te genieten.

In Schotland (en inmiddels ook in Nederland) is whisky een onderdeel van de golfcultuur. Na een ronde over de golfbaan praten spelers in het clubhuis – onder het genot van een goed glas whisky - na over hun spel, het laatste nieuws en andere zaken.

Nederlandse golfclubs op uitnodiging van Loch Lomond naar The Open in Schotland

Unieke reis

De groep golfliefhebbers heeft genoten van hun reis naar Schotland. Het hoogtepunt van de reis was natuurlijk het bijwonen van The Open in Troon.

Onder leiding van Ross Lawrence van Loch Lomond Whiskies liep het Nederlandse gezelschap een ronde langs alle holes op The Royal Troon. Hier zagen ze verschillende toppers aan het werk, waaronder Tiger Woods, Viktor Hovland, Rory Mcllroy en de uiteindelijke winnaar Xander Schauffele.

Bas Kolkhuis Tanke: “Het was een unieke reis waarbij enthousiast over de spectaculaire prestaties van de topgolfers, de spanning van de competitie en de unieke sfeer van het evenement werd gepraat. De historische golfbanen en de prachtige Schotse landschappen maakten daarbij een onvergetelijke indruk.”

Glasgow

Na The Open brachten ze ook een bezoek aan Glasgow, een stad die hen verraste met haar levendige cultuur en rijke geschiedenis.

Ze genoten van het eten (en de whisky’s) in diverse restaurants, de vriendelijke mensen en de vele bezienswaardigheden, waaronder de Glasgow Cathedral, de Botanic Gardens en Hampden Park, het stadion van Glasgow Rangers.

De drankenspecialisten van De Wereld van Dranken brachten een bezoek aan de Royal Troon Golf Club en de stad Glasgow

Whisky

De drankenspecialisten van De Wereld van Dranken brachten – onder leiding van Arjan Hartkamp - ook een bezoek aan de Royal Troon Golf Club en de stad Glasgow. De nadruk lag bij deze groep wel iets meer op whisky.

Zo genoot het gezelschap in de Loch Lomond VIP-lounge van een heerlijke whiskyproeverij, waarbij de glazen gevuld waren met Loch Lomond 21 Years Old, Loch Lomond 24 Years Old en Loch Lomond 25 Years Old.

Natuurlijk was er ook veel aandacht voor het golftoernooi. Men zag diverse toppers aan het werk en golfliefhebber en kenner Arjan Hartkamp herkende naast Collin Morikawa ook het opkomende talent Ludvig Aberg. Ondertussen praatte Arjan een aantal niet-golfers bij over typische golftermen zoals ‘tee shot’, ‘putts’, ‘bogey’ en ‘birdie’.

Reisleider

Bij het bezoek aan Glasgow ontpopte Arjan zich als een echte reisleider. Hij overspoelde de rest van het gezelschap met allerlei interessante feiten en ‘weetjes’ over Glasgow. Denk daarbij aan informatie over de St Mungo’s Cathedral, een dertiende-eeuwse, gotische kathedraal. De Clyde-rivier (Cluaidh in het Schots-Gaelisch) die van groot belang was en nog steeds is voor de industriĂ«le ontwikkeling van Glasgow. En natuurlijk over de drie bekende voetbalclubs van Glasgow; Celtic, Rangers en Partick Thistle.

Bedankt

Wij willen graag alle deelnemers aan deze 'The Open'-reis hartelijk bedanken voor hun enthousiaste deelname! We hopen dat de golfers meer hebben geleerd over de wereld van whisky (met name die van Loch Lomond) en dat de specialisten van De Wereld van Dranken een dieper inzicht hebben gekregen in de grootsheid van de golfsport in Schotland.

Onze speciale dank gaat uit naar David Lind, Alan Reid, Ross Lawrence en de andere medewerkers van Loch Lomond Whiskies. Het gastheerschap en de begeleiding tijdens deze reis waren fantastisch!

Interesse?

Golfclubs die naar aanleiding van deze reis naar The Open geĂŻnteresseerd zijn in het opnemen van Loch Lomond whisky's in hun assortiment, kunnen contact opnemen met Bas Kolkhuis Tanke voor meer informatie.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top