Door naar content

Geurige grappa-tasting van Fulco Torrigiani in De Monnikskap

22 maart 2024

Op vrijdagochtend 15 maart 2024 gaf Fulco Torrigiani, Export Manager bij Francoli, een masterclass in de Monnikskap, waarbij de grappa's van Francoli centraal stonden. In de dagen voorafgaand aan de masterclass bezocht Fulco enkele slijters samen met vertegenwoordigers van De Monnik Dranken.

Als afsluiting van zijn bezoek aan Nederland hield hij een masterclass die volledig gewijd was aan de grappa's van Francoli. Aanwezig waren de buitendienstmedewerkers van De Monnik Dranken. Zij kregen de kans om de grappa-collectie te proeven en Fulco allerlei vragen te stellen.

Masterclass

Achter de volgorde, van hoe de grappa’s geproefd zouden worden, zat duidelijk een idee achter.
De grappa’s van Francoli zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

Jonge grappa’s
  • Francoli Grappa Nebbiolo
  • Francoli Grappa Chardonnay
  • Francoli Grappa Moscato
Gelagerde grappa’s
  • Francoli Grappa Riserva 3 Anni
  • Francoli Grappa Riserva 5 Edition
Barrique Limousin
  • Fracoli Grappa Barrique Limousin
La Visione Di Luigi
  • Francoli Grappa la Visione di Luigi
  • Francoli Grappa la Visione di Luigi Riserva

Jonge grappa’s

De aanwezigen proefden allereerst twee witte grappa’s, Nebbiolo en Chardonnay. Beide grappa’s zijn gangbaar en mooi en vol van smaak. Waar de Nebbiolo in de categorie zoet valt, is de Chardonnay zuurder van smaak.

Tot deze range, ook wel de jonge grappa’s genoemd, behoort ook de Moscato. Toch werd dit druivenras aan het einde van de masterclass geproefd, aangezien de moscato een zeer aromatische en aanwezige smaak heeft. Met deze range kan men handig inspelen op de (smaak)behoefte van de klant.

Gelagerde grappa’s

Vervolgens kwamen de gelagerde grappa’s aan bod. Francoli gebruikt hiervoor oude eikenhoutenvaten. Bij nieuw eikenhout zou de grappa te donker van kleur worden en teveel identieke grappa-eigenschappen verliezen. Deze grappa’s bestaan uit een blend van meerdere druiven en geven een nieuwe smaakdimensie ten opzichte van de jonge grappa’s.

Barrique Limousin

De grappa Barrique Limousin is de ‘rode grappa’ binnen de range van Francoli. Deze grappa heeft gerijpt op Sloveense eikenhoutenvaten en daarnaast op 300 liter Barrique Limousin houtenvaten. Het resultaat is een aromatische grappa met tonen van vanille en gedroogd fruit.

La Visione

La Visione is gericht op jong én oud. Niet alleen vertellen de grappa’s de geschiedenis van het bedrijf, ze laten ook zien waar Francoli nu staat en hoe het de toekomst ziet.

Vanwege zijn gangbaarheid, zijn deze grappa’s een perfecte introductie voor nieuwe grappa-drinkers.

Uitgebreide informatie over de visie achter La Visione di Luigi zoals de QR-code, duurzame verpakking of de Zero Impact doelstelling vindt u hier:

La Visione di Luigi Distillerie Francoli
Francoli Grappa la Visione di Luigi

Francoli Grappa la Visione di Luigi

Voor de jonge grappa worden brachetto-, moscato-, dolcetto- en nebbiolo-druiven gebruikt.

Deze grappa rijpt niet op hout en is hierdoor fris in stijl en smaak. Het is een heerlijke fruitige grappa die niet alleen puur gedronken kan worden, maar ook als cocktail zal verbazen.

Proefnotities:

Neus: expressief en fruitig met frisse bloemige tonen. Een plezierig en herkenbaar grappa-karakter.
Smaak: rond, warm en gebalanceerd.
Afdronk: fruitig en strak.

Francoli Grappa la Visione di Luigi Riserva

Francoli Grappa la Visione di Luigi Riserva

De gerijpte grappa wordt gemaakt van de barbera-, moscato-, dolcetto- en nebbiolo-druiven. Na het stoken ondergaat de grappa een speciale dubbele rijping; eerst een lange periode op grote vaten van Sloveens eiken, daarna volgt een tweede rijping op kleine Limousin eikenhouten vaten.

Proefnotities:

Neus: harmonieus en gebalanceerde tonen van hout, vanille tabak en cacao.
Smaak: warm, zacht en rond met fruitsnoepjes en een zijdezacht mondgevoel.
Afdronk: een volle, lange afdronk.

“Grappa follows wine”

Gedurende deze ochtend refereerde Fulco constant naar zijn slagzin “grappa follows wine”. Hiermee doelde hij erop dat er na het diner, waarbij wijn genuttigd wordt, er overgegaan kan worden op grappa als digestief.

Francoli Grappa

De familie Francoli begon al met distilleren in 1875 in het kleine dorpje Campodolcino, gelegen tussen de bergen, net boven het Comomeer. Vandaag de dag is de distilleerderij nog steeds in familiebezit en beheer en ligt deze in Piemonte, in het stadje Ghemme.

Gruppo Francoli is uitgegroeid tot een actieve producent en distributeur van onder andere grappa, likeur en distillaten. Francoli is de eerste klimaat neutrale distilleerderij ter wereld. Door traditioneel vakmanschap te combineren met moderne technologieën, staat Francoli wereldwijd bekend als producent van de meest verfijnde Italiaanse grappa’s.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Fulco Torrigiani graag bedanken voor zijn komst en leerzame masterclass. De buitendienst van De Monnik Dranken heeft veel nieuwe kennis opgedaan over de grappa’s van Francoli.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top