Door naar content

The Glenturret 2024 Release

17 juli 2024

De zomer is weer begonnen en dat betekent dat het de hoogste tijd is voor de jaarlijkse release van The Glenturret. De 2024-release van The Glenturret bestaat, net als voorgaand jaar, uit 8 verschillende whisky’s die zorgvuldig zijn samengesteld door whiskymaker Bob Dalgarno en zijn team.

Jaarlijkse release

Elk jaar brengt The Glenturret een nieuwe core collectie uit. Daarbij wordt voortgebouwd op de release van het voorgaande jaar.
De 8 whisky’s belichamen stuk voor stuk de kernwaarden van The Glenturret: provenance (herkomst), prowess (bekwaamheid) & passion (passie).

Eén van de beste ter wereld

Aan de oevers van de Turret zijn ze bovendien bijzonder trots op de erkenning van de The Glenturret Triple Wood 2022 tijdens de International Wine and Spirits Competition. Deze whisky kreeg 99 van de 100 punten en werd uitgeroepen tot één van de beste ter wereld.

De basis voor de 2024 release

Het vernieuwde assortiment van The Glenturret wordt gedreven door de kwaliteit van de ‘New-Make’-spirit, dat het fundament vormt voor de gehele 2024 release. Om de kenmerkende smaken van The Glenturret echt te kunnen waarderen, is het essentieel om de karakteristieken van de ‘New Make’- Spirits te begrijpen.

Peated vs non-peated

The Glenturret hanteert een geturfde (Peat Smoked) en een niet-geturfde ‘new make’-Spirit. Beiden werken op unieke wijze samen met de rijpingsvaten en geven verschillende smaken die duidelijk terug te vinden zijn in de whisky's.

The Glenturret New Make Spirit

The Glenturret New Make Spirit

De ‘new make’-spirit die de basis vormt voor de meeste The Glenturret-expressies vloeit voort uit de distilleerketel met een alcoholpercentage van rond de 63,5%. Dit distillaat is zeer fruitig en bevat een lichte zoetheid aangevuld met bloemige tonen. De basis voor de typerende fruitigheid dat de whisky’s van The Glenturret kenmerkt.

Ruadh Mhor New Make

De ‘Ruadh Mhor’ staat aan de basis voor de expressies van The Glenturret met als eigenschap ‘Peat Smoked’. De gemoute gerst dat gerookt wordt met turf alvorens de distillatie plaatsvindt vestigt een lichte rokerigheid van een smeulend vuur in de ‘New Make’-Spirit. Gepaard met een alcoholpercentage na distillatie van ongeveer 69,9%, zorgt dit uiteindelijk voor een krachtigere whisky.

2024 Release

De enorme kwaliteit dat jaar in, jaar uit voortvloeit uit de oudste nog werkende distilleerderij van Schotland creëert een enorm verwachtingspatroon. Bob Dalgarno en zijn team gaan deze uitdaging graag aan en zijn ervan overtuigd dat ze zichzelf wederom overtroffen hebben. Ervaar het zelf! Deze 2024 release bevat de volgende whisky’s;

Core-range
  • Glenturret Triple Wood 2024
  • Glenturret 7 YO Peat Smoked 2024
  • Glenturret 10 YO Peat Smoked 2024
  • Glenturret 12 YO 2024
  • Glenturret 15 YO 2024
Rare & special single malts
  • Glenturret 25 YO 2024
  • Glenturret 30 YO 2024
  • Glenturret 35 YO 2024
The Glenturret Triple Wood 2024

A TASTEFUL INTRODUCTION TO THE GLENTURRET

The Glenturret Triple Wood 2024

The Glenturret Triple Wood is een zachte, fruitige en zachte whisky die de unieke New Make Spirit van The Glenturret nauw weerspiegelt. Gerijpt in Amerikaanse en Europese sherryvaten in combinatie met voormalige bourbonvaten, zijn de evoluerende rijpingskenmerken uitstekend zichtbaar in deze whisky.

