Door naar content

Château Lorgeril bezocht door grote delegatie De Monnik Dranken

14 mei 2024

Van donderdag 18 t/m zondag 21 april 2024 bezochten 24 collega’s van De Monnik Dranken het kasteel van de familie de Lorgeril in Zuid-Frankrijk. Maison Lorgeril vertegenwoordigt een groot aantal appellations van de Languedoc Roussillon, van instap- tot topniveau.

De studiereis stond onder leiding van Frank Flügge, hij begeleidde zijn Nederlandse gasten 4 dagen lang en vertelde uitgebreid over de wijnen van Lorgeril en de schitterende omgeving.

Er werden diverse wijngaarden bezocht, zoals Domaine de Garille in Cabardès, Château de Ciffre in Saint Chinian en Faugères en natuurlijk mocht ook een bezoek aan de vestingstad Carcassonne niet ontbreken.

Château de Pennautier

Château de Pennautier

De familie de Lorgeril woont sinds 1620 in het dorp Pennautier, dichtbij Carcassonne en maakt al 4 eeuwen wijn. Het Château is normaal gesproken niet geopend voor publiek, maar de bezoekers uit Nederland kregen een uitgebreide rondleiding van graaf Nicolas de Lorgeril zelf.

Daarnaast gold het kasteel gedurende deze 4-daagse studiereis als uitvalsbasis; er werd geslapen in de prachtig ingerichte kamers, vergaderd in de zijvleugel van het kasteel en natuurlijk werden er vele wijnen geproefd.

Het kasteel is de hoofdvestiging van Lorgeril en werd gebouwd door architect Louis Levaux, (bekend van o.a. Versailles). Nicolas en Miren de Lorgeril, behorend tot de tiende generatie, hebben in 1987 het bedrijf overgenomen en uitgebreid.

Wijngaarden in de beste streken van Zuid-Frankrijk

Naast de wijngaarden van het kasteel (AOP Cabardès) hebben ze ook wijngaarden aangekocht in Roussillon, Saint Chinian en Minervois. Hierdoor bezitten ze 340 ha wijngaarden in de beste streken van Zuid-Frankrijk.

De meubels van Lodewijk XIII

Een leuk weetje: Lodewijk XIII liet zijn meubels achter op Château de Pennautier omdat hij zo onder de indruk was van de gastvrijheid en de schoonheid van het kasteel tijdens zijn bezoek.

Het verhaal gaat dat hij in 1622 het kasteel bezocht op weg naar Montpellier. Uit dankbaarheid voor de gastvrijheid en als blijk van zijn waardering, schonk de koning zijn meubels aan het kasteel. Deze gift was een groot gebaar van koninklijke gunst en heeft bijgedragen aan de historische rijkdom en het prestige van Château de Pennautier.

Domaine de Garille

Domaine de Garille

Het eerste wijndomein dat werd bezocht was Domaine de Garille. Deze wijngaard ligt in de prachtige, maar relatief onbekende appellatie Cabardès. Dit gebied is uniek vanwege de invloed van zowel het mediterrane als het Atlantische klimaat op het weer en de druivensoorten.

Tijdens een rondleiding door de wijngaard, onder begeleiding van Frank Flügge, kregen de bezoekers een diepgaande uitleg over het terroir, dit was een bijzondere en uiterst leerzame ervaring.

Joke Holster: “Wat ook interessant is; er is een uitgestrekt wijnpad door de wijngaard dat ook toegankelijk is voor toeristen die verblijven in één van de verschillende gîtes van het domein, deze zijn beschikbaar voor vakantieverhuur. Een echte aanrader!”

Château de Ciffre

Naast Domaine de Garille werd ook Château de Ciffre bezocht. Dit is een uniek wijndomein in de Languedoc dat de enige locatie is waar twee top-appellations samenkomen: Saint-Chinian en Faugères.

Château de Ciffre, met een totale oppervlakte van 70 hectare waarvan 33 hectare beplant met wijnstokken, is sinds 2019 biologisch gecertificeerd. De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 150 tot 650 meter, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de wijn.

De ondergrond van het domein bestaat uit leisteen en kalkachtige klei. Het domein zelf is gelegen aan de voet van de berg Caroux, binnen de grenzen van het Parc Régional du Haut-Languedoc, een beschermd regionaal natuurpark.

Vanuit Château de Ciffre zie je de terroirs: het leisteen van Faugères, gravel met koraalresten en kalk van de AOP Saint-Chinian en de kalkachtige klei-terroirs van de overkoepelende AOP Languedoc.

Wijnkenner en liefhebber van historie Mike Overvliet: “Het landschap rond het Château is niet alleen overweldigend vanwege zijn natuurlijke schoonheid maar ook vanwege de historische rijkdom, met overblijfselen uit de Romeinse tijd, waaronder restanten van een watertoevoersysteem.”

Cité de Carcassonne

Cité de Carcassonne

Na het bezoek aan Château de Ciffre werd er genoten van een lunch in restaurant Crus Faugères om vervolgens door te reizen naar Cité de Carcassonne.

Carcassonne ligt in het hart van de Languedoc en is een historisch centrum van wijnbouw. Deze indrukwekkende middeleeuwse vesting domineert het landschap met zijn dubbele verdedigingsmuren en talrijke torens.

Bouke Wijlens: “De regio rond Carcassonne is rijk aan wijngaarden die enkele van de meest kenmerkende wijnen van Frankrijk produceren. De wijntraditie hier gaat terug tot de Romeinse tijd en is nauw verweven met de lokale geschiedenis, waardoor bezoekers een unieke combinatie van cultureel erfgoed en wijnervaring wordt geboden.”

Bedankt

Namens iedereen van De Monnik Dranken willen we onze oprechte dank uitspreken aan de mensen van Château Lorgeril voor de buitengewoon goede ontvangst tijdens ons bezoek.

In het bijzonder gaat onze dank uit naar Frank Flügge, wiens deskundige begeleiding en diepgaande uitleg over de wijnen en het landschap ons een rijkere kijk op deze regio hebben gegeven.

De kennis en ervaringen die we tijdens deze studiereis hebben opgedaan, zullen ongetwijfeld van grote waarde zijn tijdens onze toekomstige werkzaamheden. Hartelijk dank voor deze verrijkende en inspirerende ervaring.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top