Door naar content

Diane Fabre in Nederland met malbec uit Mendoza, Patagonië en Cahors

11 oktober 2024

Op maandag 7 en dinsdag 8 oktober 2024 was Diane Fabre Joyaux van Bodegas Fabre in Nederland. Niet alleen om de kleurrijke nieuwe wijnen uit Valle de Uco te presenteren, maar ook om onder andere La Vierge - de topwijn van Prieuré de Cénac uit Cahors – te laten proeven.

Phebus & Prieuré de Cénac

Terwijl IWSC Red Winemaker of the Year 2018 Hervé aan het oogsten is in Cahors, bracht zijn vrouw Diane – op uitnodiging van Joke Holster - een bezoek aan Nederland. Diane en Hervé zijn samen eigenaar van Bodegas Fabre, waar Phebus uit Argentinië en Prieuré de Cénac uit de Cahors onder vallen.

Uitgebreide presentatie

Diane had een druk programma gedurende haar twee ‘Nederlandse’ dagen. Op maandag gaf ze een uitgebreide presentatie voor de buitendienst van De Monnik Dranken.

Daarbij vertelde ze van alles over de malbec-druif, het verschil tussen Argentinië (Patagonië en Mendoza) en Cahors in de Bordeaux. Ook liet ze de volgende wijnen proeven:

• Phebus Malbec Rose
• Phebus Malbec
• Phebus Reserva Malbec Mendoza
• Phebus Reserva Malbec Patagonie
• Phebus Gran Reserva Malbec
• Prieuré de Cénac Malbec Cahors A.C. 2013
• Prieuré de Cénac Malbec Cahors A.C. 2020
• Prieuré de Cénac La Vierge – Cahors
• Phebus Uco Blend - Valle de Uco
• Phebus Pinot Noir - Uco Valley
• Phebus Reserva Sauvignon Blanc Mendoza

De malbecs van Hervé J Fabre

De malbecs van Hervé J Fabre

Het verhaal van Hervé Fabre en zijn vrouw Diane begint in Frankrijk. Hervé, geboren in Bordeaux, kwam begin jaren '90 naar Argentinië om te investeren in wijngaarden.

Onder de indruk van de kwaliteit van de malbecdruif, richtte hij Phebus op. Enkele jaren later begon hij ook met het verbouwen van Phebus Malbec in Patagonië, waar het klimaat gematigder is.

Hervé werd een van de pioniers van malbec, door als eerste deze druif als monocépage te produceren. Tegenwoordig is malbec uitgegroeid tot de trots van Argentinië op het gebied van wijn.

Lunch Restaurant Molen de Jonge Dikkert

Op dinsdagochtend vond er in Restaurant Molen de Jonge Dikkert een lunch met bijbehorende presentatie plaats voor diverse wijnjournalisten. Men was zeer geïnteresseerd in wat Diane Fabre te vertellen had.

Voorgerecht

Zwezerik (met de 2 nieuwe wijnen uit Valle de Uco)
• Phebus Uco Blend
• Phebus Pinot Noir - Uco Valley

Hoofdgerecht

Reebok
• Phebus Reserva Malbec Mendoza
• Phebus Reserva Malbec Patagonie

Nagerecht

Kaas
• Phebus Reservado Merlot Mendoza
• Prieuré de Cénac La Vierge - Cahors

Nieuwe wijnen en labels Phebus

Nieuwe wijnen en labels Phebus

Tijdens de presentatie werd verder ingegaan op de nieuwe wijnen uit de Uco-vallei en het nieuwe etiket van Phebus.

Zon

Diane: “Heb je je ooit afgevraagd waar de naam Phebus vandaan komt?

Phebus is de Latijnse naam van Apollo, de god van de zon, en symboliseert de wijnen die het zonlicht van Argentinië met zich meebrengen. De zon is ook te vinden op de Argentijnse vlag.”

De nieuwe etiketten van Phebus weerspiegelen de kern van het merk: de zon en het brengen van licht.

Kleuren van het Argentijnse landschap

Voor deze etiketten is een zorgvuldig samengesteld kleurenpalet gekozen, geïnspireerd door de natuurlijke kleuren van het Argentijnse landschap, wat de warmte en levendigheid van de omgeving prachtig weerspiegelt.

Blauw staat daarbij voor Mendoza, groen voor Patagonië en rood voor Uco.

Wijn en wild bij Hotel Restaurant de Echoput

Wijn en wild bij Hotel Restaurant de Echoput

Op dinsdagavond was er een bijeenkomst voor slijterij en wijnhandel bij Hotel Restaurant de Echoput in Hoog-Soeren op de Veluwe. Dit restaurant staat al jaren bekend om haar natuurlijke (wild)bereidingen en wijn-spijscombinaties.

Bij binnenkomst kregen de gasten een kop soep en een broodje wild (een specialiteit van het huis). Daarna vertelde Diane over de nieuwe wijnen van deze twee wijnhuizen en introduceerde ze de nieuwe etiketten van de Phebus-wijnen.

Vervolgens was het de hoogste tijd om de wijnen van Phebus en Prieuré de Cénac te proeven. Daarbij werden een drietal heerlijke bijpassende wildgerechtjes geserveerd.

Malbecs uit Cahors

Naast de malbecs uit Argentinië kreeg men op de Veluwe ook drie wijnen uit de Cahors te proeven:

  • Prieuré de Cénac Malbec Cahors A.C. 2013
  • Prieuré de Cénac Malbec Cahors A.C. 2020
  • Prieuré de Cénac La Vierge – Cahors

Het was interessant om twee jaargangen Cahors te proeven (2013 en 2020) en de ontwikkeling van de wijn te ervaren. Ook ‘La Vierge’, de topwijn van Prieure de Cenac, viel goed in de smaak.

Cahors en Prieuré de Cénac

Cahors en Prieuré de Cénac

Cahors is een wijnregio in het zuidwesten van Frankrijk, beroemd om zijn diepe, robuuste rode wijnen op basis van de Malbec-druif, lokaal bekend als "Cot."

De regio heeft een rijke wijntraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd, en de wijnen staan bekend om hun krachtige tannines en lange bewaarpotentieel. Prieuré de Cénac, gelegen op de kalkrijke hoogvlakte van de Causse, weerspiegelt deze traditie.

Het domein profiteert van een unieke bodem, rijk aan kalksteen, ijzer en mangaan, gecombineerd met een mediterraan klimaat met continentale invloeden. Dit resulteert in complexe, gestructureerde wijnen met een diepe mineraliteit en een intense smaakbeleving.

Bedankt

Onze dank gaat uit naar Diane Fabre voor haar inspirerende presentaties en de introductie van de prachtige wijnen. Daarnaast bedanken we de aanwezige pers en alle gasten uit de slijterij- en wijnhandelswereld voor hun enthousiaste deelname en interesse.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

aankondiging The Art of Drinks 2024

The Art of Drinks 2024

Op zondag 27 en maandag 28 oktober 2024 is het zover: The Art of Drinks keert terug voor alweer zijn vierde editie! Dit keer op een nieuwe locatie: de iconische Kromhouthal aan het IJ in Amsterdam Noord.

Dit indrukwekkende industriële pand biedt de perfecte setting voor een onvergetelijke ervaring vol bijzondere dranken, inspirerende masterclasses en levendige muziek.

Dit jaar is The Art of Drinks groter dan ooit met meer dan 1000 spirits, wijnen en bieren om te proeven. De beurs beslaat maar liefst acht verschillende areas waar producenten, importeurs en distributeurs uit de hele wereld hun mooiste producten presenteren.

Lees meer over de 4e editie van The Art of Drinks

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top