Toch zijn de eigenschappen van de basis, de ‘New Make’-Spirit nog steeds goed te herleiden. Vanilletoffee, moutigheid, citrusvruchten en peren benadrukken de integratie tussen de spirit en de vaten.  Een subtiele whisky met een aantrekkelijke donkergouden kleur.

Proefnotities The Glenturret Triple Wood 2024

Zachte vanilletoffee, citrusvruchten, peren in balans gebracht door zoete houtkruiden, gember en kaneel met honingzoet fruit in de afdronk.

The Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2024

INSPIRED BY THE BEAUTIFUL DISTILLERY SURROUNDINGS

The Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2024

Geïnspireerd door de prachtige en ruige omgeving van The Glenturret Distillery, is The Glenturret 7 Years Old een perfecte introductie tot de ‘Peat Smoked’ whiskyexpressies.

Deze whisky, gerijpt op Amerikaans eikenhout, heeft een uitgesproken rokerig karakter, dat wordt gevolgd door zoetere en fruitige tonen afkomstig van Europees eikenhout.

Het is de ideale keuze om de wereld van turfgerookte whisky te verkennen.

Proefnotities The Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2024

Lichte rokerigheid van brandend turf, citrusvruchten en romige vanille getemperd door zoetig eikenhout voor een zachte afdronk.

The Glenturret 10 YO Peat Smoked 2024

A CELEBRATION OF BARLEY, CASKS AND THE NEW MAKE SPIRIT

The Glenturret 10 YO Peat Smoked 2024

Turf speelt een belangrijke rol in de distilleergeschiedenis van The Glenturret. Uit archieven blijkt dat The Glenturret al rond 1800 turf uit de moerassen bij hun waterbron groef om te gebruiken voor de whiskyproductie. The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked viert de evolutie van de verschillende turfbronnen die worden gebruikt voor The Glenturret’s rokerige whisky's.

In combinatie met het uitgesproken fruitige karakter van de ‘new make’-spirit en de Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten ontstaat een harmonie van een rijke, dichte rokerigheid met op de achtergrond zoetere tonen.

Proefnotities The Glenturret 10 YO Peat Smoked 2024

Aromatisch met gedroogde appel, citrusvruchten, turfrook en vanille. In de afdronk zijn hints te vinden van zeezout en zoet fruit.

The Glenturret 12 Years Old 2024

THE HEART OF THE GLENTURRET

The Glenturret 12 Years Old 2024

Deze whisky vormt het hart van de collectie van The Glenturret. Met de grootste zorg en expertise vervaardigd, belichaamt deze 12 jaar oude whisky de essentie van traditie en verfijning waarvoor The Glenturret bekend staat.

Zorgvuldig geselecteerde vaten, van de beste Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten tot de meest verfijnde Oloroso- en Pedro Ximénez-sherryvaten, komen samen om The Glenturret 12 Years Old te creëren. Dit is een ultiem voorbeeld van het vakmanschap en de expertise die door de geschiedenis van The Glenturret zijn ontwikkeld.

Proefnotities The Glenturret 12 Years Old 2024

Gember en kaneel met laagjes vanille. Hints van donkere chocolade en bessencompote. Een warme afdronk dankzij de zachte invloed van het hout.

The Glenturret 15 Years Old 2024

CHERISH THE BEAUTIFUL MOMENTS

The Glenturret 15 Years Old 2024

The Glenturret 15 Years Old is een bijzondere whisky binnen het assortiment van The Glenturret, die met elke slok een gekoesterd moment creëert. Deze 15 jaar oude whisky is zorgvuldig gerijpt in zowel Pedro Ximénez- als Oloroso-sherryvaten.

Het onderscheidende karakter biedt een uitgesproken kruidig en harsachtig mondgevoel, dat culmineert in een lang aanhoudende afdronk. Ondanks de langere rijping heeft deze expressie, dankzij de gebruikte vaten, het hoogste alcoholpercentage van de gehele range, namelijk 50,8%.

Proefnotities The Glenturret 15 Years Old 2024

Rozijnen, vanille, gember, zoete kruiden gevolgd door een zachte, rijke en fruitige afdronk.

The Glenturret 25 Years Old 2024

A SHERRY MARRIAGE

The Glenturret 25 Years Old 2024

The Glenturret 25 Years Old 2024 is een gelimiteerde uitgave met wereldwijd slechts 210 flessen beschikbaar. Deze whisky is een samensmelting van twee vaten: één Europees eikenhouten Oloroso-sherryvat en één Amerikaans eikenhouten Oloroso-sherryvat.

Een kwart eeuw rijping in de traditionele Dunnage pakhuizen van The Glenturret heeft de whisky voorzien van een fruitig karakter, verrijkt met aromatische specerijen en eikenhouten tonen. Dit prachtige contrast resulteert in een complexe whisky, ideaal om van te genieten tijdens de meest speciale momenten.

Proefnotities The Glenturret 25 Years Old 2024

Zoete vanille, ananas, kaneel, gember en gedroogde vruchten komen samen met nootmuskaat en gekarameliseerde appel, wat leidt tot een vredige warme afdronk.

The Glenturret 30 Years Old 2024

THE ESSENCE OF TIME

The Glenturret 30 Years Old 2024

The Glenturret 30 Years Old is het resultaat van een zorgvuldige zoektocht naar specifieke smaken die samen het allerbeste bieden. Deze unieke expressie is afkomstig van een combinatie van vier kostbare, zeer oude vaten van The Glenturret.

De whisky is gerijpt in een Europees Oloroso-sherryvat, een Amerikaans Pedro Ximénez-sherryvat, een Port Pipe en een Re-fill eikenhouten vat. Elk vat draagt zijn eigen unieke kenmerken bij aan de uiteindelijke whisky.

De Europese Oloroso geeft houtige kruiden en droge tannines, terwijl Pedro Ximénez een frisse zoetheid toevoegt. De Port Pipe brengt donkere fruittonen met zich mee en het Re-fill eikenhouten vat benadrukt de citruselementen van de whisky.

Deze prachtige integratie resulteert in een volledig in balans zijnde whisky, die de essentie van tijd weerspiegelt. Er zijn wereldwijd slechts 300 flessen beschikbaar.

 

Proefnotities The Glenturret 30 Years Old 2024

Kaneelstokjes met een vleugje gember en geborsteld eiken wat plaats maakt voor gedroogde vruchten, geweekte rozijnen en zoete sultana’s. De kruidige houttonen worden één met de citrusvruchten en het donkere fruit. Anijszaad en zoethout omarmen de zachte afdronk.

 

Bestelinformatie

De verwachting is dat de 2024 release van The Glenturret in week 29 in ons magazijn zal arriveren. De core-range is vrij bestelbaar.
De verkoop van de Rare & Special Single Malts (Glenturret 25 YO en Glenturret 30 YO) verloopt via de buitendienst van De Monnik Dranken.

Art.nr. 105817 Glenturret Triple Wood 2024 Core-range
Art.nr. 105818 Glenturret 7 YO Peat Smoked 2024 Core-range
Art.nr. 105819 Glenturret 10 YO Peat Smoked 2024 Core-range
Art.nr. 105820 Glenturret 12 YO 2024 Core-range
Art.nr. 105821 Glenturret 15 YO 2024 Core-range
Art.nr. 105822 Glenturret 25 YO 2024 Rare & Special Single Malts
Art.nr. 105823 Glenturret 30 YO 2024 Rare & Special Single Malts

2023 Release

Er zijn nog enkele flessen uit de 2023 release beschikbaar. Deze worden hieronder weergegeven.

Back to top